Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 43
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗΣ
Κοινές με τους μετανάστες οι χαρές και οι αγωνίες μας

Αντιρατσιστική εκδήλωση του "Συνδέσμου για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια", στο χώρο του κτήματος των οδών Πάτμου και Καραβία, που εδώ και εννέα χρόνια έχουν καταλάβει και προστατεύουν οι κάτοικοι

"Παρακολουθηματικά με το ευρύτερο θέμα της εκμετάλλευσης αναπτύσσεται στην Ελλάδα ο ρατσισμός", υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λεων. Αυδής,αναφέροντας το παράδειγμα του χωριού όπου η αντίδραση εναντίον των Αλβανών μεταναστών αφορούσε το μέγεθος του ημερομισθίου τους, στη σημαντική εκδήλωση για τους μετανάστες, που διοργάνωσε την Κυριακή ο "Σύνδεσμος για την Ποιότητα Ζωής στα Πατήσια", με στόχο "τη γνωριμία μας με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, αλλά και τον πολιτισμό που μεταφέρουν"... Ηταν ζεστό το βράδυ και οι άνθρωποι χαλαροί στο φιλόξενο όσο και δημιουργικό χώρο της κατάληψης - στο κτήμα Πάτμου και Καραβία. Ενα κτήμα κατάφυτο στην καρδιά των Πατησίων, για την τύχη του οποίου αγωνιούν εδώ και εννέα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής. Γιατί απέτρεψαν μεν τον ιδιοκτήτη Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων να το οικοδομήσει, αλλά δεν έχουν ακόμη "καταφέρει" το Δήμο Αθηναίων να το απαλλοτριώσει ώστε να εξασφαλιστεί μόνιμα η διατήρηση ενός τόπου συνάντησης και συναναστροφής για τους κατοίκους και η αποκατάσταση για ανάλογη χρήση της ερειπωμένης βίλας που περιλαμβάνει.

Και τους είναι αναγκαίο: Γιατί την Κυριακή στην κατάληψη έμοιαζε όλοι να έχουν συγκεντρωθεί στο σπίτι τους, για να καθίσουν γύρω απ' το ίδιο τραπέζι. Ελληνες, Αλβανοί, Ινδοί, Πολωνοί, νέοι από την Αφρική και το Μπαγκλαντές, που ζουν στην ίδια πόλη - "είμαστε συμπολίτες", όπως παρατήρησε εύστοχα ο Λεων. Αυδής - ξεδίπλωσαν καθένας τη δική του αγωνία, που αποδείχτηκε κοινή, όπως και η χαρά που μοιράστηκαν.

Εκεί που η επικοινωνία και η επαφή ήταν προτεραιότητα δεν υπήρχε δυσπιστία, ούτε φόβος. Για να αποδειχθεί έμπρακτα το αίτημα που έχει διατυπώσει έγκαιρα ο υποψήφιος της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" και της "Αριστερής Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας", να παρέμβει ο δήμος στη γειτονιά, να δημιουργήσει τις συνθήκες με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε να βγει ο κόσμος απ' το σπίτι του, να ανοίξει την πόρτα του και να συμμετέχει, αντί να αποκλείεται όλο και πιο πολύ από την κοινωνία ελπίζοντας μόνο στον ήχο ενός μπίπερ...

Εκμετάλλευση και με τις κάρτες παραμονής

Οι ήχοι στην κατάληψη, πάντως, ήταν κατά πολύ διαφορετικοί. Η Τίστα,η Ούρμι και η Μόνια,παιδιά μεταναστών από το Μπαγκλαντές και την Ινδία, μετέφεραν εικόνες των πατρίδων τους με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ενώ άμεση ήταν η ανταπόκριση του κοινού με δυνατό χειροκρότημα και, κυρίως, τις φωνές των συμμαθητών τους - Ελληνάκια - με τα οποία μαθαίνουν να μοιράζονται τα ίδια θρανία στα μεικτά σχολεία της περιοχής.

Αμεση όμως ήταν και η ανταπόκριση του Λεων. Αυδή, με αφορμή τη συζήτηση, κατά την οποία καταγράφηκε με μελανά χρώματα το παιχνίδι που παίζεται με την κάρτα παραμονής. Καθώς με τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες που έχουν τεθεί, ο μετανάστης κινδυνεύει αντί να νομιμοποιηθεί να βγει παράνομος και να απελαθεί. Ετσι, σε χτεσινή σχετική ανακοίνωση της παράταξης καταγγέλλεται ότι "από πολλές συγκλίνουσες και σοβαρές ενδείξεις προκύπτει ότι ασκείται εκτεταμένη εκμετάλλευση των αλλοδαπών οικονομικών προσφύγων, που προσπαθούν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά για τη νομιμοποίησή τους". "Η εκμετάλλευση, επισημαίνει ο Λεων. Αυδής, γίνεται με νομιμοφανείς ή παράνομους τρόπους για να συντομευτεί ο χρόνος παράδοσης των πιστοποιητικών. Το "μαύρο" ημερομίσθιο των περισσοτέρων αλλοδαπών δεν ξεπερνάει τις 5.000 δρχ. και η μικρότερη "αμοιβή" για την πιο ασήμαντη εξυπηρέτηση είναι ίση με δύο ημερομίσθια, δηλαδή με δύο μέρες δουλιάς. Η έκδοση των πιστοποιητικών καθυστερεί λόγω της αδυναμίας των αρμόδιων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στον όγκο της εργασίας που έχει προκύψει. Επομένως, πρέπει να παραταθούν οι προθεσμίες ενόψει των δυνατοτήτων των αρμοδίων υπηρεσιών. Κάθε άλλη λύση, καταλήγει ο υποψήφιος Δήμαρχος, διαιωνίζει το σημερινό αίσχος".

Δικαίωμα εκπροσώπησης

Κατά τη συζήτηση, όπου συμμετείχαν ακόμη μετανάστες από την Αλβανία και το Μπαγκλαντές και εκπρόσωποι αντιρατσιστικών οργανώσεων, ο Λεων. Αυδής, αφού παρατήρησε ότι και οι μετανάστες είναι δικαιούχοι όλων των παροχών και υπηρεσιών του δήμου, σημείωσε ότι πρέπει να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης στα Δημοτικά Συμβούλια, γιατί "δεν μπορεί κάποιος άλλος να μιλάει για λογαριασμό τους". Πρότεινε έτσι να συσταθεί Συμβούλιο Μεταναστών, που θα έχει δικαίωμα λόγου στις συνεδριάσεις και ανακοίνωσε ακόμη ότι η "Αγωνιστική Συνεργασία" θα μελετήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να αποκτήσουν οι μετανάστες και δικαίωμα ψήφου, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, "τους ανήκει πολύ περισσότερο από άλλους Αθηναίους που ψηφίζουν για την πόλη από... τα βόρεια προάστια όπου διαμένουν".

Ο Λεων. Αυδής κάλεσε τους αλλοδαπούς εργαζόμενους, που αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους μέσα από τα συνδικάτα μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους και σημείωσε ότι όποια μικρά βήματα έχουν γίνει μέχρι τώρα επιτεύχθηκαν με την πίεση και την επιμονή του συνδικαλιστικού κινήματος. Για την εγκληματικότητα, τέλος, υπογράμμισε ότι αναπτύσσεται σε όλες τις κεφαλαιοκρατικές χώρες παράλληλα με την όξυνση της αρπαγής των εισοδημάτων των φτωχότερων από τους πλουσιότερους και στάθηκε στα λεγόμενα "αδικήματα του λευκού κολάρου", τα οποία, αν και σημαντικότερα από τα "αδικήματα των φτωχών", περνάνε απαρατήρητα.

Γερ. ΤΡ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ