Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόνικα, πάρε τώρα θέση...

Μόνικα, πάρε θέση. Είσαι με τον Μπιλ ή με τον Σαντάμ; Μην παρασυρθείς από συναισθηματισμούς ή από ανατομικές συγκρίσεις, πάρε, όμως, υπόψη σου το ποιόν των δυο ανδρών.

Το δίλημμα είναι να διαλέξεις ανάμεσα σ' έναν Αμερικανό ηγέτη του ελεύθερου κόσμου κι έναν Αραβα δικτάτορα. Μην ακούς εκείνους που ισχυρίζονται πως η διαφορά μυρίζει πετρέλαιο και η αντιπαράθεση αφορά σ' έναν παγκόσμιο γκάνγκστερ κι ένα μαφιόζο της γειτονιάς. Μην μπαίνεις καν στην απολογιστική λογική των τραγικών επιπτώσεων ενός πολέμου. Θυμήσου τη ρήση του Αγγλου πολιτικού Λόιντ Τζορτζ, ο οποίος, λίγο πριν την υπογραφή της συνθήκης αφοπλισμού το 1932, δήλωνε: "Η Βρετανία διαφύλαξε ανέκαθεν το δικαίωμα να βομβαρδίζει νέγρους". Σε τι διαφέρουν τα Αραβόπουλα του Ιράκ, από τους νέγρους στα "γκέτο" της Νέας Υόρκης;

Πάρε υπόψη σου και το γεγονός ότι ο Μπιλ στενοχωρήθηκε σφόδρα, που αυτός ο μαύρος ο Ανάν ανέβαλε το "πανηγύρι". Τι θα πει τώρα στους "ράμπο", που έστειλε στον Περσικό; Κάντε ρομαντικούς περιπάτους στην έρημο;

Μόνικα, πάρε θέση. Να ξέρεις, όμως, ότι, τασσόμενη με τον Σαντάμ, δε θα στενοχωρήσεις μόνο τον Μπιλ. (Κι ως γνωστόν, η στενοχώρια και το στρες έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις επιδόσεις του ανδρός). Θα στενοχωρήσεις πρωτίστως τ' αφεντικά της "Τζένεραλ Μότορς", της "Μπόινγκ", της "ΤΕΞΑΚΟ", της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ", του CNN. Αλλά και τον Μπλερ, τον Κολ, τον Σιράκ, τον Νετανιάχου. Και τον δικό μας, τον Σημίτη θα στενοχωρήσεις κι αυτό δεν πρόκειται να σου το συγχωρήσουμε ποτέ οι Ελληνες.

Δεν έχεις το δικαίωμα να στενοχωρήσεις όλους αυτούς τους ηγέτες της "Νέας Τάξης Πραγμάτων", προς χάριν του Σαντάμ και των απολίτιστων Αράβων. Μην μπεις στο δίλημμα "πόλεμος ή ειρήνη". Το δίλημμα είναι "με τους πλούσιους και ισχυρούς" ή "με τους φτωχούς κι ανίσχυρους"; Κι εσύ οφείλεις να ταχθείς με τους πρώτους, ως Αμερικανίδα και ως γυναίκα.

Μόνικα, πάρε θέση. Τώρα, πριν να είναι αργά. Διότι δεν πάνε και τόσο καλά τα πράγματα. Στην πατρίδα σου, οι φοιτητές σήκωσαν "μπαϊράκι" - το σύνδρομο του Βιετνάμ, γαρ - και αποδοκίμασαν την Μαντλίν. Στην Ευρώπη διαδηλώνουν κατά της επέμβασης στον Κόλπο. Στις αραβικές χώρες καίνε αμερικανικές σημαίες.

Είναι η ώρα να ξεπεράσεις πικρίες, απογοητεύσεις και δισταγμούς και να σταθείς στο πλευρό του Μπιλ. Εσύ γνωρίζεις πως, πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα, κρύβεται μια μεγάλη γυναίκα. Και προφανώς αυτή δεν μπορεί να είναι η Χίλαρι. Πάρε τη δουλιά πάνω σου. Εν ανάγκη να πας στον Κόλπο, για να διασκεδάσεις και να εμψυχώσεις τους "ράμπο", που μένουν εκεί άπραγοι.

Μην νομίζεις. Η δική σου στάση, αυτή τη στιγμή, έχει τεράστια σημασία. Από σένα εξαρτάται το γόητρο του Αμερικάνικου Εθνους. "Του πλέον απαραίτητου έθνους στον κόσμο", όπως είπε και η Μαντλίν.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org