Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευφορία και προπαγάνδα από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Ξεκίνησε χτες με τον αγιασμό η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές. Για πολλές ελλείψεις, έκανε λόγο η ΔΟΕ, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προπαγάνδιζε τις αλλαγές. "Αναγκαίος ο συντονισμένος αγώνας", τονίζει η ΔΕΕ

Πρώτη μέρα χτες της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι γονείς, έγιναν στόχος των "κηρυγμάτων", τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με τη "μεταρρύθμιση ανοιχτών οριζόντων" και την "ανοιχτή πρόσβαση", όσο και του αρχιεπισκόπου, που μίλησε μεν τη "γλώσσα" των νέων, δηλώνοντας ότι "τους πάει", αλλά δε βρήκε κι αυτός ούτε μια λέξη να πει για τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, με τα οποία ξεκινά το νέο σχολικό έτος. Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, εκπαιδευτικοί φορείς, γονείς και εργαζόμενοι καλούν σε συλλαλητήριο ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική στις 29 Σεπτέμβρη στην πλατεία Κάνιγγος, στις 7 το απόγευμα.

"Θέλουμε μια σύγχρονη παιδεία, μια παιδεία του 21ου αιώνα για τα παιδιά μας", τόνισε ο υπουργός Παιδείας, "διευκρινίζοντας" ότι δεν μπορούν να γίνουν όλα σε μια μέρα. Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά, αφού τόνισε την "ιδιαίτερη σημασία" της, είπε ότι και η επόμενη βδομάδα "θα αφιερωθεί σε ενημερωτικά προγράμματα. ώστε να ξέρουνε οι μαθητές ποιες είναι οι επιλογές που πρέπει να κάνουν και το τι σημαίνουν αυτές οι επιλογές".

Ο υπουργός Παιδείας σχολίασε και το μήνυμα του αρχιεπισκόπου προς τους μαθητές, λέγοντας ότι "η Εκκλησία έχει κι αυτή να επιτελέσει κοινωνικό έργο και από τη μεριά του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, φυσικά, θέλουμε μια Εκκλησία που είναι ζωντανή και βοηθάει την κοινωνία και τα παιδιά".

Στο ολοήμερο σχολείο αναφέρθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, ο οποίος παρέστη στην τελετή αγιασμού στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου. Ο υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο βάρος που δίνει η κυβέρνηση στη διδακτική μεθοδολογία και τον τρόπο διδασκαλίας. Λίγο αργότερα, η ΔΟΕ έκανε λόγο για βιβλία, τα οποία εδώ και 14 χρόνια παραμένουν τα ίδια. Και ο γγ του υπουργείου Αγγ. Ζησιμόπουλος επιδόθηκε σε μια εξιδανίκευση της μεταρρύθμισης, λέγοντας στους μαθητές ότι το υπουργείο προσπαθεί με νέα αναλυτικά προγράμματα, βιβλία και νέες μεθόδους διδασκαλίας, "να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες".

Ελλείψεις σε αίθουσες - εκπαιδευτικούς

Στους γνωστούς "ήπιους τόνους", χωρίς να εστιάσει πάνω στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική που γεννούν τα προβλήματα στην παιδεία, κύλησε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε, στα γραφεία της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χρήστος Χρήστου,αρκέστηκε σε μια απλή επισήμανση των χρόνιων και οξυμένων προβλημάτων των σχολείων, τονίζοντας ότι εκείνο που φταίει είναι η έλλειψη διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Επισήμανε, επίσης, ότι η πρώτη μέρα, αλλά και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν, δε θα είναι και τόσο ευοίωνες, ούτε θα κυλήσουν μέσα σε ήπιο κλίμα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Αντίθετα, όπως είπε, η νέα χρονιά ξεκινά με 10.000 σχολικές αίθουσες λιγότερες, με το 90% των νηπιαγωγείων κάτω από ιδιωτική στέγη,με διπλοβάρδιες στα σχολεία των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ηράκλειο κ.α.), ενώ είπε ότι οι αποσπάσεις των δασκάλων θα καθυστερήσουν, με αποτέλεσμα να μην καταστεί δυνατή η κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών. Οσον αφορά τους διορισμούς των δασκάλων, είπε ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, καλώντας τους φορείς της εκπαίδευσης να πάρουν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 29 Σεπτέμβρη.

Η ΔΕΕ

Ο Θανάσης Γκεσούλης,εκπρόσωπος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) και μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, τόνισε ότι "η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα, τα οποία θα οξυνθούν ακόμα περισσότερο, όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να προχωρεί στην αντιμεταρρύθμιση, με στόχο τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Ετσι, το δικαίωμα για μόρφωση για όλους, θα γίνει δικαίωμα για λίγους και εκλεκτούς και για όσους μπορούν να την απολαμβάνουν. Μπορεί οι δηλώσεις Αρσένη να μιλούν για ευοίωνο ξεκίνημα, η πραγματικότητα, όμως, τον διαψεύδει, γιατί με το άνοιγμα των σχολείων αποκαλύφθηκαν οι ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή, βιβλία και εκπαιδευτικούς, επισήμανε.

Το κλίμα ευφορίας, που δημιούργησε ο μεγάλος αριθμός των διορισμών των δασκάλων, είπε, είναι πέρα των πραγματικών αναγκών, γιατί δεν ικανοποιήθηκαν σοβαρά αιτήματα του κλάδου, όπως η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, η κατάργηση του Ν.2525/97, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία, αναλογία διδασκόντων - μαθητών 1 - 20 ανά τμήμα. Αντίθετα, το υπουργείο προχωρά σε συμπτύξεις τμημάτων, αποσπάσεις εκπαιδευτικών, με ελάχιστες προσλήψεις από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μόλις 174 επιτυχόντες, για να καλύψει, υποτίθεται, τις ανάγκες, τόνισε.

"Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, επισημαίνει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ, είναι αναγκαίος ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων της εκπαίδευσης και η συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου, ικανού να βγει στην αντεπίθεση, για την κατάργηση του Ν.2525/97, την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, για 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, για αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ