Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΕΚΟ
Αποφασισμένοι για αγώνα

Στάση εργασίας και γενική συνέλευση σήμερα των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε χτες στη Βουλή με εκπροσώπους του ΚΚΕ

Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα δηλώνουν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, που έχουν εξαγγείλει για αύριο νέα 5ωρη στάση εργασίας, (12μ.-5μ.μ.) και νέα γενική συνέλευση.

Αιτήματά τους είναι η ορθή εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων που έχουν υπογράψει, καθώς και η άμεση καταβολή της αμοιβής για υπερωριακή απασχόληση. Οπως καταγγέλλουν, αν και εργάζονται 45 ώρες τη βδομάδα, έναντι των 38 που ορίζουν οι συλλογικές συμβάσεις, η διοίκηση του ΗΛΠΑΠ αυθαίρετα θεωρεί ότι εργάζονται σε βάρδιες και τους απασχολεί περισσότερες ώρες κάθε μέρα, χωρίς να καταβάλλει δραχμή για την υπερεργασία!

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε χτες με εκπροσώπους του ΚΚΕ στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την επιχειρούμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μετά την ψήφιση της διάταξης στη Βουλή και επέδωσαν αναλυτικό υπόμνημα με τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς και την προπαγάνδα των κυβερνητικών επιτελείων.

Μετά τη συνάντηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,δήλωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται να υλοποιήσουν τις γενικότερες κατευθύνσεις της αντιδραστικής "Λευκής Βίβλου" και θα πλήξουν όλους τους εργαζόμενους στον ευρύτερο χώρο των ΔΕΚΟ. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασπάσει την ενότητα και την ενότητα δράσης τους, ώστε να μπορέσει να καταργήσει και το 8ωρο, αλλά και να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση με όποια μορφή επιλέξει. Αυτοί, είναι δύο από τους άμεσους αντεργατικούς - αντιδραστικούς κυβερνητικούς στόχους. Με τη μέθοδο του "διαίρει και βασίλευε", θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τη διάταξη του νόμου για την ακύρωση - κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την ψήφιση κανονισμών οργανισμών μέσα από τη Βουλή, όπου το μπλοκ των αντιδραστικών νεοφιλελεύθερων νεοακροδεξιών δυνάμεων με διάφορα χρώματα, είναι ισχυρό και υποχείριο στις επιλογές του διευθυντηρίου των Βρυξελλών.

Σημείωσε ότι, από αυτή την άποψη, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιτάξουν απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης και των όποιων πολιτικών συνεταίρων της, το δικό τους σχέδιο της ενωμένης αντίστασης για ενιαίο, δημόσιο φορέα αστικών συγκοινωνιών, για ΔΕΚΟ στον έλεγχο του δημοσίου, για υπεράσπιση του 8ωρου και την επιβολή του συνεχόμενου 7ωρου, για ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις, για διατήρηση των θεμελιακών εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Απέναντι στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και του νεοφιλελεύθερου γκαιμπελισμού, περί "προνομιούχων", "υψηλόμισθων" και χρεοκοπημένων ΔΕΚΟ, να αντιτάξουν το επιχείρημα της λεηλασίας αυτών των επιχειρήσεων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, το επιχείρημα ότι οι ιδιωτικές αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) πριμοδοτούνται από το κράτος με 180 δραχμές ανά εισιτήριο, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες στην Αθήνα με 45 δραχμές. Να αντιτάξουν το μεγάλο τους επιχείρημα, της ενωμένης πάλης με βασικό σύνθημα - απόφαση ότι τα σχέδια για εργασιακές σχέσεις του περασμένου αιώνα, θα προσκρούσουν στην αποφασιστική αντίσταση των ίδιων των εργαζομένων. Στο βάρβαρο, νεοφιλελεύθερο "εκσυγχρονισμό" του μπλοκ των νεοακροδεξιών πολιτικών - συνδικαλιστικών δυνάμεων, οι εργαζόμενοι να αντιτάξουν τον πραγματικό εκσυγχρονισμό του εργατικού κινήματος για βελτίωση της θέσης του εργάτη και στο θεσμικό και στο συμβατικό επίπεδο, υπογράμμισε ο Μ. Κωστόπουλος και πρόσθεσε ότι δεν είναι μοιραίο οι λογήςλογής μασκαρεμένοι εκσυγχρονιστές να ισοπεδώσουν τα πάντα. Η κατάσταση μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί, με την προϋπόθεση της ενότητας και της κοινής δράσης όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, όλου του εργατικού κινήματος. Την ευθύνη για τη συγκρότηση του ενιαίου εργατικού μετώπου, απέναντι στο μέτωπο των αντεργατικών, αντιδραστικών δυνάμεων, την έχουν η ΓΣΕΕ, οι ομοσπονδίες και τα σωματεία στο χώρο. Στο δίλημμα "με την κομματική νεοφιλελεύθερη γραμμή ή με τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων", χωρίς δισταγμό να επιλέξουν αυτό που πρέπει, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ