Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Κοινός ο δρόμος, κοινή η δράση

Φοιτητές του Οικονομικού Τμήματος, λογιστές και οικονομολόγοι συζήτησαν χτες σε εκδήλωση των ΠΚΣ για τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής

Την αντίθεσή τους στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ), που οδηγούν στην κατάρτιση και όχι στην επιστημονική μόρφωση, εξέφρασαν οι φοιτητές του Οικονομικού της Νομικής σε χτεσινή εκδήλωση με θέμα "ΠΣΕ και επαγγελματική προοπτική", που διοργάνωσαν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ) και έγινε στην αίθουσα Τριανταφυλλοπούλου της Νομικής.

Στην εκδήλωση μίλησε η Λ. Κατσέλη,πρόεδρος του Οικονομικού Τμήματος, η οποία είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ με τα ΠΣΕ δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν να σπουδάσουν και να αποκτήσουν τις γνώσεις που ήθελαν. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί και στην αποσύνδεση πτυχίου από το επάγγελμα ως μία από τις βασικές αρχές που διέπουν την ίδρυση και λειτουργία των ΠΣΕ. Για να μην αφήσει μάλιστα καμία ψευδαίσθηση στους φοιτητές για το επαγγελματικό μέλλον, τόνισε ότι "πτυχίο των οικονομικών δε σημαίνει ότι είσαι και οικονομολόγος".

Η αντίδραση των φοιτητών φάνηκε στη συνέχεια σε ερωτήσεις με τις οποίες στην κυριολεξία βομβάρδισαν την Λ. Κατσέλη. Ρωτούσαν απλά σε τι πανεπιστήμια θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα ΠΣΕ, τη στιγμή που δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή, τη στιγμή που οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό είναι τεράστιες, όταν τα συγγράμματα είναι παλιά. Ρωτούσαν μάλιστα πώς μπορείς να πάρεις γνώσεις από τα ΠΣΕ όταν παίρνεις 3 και 4 μαθήματα και πώς μπορούν να είναι ισότιμα τα πτυχία των ΠΣΕ με αυτά των συμβατικών προγραμμάτων.

Σε όλα αυτά η Λ. Κατσέλη απάντησε ότι τα ΠΣΕ είναι καινοτόμα, ότι θα δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε κάποιον που θέλει να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και ότι για να λειτουργήσουν οι αλλαγές στην εκπαίδευση υπάρχουν αναπορρόφητα κονδύλια, αλλά "κολλάνε σε θεσμικές αγκυλώσεις"...

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, ο Α. Πλουντίδης είπε στους φοιτητές ότι αυτό που προέχει είναι ο συνεχής αγώνας για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, που με πολλούς αγώνες και θυσίες κατακτήθηκε. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις προοπτικές του επαγγέλματος της λογιστικής, που και αυτό όμως "χτυπιέται" από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Ο Κυρ. Παπασταύρου,από τη γραμματεία των ΠΚΣ, τόνισε ότι κάθε αντιδραστική ρύθμιση προπαγανδίζεται από την κυβέρνηση ως ιδανική. "Τα ΠΣΕ δεν είναι καινοτόμα, αλλά εντάσσονται σε μια τακτική για αλλαγή της δομής των σπουδών, ενώ επιδίωξη της κυβέρνησης είναι όλο και λιγότεροι φοιτητές να παίρνουν επιστημονική μόρφωση. Είναι υπόθεση όλου του λαού για τι επιστήμονες θα βγουν από τα πανεπιστήμια. Χρειάζεται διαρκής αγώνας για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Κοινός είναι ο δρόμος μας, κοινή πρέπει να είναι και η δράση μας με όλο το λαό".

Ο Μ. Ξαμπλάς,εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, κάλεσε τους φοιτητές να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά και να αντισταθούν στις επιδιώξεις των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου που θέλουν φτηνό εργατικό δυναμικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ