Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΧΩΔΕ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αποζημίωση 18.000 δρχ. για κατά λάθος κατεδάφιση!

Για ένα σπίτι 25 τετραγωνικών μέτρων, που κατεδάφισαν παράνομα κατά λάθος, οι πολεοδομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ προσφέρονται τώρα να δώσουν στην ιδιοκτήτρια ως αποζημίωση το εξευτελιστικό ποσό των ...18.000 δραχμών!!! Από το 1986 που κατεδάφισαν το σπιτάκι, η ιδιοκτήτρια καταταλαιπωρείται σε δικαστικές διαμάχες με το δημόσιο, χωρίς να αποζημιωθεί από τότε για τη ζημιά που υπέστη, ενώ οι υπεύθυνοι με απίστευτη αναλγησία και αναισθησία και περισσή δόση υποκρισίας - ως δήθεν υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος - κοστολογούν ένα σπιτάκι 25 τετραγωνικών με αυτό το απίστευτο ποσό.

Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα των "εκσυγχρονιστών" και έτσι σέβονται τους πολίτες η κυβέρνηση Σημίτη και οι υπουργοί της. Οι υπεύθυνοι, αντί να αποζημιώσουν την ιδιοκτήτρια της κατοικίας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να παραδεχτούν τις ευθύνες τους, προσφεύγουν διαρκώς στα δικαστήρια και δεν προβαίνουν στην αποζημίωσή της.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση έχει ως εξής: Το Φλεβάρη του 1986, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ κατεδάφισαν το μικρό σπιτάκι στο Πόρτο Ράφτη, γιατί πίστευαν ότι ήταν αυθαίρετο, παρόλο που είχε ήδη νομιμοποιηθεί το 1985 με τη διαδικασία του νόμου 1337/1983.

Η ιδιοκτήτρια Μ. Χαλατά επέδειξε πνεύμα συνεννόησης και ζήτησε 1.800.000 δραχμές ως αποζημίωση και 300.000 για ηθική βλάβη. Τα διοικητικά δικαστήρια (Πρωτοδικείο και Εφετείο) δέχτηκαν εν μέρει την αγωγή της Μ. Χαλατά, επιδικάζοντας το ποσόν του 1.070.000 δραχμές ως αποζημίωση και 300.000 δραχμές για ηθική βλάβη.

Ομως, οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας προσέφυγαν στο ΣτΕ, προκειμένου να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου. Μάλιστα, προέβαλαν τον ισχυρισμό ότι η ιδιοκτήτρια δεν είχε την κυριότητα του κτίσματος, που απερρίφθη από τα δικαστήρια ως απαράδεκτος, καθώς η Μ. Χαλατά προσκόμισε συμβόλαιο αγοράς και βεβαίωση του υποθηκοφυλακείου. Οι συναρμόδιοι υπουργοί έφτασαν μέχρι του σημείου να επικαλεστούν ότι το 1985 η αξία του κατεδαφισθέντος κτίσματος δεν ξεπερνούσε τις 18.000 δραχμές. Για να αποδείξουν του λόγου το αληθές, οι νομικοί τους εκπρόσωποι προσκόμισαν στο δικαστήριο τεχνική έκθεση που είχε καταθέσει η Μ. Χαλατά κατά τη διαδικασία νομιμοποίησης του αυθαίρετου, όπου αναφερόταν ότι η αξία του σπιτιού είναι 18.000 δραχμές.

Στο σημείο όμως αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά τη διαδικασία της νομιμοποίησης είναι πάγια τακτική να δηλώνουν οι ιδιοκτήτες το χαμηλότερο δυνατό ποσό, προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα χρήματα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ΣτΕ αναίρεσε την εφετειακή απόφαση ως προς το σκέλος της αξίας του ακινήτου και την παρέπεμψε ξανά στο δικαστήριο για να διερευνηθεί η αξία του σπιτιού.

Ετσι, η άτυχη Μ. Χαλατά θα ταλαιπωρείται τουλάχιστο για δύο χρόνια ακόμη μέχρι να βγει τελεσίδικη απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ