Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΜΑΘΙΑ
Υποβαθμίζει σκόπιμα τις ζημιές στα ροδάκινα ο ΕΛΓΑ

Αγανακτισμένοι από τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, αλλά και τις τιμές αποζημίωσης που δίνονται για την κατεστραμμένη παραγωγή της περασμένης άνοιξης, είναι οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας. Πολλοί έχουν υποβάλει ενστάσεις, όμως οι περισσότεροι αποδέχτηκαν τις εκτιμήσεις κάτω από την ανάγκη να πάρουν χρήματα, ώστε να μπορέσουν να πορευτούν στα τρέχοντα έξοδα. Ακόμη όμως δεν έχουν εισπράξει, παρά μόνο υποσχέσεις για την αναμενόμενη έκδοση των επιταγών πληρωμής.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας στον Αγροτικό Σύλλογο Βέροιας καταγγέλλουν πως οι γεωπόνοι εκτιμητές πιθανά κατ' εντολή της υπηρεσίας τους, επιχειρούν να μειώσουν το κόστος για τον ΕΛΓΑ. Ετσι αν εκτιμήσουν ζημιά σε μεγάλη παραγωγή ροδάκινων δε βάζουν το πραγματικό ποσοστό ζημιάς, ή ανάποδα.

Αλλά και οι τιμές που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Είναι μεν μεγαλύτερες κατά 10% σε σχέση με τις περσινές, οι οποίες όμως ήταν μικρότερες από αυτές του '95. Ετσι, για τα επιτραπέζια η τιμή αποζημίωσης είναι περίπου 90 δραχμές, ενώ, όπως λένε, οι αγρότες θα έπρεπε να πάρουν τουλάχιστον 200, για να καλυφθούν τα έξοδα παραγωγής και να μείνει ένα μικρό κέρδος. Για τα βιομηχανικά ροδάκινα η τιμή αποζημίωσης ανάλογα με την ποικιλία κυμαίνεται από 55 - 65 δραχμές,ενώ η τιμή ασφαλείας είχε οριστεί στις 100 δραχμές.

Στις διαμαρτυρίες των αγροτών για τις χαμηλές τιμές η απάντηση που δίνει η υπηρεσία είναι πως γλιτώνουν τα έξοδα αραιώματος και μαζέματος, οπότε έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής. Οι αγρότες, όμως, δηλώνουν πως οι περισσότερες εργασίες όπως κλάδεμα, ράντισμα, πότισμα κλπ., γίνονται, έτσι κι αλλιώς, οπότε και να αφαιρεθούν οι δύο παραπάνω εργασίες από το κόστος, δε δικαιολογούνται οι τόσο χαμηλές τιμές. Και ξεκαθαρίζουν πως αν δεν ανατραπεί αυτή η κατάσταση οι αγρότες της Βέροιας που στην πλειοψηφία τους είναι ροδακινοπαραγωγοί, για άλλη μια φορά θα μείνουν χρεωμένοι και πεινασμένοι.

Αναβλήθηκε η δίκη των 100

Αναβλήθηκε χτες η δίκη των 100 αγροτών από την Ημαθία που κατηγορούνταν για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του '96. Η απόφαση για αναβολή πάρθηκε μετά από αίτημα της υπεράσπισης. Στο πλευρό των διωκόμενων αγροτών βρέθηκε η ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ και ο νεοεκλεγμένος νομάρχης. Η δίκη ορίστηκε να γίνει το Δεκέμβρη, εκτός αν μέχρι τότε προχωρήσει η σχετική νομοθετική ρύθμιση και πάψουν οι διώξεις σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ