Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρειάζεται ομοφωνία κατά της χρήσης και διακίνησης

Ορισμένες απ' τις διαπιστώσεις της Επιτροπής για τις διαφορές πολιτικής στον έλεγχο των ναρκωτικών καθώς και τη δημόσια συζήτηση για τη χρήση ή την αποποινικοποίηση

Στην έκθεση υπάρχουν εν συντομία αρκετά στοιχεία για την παραγωγή και τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Αξίζουν όμως να αναφερθούν τα ευρήματα εκείνα που προκάλεσαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Επιτροπής, όπως περιλαμβάνονται στην Εκθεση για το 1997:

"Παρά τις τάσεις που αλλάζουν διαρκώς και τις επιτυχείς παρεμβάσεις για την επιβολή του νόμου, η Ευρώπη παραμένει μία από τις μεγαλύτερες παράνομες αγορές ναρκωτικών ουσιών. Η καλλιέργεια πολύ ισχυρής κάνναβης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εξαπλώνεται και η αμφεταμίνη και τα παράγωγά της τύπου "έκσταση"" παράγονται σε διάφορα παράνομα εργαστήρια, από όπου διακινούνται στην Ευρώπη και αλλού".

"Οι διαφορές της πολιτικής στον έλεγχο των ναρκωτικών που παρατηρούνται μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η συνεχής προώθηση της απελευθέρωσης και νομιμοποίησης της χρήσης για μη ιατρικούς λόγους υπονομεύουν την ομοφωνία που απαιτείται για τη λήψη δραστικών μέτρων ενάντια στη χρήση και τη διακίνηση ναρκωτικών, ιδιαίτερα στον τομέα της μείωσης της ζήτησης".

"Κατά την άποψη του Συμβουλίου, η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση γύρω από τη νομιμοποίηση και αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης και η επιθετική δημοσιότητα υπέρ της νομιμοποίησης επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση πολλών νέων ανθρώπων απέναντι στη χρήση κάνναβης".

"Υποψήφιοι βουλευτές έχουν στηρίξει τις προεκλογικές τους εκστρατείες σε εξαγγελίες υπέρ της νομιμοποίησης της χρήσης. Πολλοί υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκαναν το ίδιο και επέτυχαν την εκλογή τους".

"Στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνονται κατά 40% ετησίως οι περιοχές όπου ποικιλίες κάνναβης με χαμηλή περιεκτικότητα σε τετραϋδρακανναβινόλη (TCH) καλλιεργούνται νόμιμα και με επιδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Επιτροπή στην Εκθεσή της για το 1994 και το 1996 είχε επιστήσει την προσοχή των κυβερνήσεων στην αναγκαιότητα να θεσπίσουν επαρκείς κανονισμούς για τον έλεγχο αυτών των καλλιεργειών. Η Επιτροπή όμως εκφράζει φόβους ότι, αν εξαπλωθεί η νόμιμη καλλιέργεια, ο έλεγχος μπορεί να μην είναι πλέον εφικτός. Καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν χαράσσουν την πολιτική τους, να μη λαμβάνουν υπόψη μόνο το περιβάλλον, τη βιομηχανία και την οικονομία, αλλά και το ζήτημα του ελέγχου των ναρκωτικών".

"Από το 1996 η κάνναβη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε φαγητά και ποτά, ενώ κάποια από τα προϊόντα που περιέχουν κάνναβη διαφημίζονται κυρίως με έμφαση τις ιδιότητες της ουσίας αυτής. Η Επιτροπή διατηρεί τις αμφιβολίες της για το αν τέτοιες μέθοδοι συνάδουν με το πνεύμα της Συνθήκης του 1961 και με την εθνική νομοθεσία των κρατών. Η Επιτροπή απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες να αντιταχθούν σε αυτές τις μεθόδους οι οποίες, σε μερικές περιπτώσεις, φαίνεται να στοχεύουν στη νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης για μη ιατρικούς λόγους".

Θετικές πλευρές

Η Επιτροπή σημειώνει με ικανοποίηση τις παρακάτω θετικές εξελίξεις για το 1997:

  • Οι κυβερνήσεις έχουν γίνει πιο δραστήριες στο θέμα του ελέγχου των ναρκωτικών, έχει βελτιωθεί σε πολλά σημεία η νομοθεσία και - μέσα απ' τη συνεργασία - έχει γίνει πιο αποτελεσματική στην πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, πρόδρομων και άλλων χημικών ουσιών.
  • Στη Νιγηρία έγιναν σημαντικές κατασχέσεις ψυχότροπων ουσιών, ενώ η Ιαπωνία και η Κορέα κατάφεραν να κρατήσουν τη χρήση και τη διακίνηση σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.
  • Σε πολλά μέρη του κόσμου, η χρήση της ηρωίνης έμεινε στάσιμη, ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των χωρών που εφαρμόζουν μεθόδους μείωσης μέσω της εκπαίδευσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης.
  • Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγνοώντας τις πολύ φιλελεύθερες τάσεις απέναντι στα ναρκωτικά και τη συνηγορία υπέρ της νομιμοποίησης, τάχτηκαν κατά της νομιμοποίησης των ναρκωτικών.

Η Επιτροπή προβληματίζεται από το γεγονός ότι όσοι υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της χρήσης για μη ιατρικούς λόγους, κερδίζουν έδαφος και επηρεάζουν αυτούς που λαμβάνουν πολιτικές αποφάσεις. "Η προσπάθεια να μειωθεί η χρήση παγκοσμίως θα είναι λιγότερο αποτελεσματική, αν τα προγράμματα μείωσης της ζήτησης υπονομεύονται από τη συνηγορία υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών" υπογραμμίζει η Επιτροπή και καλεί όλες τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν αυστηρά με το πνεύμα των διεθνών συνθηκών που έχουν ήδη συμφωνήσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ