Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να τους χαλάσουμε τα σχέδια

Αναφερόμενοι στις συνέπειες της κρίσης που πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, συχνά περιοριζόμαστε να υπολογίσουμε πόσο χάσαμε από τους μισθούς μας, πόσο έπεσαν οι συντάξεις, πόσοι είναι οι καινούργιοι φόροι και τα διάφορα «τέλη» και «εισφορές» που επινοούνται οι κυβερνώντες προκειμένου να ρίξουν τα βάρη της κρίσης που προκάλεσε η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Λογικό. Ο καθένας μας βλέπει και μετράει ευκολότερα την άμεση χασούρα, τη φανερή μείωση των εσόδων που έχει ο οικογενειακός προϋπολογισμός. Μόνο που οι επιπτώσεις τις οποίες προκαλεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης, η πραγματική ζημιά για τους εργαζόμενους και τα νοικοκυριά τους είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το βέβαιο είναι ότι μαζί με την άμεση μείωση των εργατικών εισοδημάτων, είτε λόγω περικοπής στους μισθούς, είτε λόγω αύξησης των φόρων που αρπάζει η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι βιώνουν σωρεία άλλων συνεπειών, που αφορούν την καθημερινή τους ζωή, το ίδιο το ζήτημα της επιβίωσης. Τα παραδείγματα δεκάδες:

Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της μείωσης εργαζομένων στο Δημόσιο αποφάσισε να μειώσει το προσωπικό στον Ηλεκτρικό της Αθήνας και να αφήσει τις προσχολικές μονάδες χωρίς προσωπικό. Το αποτέλεσμα ήταν η απίστευτη ταλαιπωρία των εργαζομένων - επιβατών, που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν από τον ΗΣΑΠ, ενώ χιλιάδες οικογένειες αναγκαστικά δεν έστειλαν τα παιδιά τους στα προνήπια.

Η κυβέρνηση, με βάση την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, αποφάσισε να μετατρέψει τα δρομολόγια του ΟΣΕ σε μια κερδοφόρα δραστηριότητα, ώστε ο Οργανισμός να γίνει ελκυστικός για ιδιώτες - μνηστήρες. Το αποτέλεσμα ήταν αλλεπάλληλες ανατιμήσεις στα εισιτήρια του τρένου, που σε λίγο θα στοιχίζουν όσο και οι μετακινήσεις με το αεροπλάνο.

Η κυβέρνηση, στο όνομα της περικοπής των δαπανών, αποφάσισε να περιορίσει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και του τομέα της Υγείας συνολικά. Το αποτέλεσμα ήταν τα μεν ασφαλιστικά ταμεία να προχωρήσουν σε σημαντικές περικοπές φαρμάκων και των παροχών Υγείας προς τους ασφαλισμένους, ενώ για να περάσεις το κατώφλι του κρατικού νοσοκομείου πρέπει να πληρώσεις εισιτήριο, χωρίς να μιλάμε για το... κουστούμι που κόβουν αν χρειαστεί κάποιος να νοσηλευτεί.

Το ίδιο γίνεται με τα σχολεία που φέτος τα άφησαν χωρίς βιβλία, δοκιμάζοντας προφανώς σχέδιο συνολικότερης κατάργησης των δωρεάν βιβλίων, με τους παιδικούς σταθμούς που τους αναγκάζουν να σιτίσουν δεκάδες παιδιά με ενάμισι κιλό κρέας και πάει λέγοντας...

Τα πράγματα θα χειροτερεύσουν. Οι αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης δεν θα σταματήσουν εδώ. Η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα, θα εξακολουθήσει να πορεύεται αγκιστρωμένη από τις σύγχρονες αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και της οικονομικής ολιγαρχίας. Στόχος τους είναι να αξιοποιήσουν ακόμα και τα δεδομένα που δημιουργεί η κρίση, που προκάλεσε η υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, υπέρ του κεφαλαίου. Μιλάμε, δηλαδή, για μια πορεία απόλυτης καταστροφής και χρεοκοπίας του λαού. Στην οποία, οι μόνοι που μπορούν να αντιταχθούν και να ορθώσουν το ανάστημά τους είναι τα ίδια τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι νέες, όλοι όσοι γονατίζουν από αυτή την πολιτική μπορούν να γίνουν οι νεκροθάφτες της, αφού με τον ενιαίο και κλιμακούμενο αγώνα τους, μπορούν να βάλουν στόχο και να πετύχουν το στραπατσάρισμα κάθε αντιλαϊκού - αντιδραστικού σχεδίου της άρχουσας τάξης, των κυβερνήσεών της.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ