Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
Στην επαρχία δεν καλύπτονται οι ανάγκες

Οι ελλείψεις ωθούν τους νεφροπαθείς στην εσωτερική μετανάστευση και τον ιδιωτικό τομέα

Η έλλειψη κρατικών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και νεφρικών μοσχευμάτων ωθούν αρκετούς νεφροπαθείς στην εσωτερική μετανάστευση και την πλειοψηφία (70%) στον ιδιωτικό τομέα. Στις μεν κρατικές Μονάδες τα μηχανήματα είναι πεπαλαιωμένα και η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού μεγάλη, οι δε ιδιωτικές Μονάδες λειτουργούν με βάση το κέρδος και όχι προς όφελος του ασθενούς. Γιατροί και νοσηλευτές δεν είναι εξειδικευμένοι, ενώ τα μηχανήματα δεν αποστειρώνονται με αποτέλεσμα την εξάπλωση της ηπατίτιδας C στους νεφροπαθείς.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Νεφροπαθών,οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 12%, (φέτος ο αριθμός τους έφτασε στις 7.000). Οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, ενώ τα τελευταία χρόνια οι μεταμοσχεύσεις έχουν πτωτική πορεία. Σήμερα, σε όλη τη χώρα, υπάρχουν 90 Μονάδες, εκ των οποίων οι 66 είναι κρατικές (οι 20 στην Αττική) και οι 24 ιδιωτικές (οι 19 στην Αττική).

Οσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις, το 1991 έγιναν 174 (92 από πτωματικό δότη), το 1993 έγιναν 143 (86 από πτωματικό δότη), ενώ το 1994 έγιναν 113 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 46 ήταν μόνο από πτωματικό δότη. Το 1997 οι πτωματικές μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας ήταν 57, έναντι 42 μεταμοσχεύσεων το 1996.

Οσον αφορά στις ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, οι διοικούντες - στο όνομα του κέρδους - έχουν προσθέσει και τέταρτη βάρδια. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος μεταξύ των βαρδιών δεν είναι αρκετός για την αποστείρωση των μηχανημάτων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Α. Χατζησάββας,είπε ότι το 70% των νεφροπαθών που απευθύνονται στις ιδιωτικές κλινικές είναι φορείς του ιού της ηπατίτιδας C. Στις κρατικές Μονάδες το ποσοστό των φορέων είναι μικρότερο, περίπου 45%.

Το κόστος της αιμοκάθαρσης φτάνει το ένα εκατομμύριο ανά ασθενή το μήνα. Οι εκπρόσωποι των νεφροπαθών κατήγγειλαν ότι "αντί να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, εφαρμόζονται ημίμετρα και εντέλει το κόστος της αιμοκάθαρσης ενός ασθενή για ένα χρόνο είναι ίσο με το κόστος μιας μεταμόσχευσης η οποία γίνεται εφάπαξ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ