Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Φαινόμενο της ακραίας αποξένωσης στον καπιταλισμού

Διαστρεβλώνοντας την πολιτική του ΚΚΕ προσπάθησε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική ο υπουργός Α. Λοβέρδος

Απολογούμενος για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα των ναρκωτικών ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, υπερασπίστηκε τόσο την προωθούμενη αποποινικοποίηση της χρήσης όσο και τη γιγάντωση των προγραμμάτων υποκατάστασης, τα οποία εμφάνισε ως πανάκεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και μάλιστα ως τη μόνη «προοδευτική».

Μάλιστα, μετέτρεψε την ομιλία του σε ένα δακρύβρεχτο μελό για το πόσο τον ευγνωμονούν όσοι συμμετέχουν στα προγράμματα μεθαδόνης και για το πόσο συντετριμμένος νιώθει όταν συναντάει στο δρόμο έναν εξαρτημένο από τα ναρκωτικά.

Υπερασπίστηκε με θέρμη την αποποινικοποίηση της χρήσης λέγοντας ότι για την κυβέρνηση ο χρήστης είναι ασθενής «γιατί χρειάζεται τη βοήθεια της ιατρικής επιστήμης για να επανακάμψει και άρα δεν θα πάει φυλακή, αλλά στον φυσικό χώρο των ασθενών, στα νοσοκομεία».

Η θεραπεία, είπε, με υποκατάστατα είναι ένας «διεθνής όρος» και σε ερώτηση της Αλ. Παπαρήγα να πει το ποσοστό των ανθρώπων που γλίτωσαν εντελώς και έπαψαν να παίρνουν και το υποκατάστατο μέσα από αυτά τα προγράμματα, ανέφερε ότι απεξαρτήθηκε το 10%, για να του απαντήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ότι το ποσοστό είναι μόνο 4%.

Για να δικαιολογήσει τα προγράμματα της υποκατάστασης είπε ότι, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη το 4% όσων αναμένουν στις λίστες αναμονής πεθαίνουν και το 8% φυλακίζονται για παραβατικότητα. Ανέφερε ότι εάν το πρόγραμμα της χορήγησης μεθαδόνης από τα νοσοκομεία προχωρήσει, τότε το Νοέμβρη δε θα υπάρχει κανένας στη λίστα αναμονής, στην οποία σήμερα υπάρχουν χρήστες που περιμένουν πάνω από επτά χρόνια, ενώ ανακοίνωσε ότι χτες 200 άτομα εξυπηρετήθηκαν από τα κρατικά νοσοκομεία.

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι με το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα γιατί «θα τους πάρουμε την πελατεία και θα αποσυρθούν απελευθερώνοντας ολόκληρους χώρους»!

Πάντως, ομολόγησε ότι οι περικοπές στον τομέα των ναρκωτικών είναι άγριες αφού τα χρήματα για τον ΟΚΑΝΑ είναι κατά 2,5 εκατομμύρια μειωμένα και για το ΚΕΘΕΑ κατά 1,5 εκατομμύριο μειωμένα, αλλά ισχυρίστηκε ότι θα τα βγάλει πέρα και με αυτά τα πετσοκομμένα κονδύλια. Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει τη ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ. και το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ τα τέσσερα αυτά κόμματα τάσσονται υπέρ των προγραμμάτων της μεθαδόνης.

Εισπράξαμε διαστρέβλωση και συκοφαντία

Απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού έδωσε με την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης καταθέτοντας καταρχήν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τα οποία προκύπτει ότι το ΚΕΘΕΑ έχει πάρει ήδη 11 εκατομμύρια ευρώ και από εδώ και πέρα κλείνει και γι' αυτό δεν είναι τυχαίες οι κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ και στο «18 ΑΝΩ».

Το ΚΚΕ, τόνισε, είναι το μόνο κόμμα εδώ και 25 χρόνια που κάνει οργανωμένη εκστρατεία σε ολόκληρη την Ελλάδα για το πρόβλημα των ναρκωτικών: «Πού είστε εσείς όλοι οι υπόλοιποι; Κάνουμε οργανωμένη δουλειά τόσα χρόνια, χιλιάδες ώρες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, όλο το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, άλλοι άνθρωποι σε συνεργασία με επιστήμονες κατά του προβλήματος των ναρκωτικών».

Ο Θ. Παφίλης σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού είπε ότι «εισπράξαμε μονομέρεια για τη μεθαδόνη και κάποια θεατρική παράσταση ότι όλοι στεναχωριούνται. Εισπράξαμε διαστρέβλωση και συκοφαντία όταν λέτε ότι εμείς θεωρούμε εγκληματίες τα θύματα της δικής σας πολιτικής!».

Ποτέ, τόνισε, δεν τους αντιμετωπίσαμε έτσι και ίσα ίσα έχουμε δώσει μάχες και αγώνες για να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα νέα παιδιά που σέρνονται στο δρόμο των ναρκωτικών. Μας χωρίζει άβυσσος, είπε χαρακτηριστικά, γιατί εσείς υπερασπίζεστε αυτόν τον κόσμο που βγάζει αυτά τα φαινόμενα, αφού είναι ο καπιταλισμός που στέλνει τον κόσμο στη μαστούρα για να μην παλεύει.

Εμείς, είπε ο Θ. Παφίλης, λέμε ότι το φαινόμενο της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες είναι ακραίο φαινόμενο κοινωνικής αποξένωσης με αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές, ψυχολογικές και ιστορικές. Είναι φαινόμενο του καπιταλισμού και εμφανίστηκε τους τελευταίους δύο αιώνες και είναι γνήσιο τέκνο του, είναι ο «ελεύθερος κόσμος του καπιταλισμού που υπηρετείτε και, μάλιστα, στην πρώτη γραμμή και με αποστολή».

Τα ναρκωτικά, συνέχισε, είναι στα ύψη στις κοινωνίες που οραματίζεστε, όπως οι ΗΠΑ ή οι κοινωνίες της ΕΕ, και άρα οριστική αντιμετώπιση είναι η ανατροπή αυτού του συστήματος που γεννά τα ναρκωτικά και την εξάρτηση.

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του υπουργού ότι ένα 10% θεραπεύεται με τα προγράμματα της κυβέρνησης τόνισε ότι το υπόλοιπο 90% πεθαίνει με τη μεθαδόνη και ότι αυτή είναι η διαφορά μας και γι' αυτό εμείς λέμε «στεγνά» προγράμματα.

Εμείς, συνέχισε, λέμε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα, εσείς λέτε ότι είναι ιατρικό και γι' αυτό προωθείτε προγράμματα για να κρύβετε τους εξαρτημένους στα νοσοκομεία και προχωράτε όχι στην αποποινικοποίηση αλλά στη νομιμοποίηση, όπως φαίνεται και από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, του τύπου «βάλτε γλάστρες στα μπαλκόνια και καπνίστε χασίς». Το επιχείρημα, είπε, ότι η απελευθέρωση θα εξαλείψει το εμπόριο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού όπου απελευθερώθηκε (π.χ. Αμστερνταμ) έγινε ακόμα πιο μεγάλη και η εγκληματικότητα και η διακίνηση ναρκωτικών. Καταλήγοντας τόνισε ότι γι' αυτό απευθυνόμαστε στα λαϊκά στρώματα και λέμε «συναγερμός» κόκκινος, ξεσηκωμός γιατί όσο πιο γρήγορα ανατραπεί αυτός ο κόσμος, τόσο λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα καταστραφούν.

Eκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Τσιάρας τάχθηκε υπέρ των προγραμμάτων υποκατάστασης με μεθαδόνη χαιρετίζοντας την προσπάθεια που γίνεται «μέσα από τα προγράμματα μεθαδόνης στα νοσοκομεία» και ζήτησε μάλιστα να εξεταστεί και η δυνατότητα χρήσης και άλλων προγραμμάτων πέραν της μεθαδόνης.

Από το ΛΑ.Ο.Σ. η Ο. Παπανδρέου είπε ότι ο τοξικομανής είναι ασθενής και ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπιστεί, ενώ ο Μ. Κριτσιωτάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αποποινικοποίησης γιατί όπως είπε «πιστεύουμε ότι η καταστολή δεν είναι λύση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η πολιτική τους σκοτώνει(2016-10-29 00:00:00.0)
Συγκλονιστική καταγγελία μιας μάνας που το παιδί της είναι σε πρόγραμμα μεθαδόνης(2015-01-22 00:00:00.0)
Προσχηματικές αντιδράσεις στο ναρκω-φεστιβάλ(2013-05-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-09-17 00:00:00.0)
Αυξάνεται το αίτημα για θεραπεία από την κάνναβη(2009-12-09 00:00:00.0)
"Περισσότεροι πόροι" με συμμετοχή και εθελοντισμό(1997-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ