Τετάρτη 3 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΝΟΙΑ
Κυβερνητική επιμονή στη διάλυση

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην προωθηθούν τα Προεδρικά Διάταγμα που προβλέπει ο τελευταίος νόμος και να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος για την αναβάθμιση

Δωρεάν πρόνοια για όλο το λαό και άμεση αναβάθμιση των υπηρεσιών της απαίτησαν μαχητικά χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθήνας (ΙΒΣΑ), στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις 10 πμ, έξω από το υπουργείο Υγείας. Χτες οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ενώ οι εργαζόμενοι στο ΙΒΣΑ έκαναν τετράωρη στάση εργασίας.

"Παρών" στη συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο οποίος συνόδευσε την αντιπροσωπεία των εργαζομένων που συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Ιω. Πανοπούλου.Η αντιπροσωπεία επισήμανε στην Ιω. Πανοπούλου τις διαλυτικές επιπτώσεις που έχει στις υπηρεσίες της Πρόνοιας ο νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η γενική γραμματέας επέμενε στη μεταφορά των Ιατρικών Κέντρων στα νοσοκομεία, ενώ αναφερόμενη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είπε ότι με μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία θα ρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες - κατά την Ιω. Πανοπούλου - δε θα θιγούν. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι τα προβλήματα παραμένουν αφού πάρα πολλοί εργαζόμενοι με αρκετά χρόνια εργασίας θα χάσουν την προϋπηρεσία τους και το εφάπαξ αν μεταταγούν στις νέες υπηρεσίες.

Σε κοινό ψήφισμα που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ και στο ΙΒΣΑ τονίζεται:

"Αγωνιζόμαστε για την παροχή, αλλά και αναβάθμιση δωρεάν πρόνοιας για όλο το λαό. Λέμε όχι στην υποβάθμιση και το κλείσιμο των Ιατροκοινωνικών Κέντρων και Παιδικών Πολυκλινικών του ΠΙΚΠΑ και τη μεταφορά του προσωπικού τους στα νοσοκομεία. Λέμε όχι στη μεταφορά των παιδικών σταθμών - νηπιαγωγείων του ΠΙΚΠΑ και του ΙΒΣΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με συνέπεια την επιβολή τροφείων ή την αύξηση των ήδη υπαρχόντων (στους παιδικούς σταθμούς ΙΒΣΑ). Οχι στη μεταφορά των παιδικών εξοχών του ΠΙΚΠΑ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με συνέπεια την αύξηση της συμμετοχής των οικογενειών στο κόστος λειτουργίας τους. Οχι στην πρόχειρη, ατελή και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των εργαζομένων, σύνταξη θεσμικού πλαισίου για το εθνικό σύστημα κοινωνικής φροντίδας με συνέπεια σοβαρά προβλήματα για τη μελλοντική λειτουργία του και τη θέση των εργαζομένων σ' αυτό (όπως υποχρεωτικές μετατάξεις κ. ά.)".

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μην προωθηθούν για υπογραφή τα Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπει ο νόμος για την Πρόνοια. Επίσης ζητούν να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος με τους εργαζόμενους για την αναβάθμιση κι όχι την υποβάθμιση της πρόνοιας και δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για να μην κλείσουν ή υποβαθμιστούν οι υπηρεσίας και να μη μεταφερθεί το κόστος τους στο λαό.

Την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στο ΙΒΣΑ πραγματοποιούν έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ορίσουν την παραπέρα στάση τους.

Στη χτεσινή συγκέντρωση παραβρέθηκαν η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Λέττα Μεθωνιού,το μέλος του ΔΣ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Χάρης Χουρδάκης,το μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Μάριος Καμακάρης,το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Τέλης Γόντικας και η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Ντέπυ Τσακίρογλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ