Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ "ΡΕΥΜΑ" ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

"Διέταξα τις ένοπλες δυνάμεις μας να παραμείνουν στον Περσικό Κόλπο - οι στρατιώτες, τα αεροπλάνα μας θα παραμείνουν εκεί έως ότου ικανοποιηθούμε...", ήταν μια από τις προχτεσινές δηλώσεις του Κλίντον με πολλούς αποδέκτες. Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε στον κόσμο ότι "ήρθαμε για να μείνουμε...". Οχι ότι, ουσιαστικά, είχαν ποτέ φύγει από την περιοχή, αλλά τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο δηλώνουν ότι "δεν τους κουνάει τίποτα", αφού απ' όλες τις πλευρές της περιοχής, όπου τώρα βρίσκονται εγκαταστημένα τα καινούρια - "έξυπνα" ή παλιά - "ανόητα" όπλα τους, έχουν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και εγκληματικά σχέδια σε εκκρεμότητα...

*****

Πρόκειται για το σύγχρονο τρόπο "επικοινωνίας" - τρομοκρατίας της Νέας Τάξης, που, λέγε - λέγε, κινδυνεύουμε να τον συνηθίσουμε... Λες και απ' αρχής είχαν κάποια νόμιμη δουλιά να κάνουν τόσες χιλιάδες μίλια μακριά από τη χώρα τους. Λες και η όλη εξέλιξη της υπόθεσης του Ιράκ δεν "ξεφωνίζει" από μόνη της πως οι ΗΠΑ στοχεύουν σε περισσότερα εγκλήματα, όσον αφορά το λαό του Ιράκ, της Μέσης Ανατολής, του Αλγερίου, των Κούρδων, των Ελλήνων, των Σέρβων, του λαού του Κόσσοβου και όλων των λαών της περιοχής.

Φαίνεται πως, προσωρινά τουλάχιστον, το άμεσο στρατιωτικό χτύπημα στο Ιράκ αναβλήθηκε, αυτό, όμως, δε σημαίνει πως οι Αμερικάνοι "αδειάστηκαν". Ισα - ίσα, αυτό ήταν που ήθελαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πρώτον, να δώσουν μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δε σηκώνουν "σχετικότητες και ναι μεν, αλλά", όταν πρόκειται για την προώθηση των συμφερόντων τους. Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που "στρατολόγησαν", μικρούς ή μεγαλύτερους, "σχετικούς ή άσχετους", συμμάχους. Αλλους απλά τους ενημέρωσαν, παίρνοντάς τους σαν δεδομένους (ειδικά εκείνους που φιλοξενούν αμερικάνικες βάσεις στα εδάφη τους, βλ. Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία κ.ά.). Αλλους, τους εκβίασαν, υποχρεώνοντάς τους να κάνουν την "ανάγκη φιλοτιμία" (βλ. Σαουδική Αραβία, αλλά και το ίδιο το Κουβέιτ). Αλλοι ήρθαν για να είναι "παρόντες", όταν η λεία "απλωθεί στο τραπέζι...". Σ' αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνεται πρώτη - πρώτη ίσως η Βρετανία, αλλά και μικροί - "άσχετοι", όπως η Ουγγαρία.

****

Δεύτερος στόχος των ΗΠΑ ήταν να εγκατασταθούν με το "έτσι θέλω" στην περιοχή και από εκεί με το "δάκτυλο στη σκανδάλη" να υπαγορεύουν αριστερά και δεξιά όρους και σχέδια. Σχέδια, που αφορούν από τα πετρέλαια της περιοχής του Περσικού Κόλπου μέχρι τη μελλοντική διοικητική μορφή που θα πάρει το Κόσσοβο...

Τρίτος στόχος ήταν να θυμίσουν σε μικρότερους ιμπεριαλιστές ανταγωνιστές ποιος είναι το αληθινό "αφεντικό" και ποιος προπορεύεται στη μοιρασιά. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι, που πρόσφατα έχουν κλείσει τις γνωστές συμφωνίες για τα πετρέλαια στην περιοχή, ένιωσαν ότι οι ΗΠΑ δε θα χρειαστούν "δεύτερη σκέψη" για να κάνουν χρήση της στρατιωτικής βίας. Η επιθυμία των Γάλλων να "κάνουν παιχνίδι", έστω στη δεύτερη κατηγορία, αποκαλύπτεται και από τις φαινομενικά αντιφατικές δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ιμπέρ Βεντρέν. Ενώ, από τη μια, είπε πως "η Γαλλία δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιοδήποτε αίτημα των ΗΠΑ να τους αναγνωριστεί το δικαίωμα να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον του Ιράκ, εάν η Βαγδάτη υπαναχωρήσει από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα", την ίδια ώρα, ο ίδιος δηλώνει πως "αυτή (η συμφωνία) επιτεύχθηκε χάρη σε έναν πολύ καλό συνδυασμό πολλαπλών πιέσεων - στρατιωτικών και διπλωματικών". Δηλαδή, με πιο απλά λόγια, "αφήστε μας και μας να κρατάμε ένα πιστόλι στη συμμορία...".

****

Εδώ και αρκετό καιρό, η Νέα Τάξη επιβάλλει τις άνομες θελήσεις της ενάντια στους λαούς, κραδαίνοντας την απειλή της στρατιωτικής υπεροχής. Εκείνοι που παρασύρονται στο τρομοκρατικό "ρεύμα" που διαμορφώνει η αίσθηση του δυνατού, με τον ένα ή άλλο τρόπο, "βρίσκουν το δρόμο" να προσαρμοστούν στις θελήσεις των ΗΠΑ και, κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν το δίκιο από το άδικο, να "βολεύονται" ή με κάποια προσωρινή εύνοια, ή με την υπόσχεση ότι ο "λύκος θα τους φάει τελευταίους". Με αυτό τον τρόπο, οι ΗΠΑ, όχι μόνο επιβάλλουν"συμφωνίες" μερικές ή πακέτα που να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, αλλά υπαγορεύουν μέχρι και μορφές πολιτικών συστημάτων και συνθέσεις κυβερνήσεων.

Αυτή η "τάξη" του τρόμου "βρίσκει και τα κάνει", όσο βρίσκει πρόθυμους να υποταχτούν. Η μαζική αντίσταση των λαών, η διαρκής επαγρύπνηση και ο συντονισμός της αληθινά αντιιμπεριαλιστικής δράσης είναι ο μόνος αγέρας, που μπορεί να διαλύσει τον τρόμο και να ανατρέψει τα σχέδια καταστροφής.

Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Αυτή η "τάξη" του τρόμου "βρίσκει και τα κάνει", όσο βρίσκει πρόθυμους να υποταχτούν. Η μαζική αντίσταση των λαών, η διαρκής επαγρύπνηση και ο συντονισμός της αληθινά αντιιμπεριαλιστικής δράσης είναι ο μόνος αγέρας, που μπορεί να διαλύσει τον τρόμο και να ανατρέψει τα σχέδια καταστροφής


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ