Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΙ
Τελικά οι καταστροφές είναι μεγαλύτερες!

Ακατάλληλα κρίθηκαν 60 σπίτια στα Φιλιατρά! Σοβαρές ζημιές σε Πύργο, Κυπαρισσία και Ζάκυνθο

Πολύ πιο καταστροφικό απ' ό,τι αρχικά υπολογιζόταν ήταν το πέρασμα του Εγκέλαδου την περασμένη Τρίτη από τη Νότια Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο. Τα συνεργεία των εμπειρογνωμόνων διαπιστώνουν μέρα με τη μέρα ότι ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Ζακύνθου, επέφερε τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, δημόσια κτίρια, σχολεία και μνημεία.

Οι αυτοψίες που διενεργούν τα συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και των νομαρχιών στη Ζάκυνθο, στην Ηλεία και τη Μεσσηνία αναμένεται να ολοκληρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα γίνουν οι σχετικές εξαγγελίες από την κυβέρνηση για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Πάντως, η αγωνία των σεισμοπαθών παρατείνεται από τη σιωπή των αρμοδίων και την καθυστέρηση στην προσφορά οποιασδήποτε αρωγής. Ενώ όπως αφήνεται να εννοηθεί, από τους αρμόδιους του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα μέτρα για την ενίσχυση των σεισμοπαθών δεν προβλέπεται να διαφέρουν από τα γνωστά που ίσχυσαν και στην περίπτωση των Γρεβενών, της Κοζάνης και του Αιγίου...

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την καταγραφή των ζημιών είναι τραγικός. Ακατάλληλα να κατοικηθούν κρίθηκαν 60 σπίτια στα Φιλιατρά, ενώ άλλα 50 κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να επισκευαστούν άμεσα. Μεγάλες είναι και οι ζημιές στα σχολεία και τις εκκλησίες της περιοχής. Το 1ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατρών κρίθηκε ακατάλληλο, ενώ άλλα δύο σχολεία κρίθηκαν προσωρινώς ακατάλληλα. Μέχρι χτες είχαν υποβληθεί 380 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο στα σπίτια τους, από τις οποίες έχουν εξεταστεί από συνεργεία του δήμου και της νομαρχίας οι 130.

Στη Ζάκυνθο, από τον μέχρι τώρα έλεγχο συνεργείων της νομαρχίας, διαπιστώθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο των ΕΛΤΑ, στο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και στα περισσότερα σχολεία του νησιού. Στο αεροδρόμιο από το σεισμό έπεσε η ψευδοροφή, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς και αναμένεται να επισκευαστεί τις επόμενες μέρες. Ολική είναι η καταστροφή του μοναστηριού του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες, ενώ προσωρινά ακατάλληλο κρίθηκε το 2ο δημοτικό σχολείο της Ζακύνθου, στο οποίο έχουν διακοπεί τα μαθήματα. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί περισσότερες από 200 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο των σπιτιών τους.

Περίπου 130 σχολεία στο Νομό Ηλείας έχουν υποστεί ζημιές και χρήζουν επισκευών, ενώ ρωγμές υπάρχουν στο Δημαρχείο Πύργου και στα κτίρια της Εφορίας Ζαχάρως και της Πυροσβεστικής Αμαλιάδος. Μέχρι χτες είχαν κατατεθεί στη Νομαρχία Ηλείας περισσότερες από 300 αιτήσεις κατοίκων για έλεγχο των σπιτιών τους και τα συνεργεία της νομαρχίας θα ξεκινήσουν σήμερα τον έλεγχο. Σοβαρές είναι και οι ζημιές σε δημόσια κτίρια και σπίτια στην Κυπαρισσία, κυρίως στο Δημαρχείο. Ρωγμές υπάρχουν στο Γυμνάσιο, στο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο, στο κτίριο του ΙΚΑ, στην Παλαιά Εθνική Τράπεζα και στο Εργαστήριο Εικαστικών Σπουδών.

  • Στο μεταξύ και χθες συνεχίστηκε η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Η μεγαλύτερη δόνηση σημειώθηκε στις 7.06 το πρωί και είχε μέγεθος 4,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, κάτι που ενισχύει τις αρχικές τους εκτιμήσεις ότι ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org