Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παρανοήσεις και βιαστικά συμπεράσματα

Αποσπάσματα της Εκθεσης για το πιλοτικό πρόγραμμα της Ελβετίας για χορήγηση ηρωίνης σε χρήστες

Η Εκθεση του Συμβουλίου απομυθοποιεί το ελβετικό πείραμα, που από ορισμένους παρουσιάστηκε ως "πρότυπο" αντιμετώπισης των προβλήματος των ναρκωτικών.

Επίσης, η έκθεση επισημαίνει τις "παρανοήσεις και τα βιαστικά συμπεράσματα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες από κάποιους πολιτικούς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", απ' το ελβετικό πείραμα. Στην επιλεκτική παρουσίαση της πληροφορίας, που νομιμοποιεί και διαμορφώνει στάσεις, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση χτες και η Μένη Μαλλιώρη,πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ.

Στη συνέχεια, δημοσιεύουμε αποσπάσματα για το πιλοτικό πρόγραμμα της Ελβετίας για χορήγηση ηρωίνης σε χρήστες.

  • Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι η πολιτική ανοχής της χρήσης ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους, σε μεγάλες πόλεις της Ελβετίας που ακολουθήθηκε μέχρι τις αρχές του 1990, οδήγησε στην αύξηση της διακίνησης και του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών. Η Επιτροπή είχε τότε εκφράσει την ανησυχία και υποδέχτηκε θετικά την εγκατάλειψη αυτής της πρακτικής.
  • Η Επιτροπή εξέφρασε τις αμφιβολίες της για ένα πρόγραμμα διανομής ηρωίνης στους ναρκομανείς και πρότεινε στην Ελβετία την αποτίμηση της επιστημονικής αξίας του πρωτοκόλλου της έρευνας και τα αποτελέσματα αυτού του "πειράματος" να αξιολογηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από την κυβέρνηση της Ελβετίας και τον ΠΟΥ.
  • Τον Ιούλη του 1997, η ελβετική κυβέρνηση γνωστοποίησε τη δική της αποτίμηση του προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου παρεχόταν ηρωίνη σε 1.000 ηρωινομανείς περίπου. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι, για έναν περιορισμένο αριθμό ναρκομανών, με τους οποίους δεν ήταν δυνατή η επαφή με άλλα μέσα, η ιατρική διανομή ηρωίνης, συνοδευόμενη από υπηρεσίες φροντίδας υγείας και κοινωνικής υποστήριξης, έφερε κάποια θετικά αποτελέσματα. Η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι η ανακοίνωση αυτών των αποτελεσμάτων και το εθνικό δημοψήφισμα για την ελβετική πολιτική, αναφορικά με τα ναρκωτικά που ακολούθησε, οδήγησαν σε παρανοήσεις και βιαστικά συμπεράσματα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, από κάποιους πολιτικούς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι πριν την αξιολόγηση του αποτελέσματος του ελβετικού "πειράματος" από τον ΠΟΥ ομάδες πίεσης και κάποιοι πολιτικοί, ήδη, προωθούν την επέκταση τέτοιων προγραμμάτων στην Ελβετία, καθώς και την εξάπλωσή τους σε άλλες χώρες. Η κυβέρνηση της Ολλανδίας έχει ήδη υποβάλει στην Επιτροπή δεδομένα για την υλοποίηση παρόμοιου προγράμματος. Η Επιτροπή εξέφρασε τις ίδιες επιφυλάξεις για το πρόγραμμα αυτό, όπως και για την περίπτωση του ελβετικού προγράμματος και εμμένει στην πεποίθησή του ότι κανένα περαιτέρω "πείραμα" δεν πρέπει να γίνει, μέχρις ότου το ελβετικό πρόγραμμα υποβληθεί σε ολοκληρωμένη και ανεπηρέαστη εκτίμηση.
  • Η Επιτροπή δεν έχει πειστεί ότι τα περιορισμένα θετικά αποτελέσματα τα οποία η ελβετική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι υπήρξαν, μπορούν να αποδοθούν αποκλειστικά και μόνο στην ίδια τη διακίνηση της ηρωίνης, καθώς εμπλέκονται και πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως η συνταγογράφηση άλλων ελεγχόμενων ναρκωτικών φαρμάκων και η εντατική ψυχολογική καθοδήγηση και υποστήριξη.
  • Η Επιτροπή περιμένει με ανυπομονησία την ιατρική και επιστημονική εκτίμηση του ΠΟΥ και αναμένει ότι τα ευρήματα θα κοινοποιηθούν στην Επιτροπή για τα Ναρκωτικά (Vommission on Narcotic Drugs), η οποία με συνέπεια έχει προτείνει την απαγόρευση της χρήσης ηρωίνης (για παράδειγμα, στις αποφάσεις της Επιτροπής 5 (S - V) που ελήφθη στις 23η Φλεβάρη1978 και 2 (ΧΧΧΙΙ) της 11ης Φλεβάρη 1987).
  • Η Επιτροπή διαπιστώνει με ικανοποίηση ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας και οι τοπικές αρχές αύξησαν τις προσπάθειές τους να χαλιναγωγήσουν τη ζήτηση κάνναβης, παραδείγματος χάριν, μέσω εκστρατειών από τα ΜΜΕ για την ενημέρωση των γονέων σχετικά με την κάνναβη και άλλα ναρκωτικά, καθώς επίσης και την ενθάρρυνση - εμψύχωση των γονέων να μιλούν στα παιδιά τους για τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών.
  • Μια εταιρία στην Ολλανδία άρχισε να χρησιμοποιεί το INTERNET για την πώληση προϊόντων κάνναβης και σπόρων. Οι αρχές σε αυτή τη χώρα ερευνούν την περίπτωση και έχουν αποφασίσει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δικαστική δίωξη της εξαγωγής κάνναβης και σπόρων για παράνομους σκοπούς. Η πώληση κάνναβης σε καφετερίες σε ποσότητες πάνω από 5 γραμμ. (αντί του προηγούμενου ορίου των 30 γραμμ.) επίσης, θα διώκεται ποινικά στην Ολλανδία. Το Συμβούλιο λαμβάνει υπ' όψιν ότι στην Ολλανδία οι ποινές για την εμπορική παραγωγή της κάνναβης έχουν διπλασιαστεί, η καλλιέργεια κάνναβης σε θερμοκήπια θα τιμωρείται ως παράνομη και θα γίνει προσχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στους δημάρχους να κλείνουν καφετερίες και χώρους εμπορίας, εάν τα ναρκωτικά πωλούνται εκεί παράνομα.
  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υιοθετήθηκε νομοθεσία το 1997, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις τοπικές αρχές και στα δικαστήρια να κλείνουν χώρους μέσα ή γύρω από τους οποίους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν την έκβαση μιας χρονικώς παρατεταμένης προσφυγής. Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα αυτά έχουν παρθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Η Επιτροπή διατυπώνει με ικανοποίηση ότι, στη Γερμανία, η πρόταση μιας τοπικής κυβέρνησης να επιτραπεί η πώληση κάνναβης σε φαρμακεία απορρίφθηκε από τις αρμόδιες Ομοσπονδιακές Αρχές.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ