Παρασκευή 10 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το Διάταγμα και τα "διατάγματα" για ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατατέθηκε προεδρικό διάταγμα των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, Οικονομικών και Εσωτερικών, που αφορά τη διάρθρωση, τη διοίκηση και λειτουργία της "Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας". Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει υπάρξει και σχετικός νόμος για το θέμα αυτό, ενώ με το προεδρικό διάταγμα αναβαθμίζεται η Εθνική Σχολή Υγείας, καθώς θα χορηγεί μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης, αντίστοιχα των ειδικεύσεων των οικείων μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις σπουδών, έπειτα από επιτυχή παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων ή μεταπτυχιακών σεμιναρίων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το Ε Τμήμα του ΣτΕ έχει συνέλθει σε διάσκεψη για το θέμα αυτό, χωρίς να πάρει οριστική απόφαση, αφού δεν έχει κριθεί ακόμη ούτε καν η νομιμότητα ή όχι του προεδρικού διατάγματος.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε τη θριαμβολογία κάποιων εφημερίδων, οι οποίες κάνουν λόγο για απόφαση - σταθμό του ΣτΕ, που ανάβει το "πράσινο φως" για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πρόκειται για δημοσιεύματα - "διατάγματα" για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων η Βουλή ήδη αποφάσισε να μην προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Επίσης, η Ολομέλεια του ΣτΕ πρόσφατα, εκδικάζοντας υπόθεση σχετικά με το γαλλικό πανεπιστήμιο της Λίλλης, αποφάσισε ότι τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι παράνομα.

Βέβαια, οι πιέσεις είναι τεράστιες για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και πολλοί είναι αυτοί που, επικαλούμενοι ερμηνευτικά περιθώρια ακόμη και του άρθρου 16 παρ. 5 του ισχύοντος συντάγματος, επιθυμούν να προχωρήσουν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Απάντηση σ' όλα αυτά οφείλει να δώσει το λαϊκό κίνημα και να μην επιτρέψει την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ