Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
24Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Δε θα γίνει Πέρα(σ)μα ναρκωτικών

Προφεστιβαλική εκδήλωση στο Πέραμα. Αντίδοτο στα ναρκωτικά αποτελούν οι προσπάθειες του Δήμου για την ανάπτυξη μαζικών κινημάτων στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, τόνισε ο δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος

"Θέλουμε μια κοινωνία χρηστών ή μια κοινωνία χωρίς ναρκωτικά; Αυτό είναι το πραγματικό ερώτημα στο οποίο δεν απαντούν όσοι προτείνουν διάφορες λύσεις αντιμετώπισης του φαινομένου, όπως της μεθαδόνης. Και δεν απαντούν γιατί θέλουν μία κοινωνία που να μην παίρνει μέτρα για τα αίτια που οδηγούν ένα νέο στα ναρκωτικά. Τοξικομανία υπάρχει όχι γιατί υπάρχουν οι διάφορες ουσίες, αλλά γιατί υπάρχει η οικονομική κρίση, η ανεργία, η ανασφάλεια, η παρεμπόδιση της νεολαίας να γεύεται και να ασκεί βασικά της δικαιώματα. Τα ναρκωτικά είναι αποτέλεσμα και καρπός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης: Του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και των δομών του που γεννούν συντηρούν και αναπαράγουν το φαινόμενο".

Τα παραπάνω τόνισε η Δήμητρα Δαμιανή,μέλος του προεδρείου του ΕΣΥΝ, μιλώντας στην προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Πέραμα. Αναφερόμενη ειδικότερα στη μεθαδόνη υπογράμμισε ότι πρόκειται για ισχυρό ναρκωτικό, όπως η ηρωίνη που δημιουργεί γρήγορη τοξικομανία, με ισχυρή και ψυχική εξάρτηση, σημειώνοντας ότι το επιχείρημα πως δεν προκαλεί το θάνατο είναι αναληθές. Απλά τον επιβραδύνει. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν αποτοξινώνει.

Ακολούθως η Δήμητρα Δαμιανή επισήμανε ότι ο τοξικομανής δεν είναι άρρωστος ώστε να χρειάζεται τη μεθαδόνη, όπως για παράδειγμα ο διαβητικός την ινσουλίνη. "Η τοξικομανία δεν είναι βιολογικό, αλλά κοινωνικό φαινόμενο", τόνισε, προσθέτοντας: "Η χορήγηση μεθαδόνης από το κράτος σημαίνει αναγνώριση και αποδοχή της τοξικομανίας από την πολιτεία ως αναγκαίου στοιχείου για να λειτουργήσει ομαλά η ελαττωματική κοινωνία μας. Ενθαρρύνει την αύξηση των νέων που μπαίνουν στα κυκλώματα των ναρκωτικών. Αποθαρρύνει τους νέους να πάνε σε θεραπευτικές κοινότητες. Περνά τη λογική: Αφού το δίνει το κράτος δεν είναι κακό".

Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Η μεθαδόνη δε λύνει το πρόβλημα. Καθυποτάσσει την κοινωνία στη μοιρολατρία. Πρόκειται για συμβιβασμό με τα αίτια που προκαλούν την τοξικομανία και απλά διαχειρίζεται τις συνέπειες. Δεν αποτρέπει το θάνατο, αλλά τον καθυστερεί. Εμάς όμως μας ενδιαφέρει όχι μόνο ο βιολογικός, αλλά και ο ψυχικός, πνευματικός, συνειδησιακός και ο ιδεολογικός θάνατος".

Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει θετική παρέμβαση στις κοινωνικές συνθήκες που οδηγούν στα ναρκωτικά. "Η αγωνιστική διεκδικητική Δημοτική Αρχή είναι ένα καλό όπλο για να εμπνεύσει τους νέους προς ένα αγωνιστικό παρόν και ένα καλό αύριο", είπε χαρακτηριστικά.

Στο Πέραμα σημείωσε το πρόβλημα των ναρκωτικών δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα έντονο, αν και τα προβλήματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης το έφεραν και εδώ, γιατί λειτουργεί ακόμα η γειτονιά που δημιουργεί και διατηρεί υγιείς και στενές κοινωνικές σχέσεις. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη όμως συρρικνώνεται, η ανεργία ανεβαίνει, γενικά η ζωή στην πόλη δέχεται πλήγματα. Αυτός είναι ένας πρώτος παράγοντας για τη δημιουργία προϋποθέσεων και συνθηκών ανάπτυξης της διάδοσης των ναρκωτικών, ώστε κυρίως η νεολαία να πάψει να αγωνίζεται.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα ο Δήμος αναπτύσσει αγώνες όπως αυτοί για να αποτραπεί το κλείσιμο της Ζώνης. Αγώνες που έχουν θετικά αποτελέσματα. "Αναδιπλώνουμε τις δυνάμεις μας και μαζί με τους δημότες μας περνάμε στην αντεπίθεση", τόνισε ο Γ. Πατσιλινάκος.

Ενα άλλο μέτρο κατά των ναρκωτικών είναι οι προσπάθειες του Δήμου για ανάπτυξη μαζικών κινημάτων στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού. Προσπάθειες που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πέραμα υπάρχει πολιτιστική έκρηξη. Σε μία πόλη 40.000 κατοίκων, 2.000 άτομα ασχολούνται καθημερινά με τον πολιτισμό. Αυτά είναι καλές και αποτελεσματικές ασπίδες ενάντια στη διάδοση των ναρκωτικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φαινόμενο της ακραίας αποξένωσης στον καπιταλισμού(2011-09-17 00:00:00.0)
Οχι σε όλα τα ναρκωτικά Ζωή ολόκληρη ΟΧΙ με δόσεις(2011-09-01 00:00:00.0)
«Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις»(2010-05-13 00:00:00.0)
Υποκατάσταση αντί για θεραπεία(2003-10-19 00:00:00.0)
Κανένας εξαρτημένος δεν είναι ευτυχισμένος(1997-06-22 00:00:00.0)
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 2ο(1997-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ