Τρίτη 2 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα νοσοκομεία του ΙΚΑ

Μια προγραμματισμένη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών, με τη συμμετοχή του διοικητή του ΙΚΑ για την τύχη των νοσοκομείων του Ιδρύματος δεν έγινε χτες.(Στην Αθήνα το ΙΚΑ έχει τρία νοσοκομεία - και το 6ο θεραπευτήριο - και στη Θεσσαλονίκη ένα νοσοκομείο).

Υπάρχει και μια διυπουργική επιτροπή, η οποία, λέει, μελετά το θέμα των νοσοκομείων του ΙΚΑ, αν δηλαδή θα παραμείνουν στο Ιδρυμα, θα μπουν στο ΕΣΥ ή κάπου αλλού.

Είναι αρκετοί εκείνοι που λένε: "Τι καλά που θα 'ταν να ξεφορτωθεί το ΙΚΑ απ' το βάρος των νοσοκομείων, γιατί κοστίζουν πολύ". Τώρα αν αυτό θα βλάψει ή όχι τη φυσιογνωμία του Ιδρύματος ή τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, τι αξία έχουν όλα αυτά μπρος στην "ιδεολογία" του εκσυγχρονισμού και τους δείκτες της σύγκλισης;

***

Βέβαια όταν - τοπάλαι ποτέ - ξεκινούσε το ΕΣΥ η άποψη όλων των - επίσης πάλαι ποτέ - "προοδευτικών δυνάμεων" ήταν να ενταχτούν - μέσα από διαδικασία προώθησης του όλου συστήματος - όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ.

Ομως, το ΕΣΥ έμεινε όπως έμεινε και αντί βοηθείας οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ εισάγουν νοσήλια διατίμησης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στο ΙΚΑ φορτώνουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, γιατί δεν έφτιαξαν τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.

Απ' την άλλη θέλουν να πάρουν τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και να τα "συγχωνεύσουν" στο ΕΣΥ - ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις περί εντάξεων.

Μύλος, δηλαδή, αλλά με έναν - και καθαρό - στόχο: Να μειώσουν το κόστος - έτσι τις βλέπουν οι εκσυγχρονιστές τις κοινωνικές δαπάνες.

***

Η είδηση της χτεσινής σύσκεψης προκάλεσε αναστάτωση στα νοσοκομεία του ΙΚΑ.

Μάλιστα υπήρξαν και εκλεγμένες επιτροπές των νοσοκομείων που έτρεξαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου επρόκειτο να γίνει η σύσκεψη.

Προβλήματα στο ΙΚΑ υπάρχουν πάμπολλα και σε όλους τους τομείς.

Ας μην έχουν καμιά αμφιβολία όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ ότι θα επιχειρηθεί και στο Ιδρυμα η επιβολή των "ευρω-σχεδίων" για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Και θα πρέπει να υποψιάζονται πως τέτοιου είδους μετατοπίσεις προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση φέρνουν όλο και πιο κοντά σε τέτοιες επιλογές.

Οσον αφορά τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους θα πρέπει να προσέξουν να μη χαθεί ούτε ένα κρεβάτι νοσηλείας και ούτε μια υγειονομική θέση.

Αυτοί, άλλωστε, έκτισαν με τον ιδρώτα τους αυτά τα νοσοκομεία - που μπορεί να μην έχουν πολυτέλειες, αλλά είναι πολύτιμα την ώρα της μεγάλης ανάγκης.

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ