Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση προωθεί τη ... ναρκω-καταστολή

Παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ στη συζήτηση

Mε τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση της Επερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο αποκάλυψαν τις προωθούμενες πολιτικές της «ναρκω-κουλτούρας» και τη γενική φιλοσοφία της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων κομμάτων, που είναι μια λογική πολιτικής συμβιβασμού με τα ναρκωτικά.

Ο Α. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην προωθούμενη από την κυβέρνηση αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, τονίζοντας ότι για την επιβολή της χρησιμοποιούνται ψεύτικα επιχειρήματα, όπως ότι μπαίνουν σήμερα φυλακή αυτοί που κάνουν χρήση, ότι είναι άρρωστοι και συνεπώς είναι άδικο να μπαίνουν άρρωστοι άνθρωποι στη φυλακή. Αυτό, είπε, είναι πολύ μεγάλο ψέμα, αφού μπορεί στις φυλακές το 40% να είναι χρήστες, αλλά βρίσκονται εκεί γιατί βαρύνονται με άλλα αδικήματα και όχι απλώς για χρήση. Σχεδόν κανένας φυλακισμένος δεν είναι στη φυλακή μόνο για χρήση και οι εκθέσεις των διάφορων ινστιτούτων λένε ότι το 97,5% βγαίνει με απαλλακτική απόφαση και άρα δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα εγκλεισμού αποκλειστικά χρηστών που το μόνο τους παράπτωμα ήταν η χρήση. Το χρησιμοποιείτε όμως, είπε ο βουλευτής, σαν επιχείρημα για να δικαιολογήσετε την πολιτική της αποποινικοποίησης και τόνισε ότι όπως δείχνει η εμπειρία από άλλες χώρες η αποποινικοποίηση οδηγεί στη διεύρυνση της χρήσης των ναρκωτικών.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας τους κομπασμούς του Α. Λοβέρδου ότι από χτες άρχισε η χορήγηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία, είπε ότι καυχιέται ο υπουργός ότι έφτασε στα κρατικά νοσοκομεία η νέα «θεά», η μεθαδόνη, αλλά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η μεθαδόνη είναι ναρκωτικό, υποκατάστατο μεν της ηρωίνης, αλλά πάντα ναρκωτικό.

Τόνισε ότι από το κυβερνητικό λεξιλόγιο απουσιάζουν οι έννοιες και τα κριτήρια της πρόληψης, της απεξάρτησης και της επανένταξης και τόνισε ότι για το ΚΚΕ η πρόληψη, ο αγώνας ενάντια στην εξάπλωση της ναρκω-εξάρτησης και της ναρκω-κουλτούρας στη χώρα μας είναι ζωτική κοινωνική ανάγκη. Το ΚΚΕ, είπε, λέει ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά και αρνούμαστε τον παραπλανητικό διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, λέμε ΟΧΙ στην υποκατάσταση και τη νομιμοποίηση. Κατηγόρησε και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ψηφίσει τέτοια μέτρα, ενώ ξεκαθάρισε: «Διεκδικούμε ζωή ολόκληρη και προτείνουμε το δρόμο της λευτεριάς από την εξάρτηση».

Ο Χ. Χαραλάμπους στην τοποθέτησή του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ΟΚΑΝΑ σημαίνει Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών, αλλά οι διοικήσεις του με την κυβερνητική καθοδήγηση τον υποβίβασαν σε οργανισμό χορήγησης υποκατάστατων. Εχετε, είπε, σαν σήμα κατατεθέν τη μείωση της βλάβης μέσα από τα υποκατάστατα, τα οποία όμως δεν θεραπεύουν, αλλά συντηρούν το πρόβλημα και παράλληλα έχουν πολλές παράπλευρες επιπλοκές. Υπενθύμισε δε ότι και η ηρωίνη ξεκίνησε ως θεραπεία υποκατάστασης από όσους ήταν εξαρτημένοι από τη μορφίνη.

Το ερώτημα, τόνισε, είναι αν τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται βοηθούν τη νεολαία να αποφύγει τα ναρκωτικά ή ρίχνουν νερό στο μύλο των ναρκωτικών. Εάν, είπε, αύριο η ανεργία ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και το 40% αυτών είναι νέοι, πολλοί από αυτούς δεν θα αντέξουν να μείνουν μακριά από τα ναρκωτικά.

Ο Θ. Ιγνατιάδης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση πλάι στην καταστολή των λαϊκών αγώνων ρίχνει και τη ναρκω-καταστολή για να θολώσει το νου της νέας γενιάς. Οπως, τόνισε, υποκριτικά βαφτίζετε την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών στρωμάτων με τα βάρβαρα οικονομικά μέτρα ως προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας, ενώ είναι για τη σωτηρία του κεφαλαίου, έτσι και τη ναρκω-καταστολή την βαφτίζετε πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος. Το ΚΚΕ, είπε, απέναντι στη ναρκω-κουλτούρα αντιπαραθέτει ένα ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά.

Τέλος, η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι η υποκατάσταση μέσω της μεθαδόνης είναι η «συστηματικοποιημένη εξάρτηση των ανθρώπων οι οποίοι πρέπει να εκφεύγουν από την πραγματικότητα για να μην αντιδράσουν σε αυτήν». Είπε ότι η κυβέρνηση όπως έκανε στα σχολεία που ως υποκατάστατο των βιβλίων έφερε τις φωτοτυπίες, έτσι και στα ναρκωτικά όταν «δεν έχετε ηρωίνη να δώσετε δίνετε μεθαδόνη».

Φτιάχνετε, τόνισε, μια κοινωνία εξαρτημένων και στους νέους περνάτε ως μοντέλο ζωής το «χαλαρά και ήρεμα» και είπε αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους νέους: «Τι τους βάζετε; Το ρίσκο. Μα γιατί να μην πάρει το παιδί το ρίσκο με τα ναρκωτικά; Οταν του λέτε ότι είναι ρίσκο να βρει δουλειά, ρίσκο να τελειώσει το σχολείο, ρίσκο να σκεφθεί και να αντισταθεί, όλο αυτό το πράγμα είναι πάρα πολύ γοητευτικό όταν πηγαίνει στα ναρκωτικά».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ