Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η "Ελευθερία" του εισαγγελέα

Ο αγώνας των μαθητών "κουρέλιασε", κυριολεκτικά, το νόμο της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ανέδειξε την ουσία του εκπαιδευτικού προβλήματος στη χώρα μας, έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους. Οι 15χρονοι και 16χρονοι "γαβριάδες" δίνουν μαθήματα αγωνιστικής συνέπειας κι επιμονής πρωτοφανούς κι πολύ ελπιδοφόρας για το αύριο της νέας γενιάς της πατρίδας μας. Αναδεικνύουν μορφές πάλης, που δεν μπορούν ν' αποσιωπηθούν από τα ΜΜΕ, απαντώντας "στα ίσα" στην αδιαλλαξία και τον κυνισμό της κυβέρνησης. Αντιμετωπίζουν με επιτυχία την επιχείρηση τρομοκράτησής τους με τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, τις αστυνομικές προκλήσεις, τις πιέσεις των "αγανακτισμένων πολιτών".

Κατάφεραν να κερδίσουν την υποστήριξη ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων.

***

Οσο οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με ενότητα, μαζικότητα, αποφασιστικότητα, οργάνωση και συντονισμό, τόσο αυξάνεται η ανησυχία, αν όχι ο τρόμος, των κάθε λογής αντιπάλων του μαθητικού κινήματος και των διάφορων "καλοθελητών".

Ετσι βλέπουμε σιγά - σιγά να πέφτουν οι μάσκες πολλών. Είδαμε να τίθενται στο πλευρό της κυβέρνησης ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, διάφοροι άλλοι "ταγοί" και λογής - λογής "σφογγοκωλάριοι". Ηρθε και η ΝΔ να συμπαρασταθεί, ουσιαστικά, στον Αρσένη και την κυβέρνηση, καλώντας τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις και τις πορείες στους δρόμους.

***

Ιδιαίτερα τα ΜΜΕ άρχισαν μια μεθοδευμένη εκστρατεία για να "σπάσει" ο αγώνας των μαθητών. Με υποδείξεις των αφεντικών των "διαπλεκομένων", δημοσιογράφοι και δημοσιογραφίσκοι επιδίδονται σε όργιο εκφοβισμού και συκοφάντησης των αγωνιζόμενων μαθητών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα "Ελευθερία" της Λάρισας. Ενώ στο προηγούμενο διάστημα κρατούσε μια "δημοσιογραφική ισορροπία" έναντι των μαθητικών κινητοποιήσεων - και για να μην αποκοπεί από τους νέους, αλλά και επειδή η ΝΔ δεν είχε ακόμα ανοιχτά εκδηλωθεί κατά των μαθητών - χτες, με πρωτοσέλιδο άρθρο, που υπογράφει ως "Ε", ζητάει από τους εισαγγελείς να εφαρμόσουν, επιτέλους, το νόμο! Και "συμβουλεύει": "Αν εισαγγελείς, αστυνομικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και οι προϊστάμενοί τους δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, μπορούν να επιλέξουν το δρόμο της παραίτησης".

***

Ωστε έτσι, λοιπόν; Αυτός είναι ο ρόλος του Τύπου; Να καλεί τους εισαγγελείς και τους αστυνομικούς να τα βάλουν με παιδιά 13-17 χρόνων επειδή αγωνίζονται για καλύτερη δωρεάν δημόσια παιδεία; Κι όχι να ελέγχει την εξουσία και τα λάθη, τις αδυναμίες και τα εγκλήματά της;

Αλλά έτσι γίνεται, όταν η εξουσία τρέμει μπροστά στο νεανικό κίνημα και αναζητά τη βοήθεια των ΜΜΕ. Υπάρχουν τότε πολλοί πρόθυμοι να μετατραπούν σε "ορντινάτσες", πολύ περισσότερο όταν καταλαβαίνουν ότι ένα κίνημα που δεν ελέγχεται από μηχανισμούς, μπορεί ν' αλλάξει πολλά μέσα στην κοινωνία, ακόμα και το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ