Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ"
Μήνυμα αντεπίθεσης από τη Θεσσαλονίκη

Αρχισαν χτες και κορυφώνονται αύριο, με την ομιλία του Ορέστη Κολοζώφ, οι τριήμερες εκδηλώσεις στο Πάρκο Νέας Ελβετίας

Η καρδιά της νεολαίας, της γενιάς της αντεπίθεσης, ξαναχτύπησε χτες μετά από πολλά χρόνια, στον γνώριμο από παλιά, αλλά ανανεωμένο πλέον χώρο του Πάρκου Νέας Ελβετίας στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Οι πύλες του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" άνοιξαν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Η νεανική πολιτεία, που δημιουργούσαν επί μέρες τα μέλη της ΚΝΕ, "αλώθηκε" από εκατοντάδες νέους και μεγαλύτερους αγωνιστές της ζωής.

Από χτες, μέχρι και αύριο το βράδυ, οπότε θα κορυφωθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις με την κεντρική πολιτική ομιλία από τον Ορέστη Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το 24ο Φεστιβάλ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της νεολαίας και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης. Ηδη, από χτες, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την επικείμενη μάχη των εκλογών στους δήμους και τις νομαρχίες, για τις μάχες που θα δώσει η νεολαία στο πλάι των εργαζομένων στη νέα χρονιά, τις μάχες για τα δικαιώματα των νέων στη δουλιά και τη μόρφωση, κόντρα στον οδοστρωτήρα της πολιτικής των πολυεθνικών.

Ανοίγοντας τις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ο Γιάννης Κουλούρης,μέλος του Γραφείου της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, απάντησε σε όσους κακοπροαίρετα παρουσιάζουν τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ ως απομεινάρι του παρελθόντος: "Επιμένουμε σε αυτού του είδους την επικοινωνία, που είναι και ένας από τους βασικούς παράγοντες της επιτυχίας του Φεστιβάλ. Θέλουμε τους νέους μαζί μας, ακούμε τις παρατηρήσεις τους, διασκεδάζουμε μαζί τους. Θέλουμε οι επισκέπτες του Φεστιβάλ να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό και η εμπειρία δείχνει ότι αυτό υλοποιείται. Ποιο από τα άλλα κόμματα και τις νεολαίες τους θέλουν σήμερα τέτοια επαφή με τη νεολαία; Ποιοι θέλουν τη νεολαία στο προσκήνιο, ποιοι στηρίζουν τη συλλογική δράση; Σίγουρα δεν μπορεί να είναι αυτοί που στέλνουν ΜΑΤ στους αγώνες της, που μιλάνε για τέλος εποχής και αναποτελεσματικότητα των αγώνων, για εποχή του ανταγωνισμού που ο "ικανός" θα επιβιώσει".

Χτες, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, το ενδιαφέρον των επισκεπτών επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την εκπαίδευση, ενώ τα θερμά χειροκροτήματα των θεατών σφράγισαν την προσπάθεια της Θεατρικής Ομάδας των Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε το μονόπρακτο του Γιώργου Σκούρτη "Αγγελία".

Το μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, ποικίλο, έδωσε ένα χρώμα ποιοτικό και πολυπολιτισμικό. Από έντεχνο λαϊκό και πολιτικό τραγούδι, κρητικομαντινάδες, βουλγάρικους παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, μέχρι ροκ. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες έσμιξαν στο χώρο και οι μουσικοί ήχοι γλύκαναν τις καρδιές. Στην κεντρική σκηνή, ο Φοίβος Δεληβοριάς, μετά από μια δίωρη συναυλία, έδωσε τη σκυτάλη στους Θεσσαλονικιούς "Blues Wire", που τελικά έκλεισαν τη βραδιά.

Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Κεντρική εξέδρα - Αμφιθέατρο:

8.00 Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό συγκρότημα Θέρμης.

9.00 Μουσικοποιητική παράσταση σε ποίηση Διονύση Καρατζά και μουσική Αλέξανδρου Τριανταφύλλου, με τίτλο "Τη νύχτα που γεννιέσαι με λέξεις και με μουσική".

10.00 Ομιλία από τον Λάζαρο Σορόπουλο,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

10.30 Συναυλία με τον Νίκο Ζιώγαλα. Μαζί του ο Κώστας Στρατηγόπουλος.

Λαϊκή Σκηνή:

8.00 Αφιέρωμα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

9.30 Συζήτηση για τις επικείμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, με τον υποψήφιο νομάρχη της ΝΑΣΘ, Μιχάλη Σπυριδάκη.

10.30 Ρεμπέτικη Βραδιά.

11.30 Ανθολογία λαϊκού τραγουδιού με το συγκρότημα "Μινόρε" του Βασίλη Κασούρα.

Εξέδρα Ερασιτεχνικής Δημιουργίας:

8.00 Ελληνικό ροκ από τους "Κατά Λάθος".

9.00 Θεατροποιημένα τραγούδια για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις από τη Λαϊκή Μορφωτική Στέγη Αμπελοκήπων.

1Ο.30. Jazz και Rock'en'Roll από τους "Midnight Jokers".

12.00 Blues - Rock από τους "Μέθεξις".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ