Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Προσαρμογή" στο ξεθεμέλιωμα

Να "ανταποκριθεί" η ΤΑ στη "νέα πραγματικότητα" των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, ζητούν οι "εκσυγχρονιστές" αιρετοί

Η "ανάγκη" να ανταποκριθούν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) στη"νέα πραγματικότητα" επισημάνθηκε στο θεματικό κύκλο για τα θεσμικά ζητήματα της ΤΑ κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ. Οι εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν, στην πλειοψηφία τους, εξαντλήθηκαν στην απλή καταγραφή των προβλημάτων χωρίς να υπάρξει καμία συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση, τόσο για το ζήτημα της ανάδειξης των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ όσο και γι' αυτά της πρόσληψης προσωπικού. Παράλληλα, "παραλήφθηκαν" τόσο ο "Καποδίστριας" όσο και η σειρά νομοθετημάτων της κυβέρνησης, που στόχο έχουν τον έλεγχο του θεσμού με τη διατήρηση και ενίσχυση του αντιδημοκρατικού πλαισίου λειτουργίας του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι και φέτος, σε μια προσπάθεια να "χρυσωθεί το χάπι", προβλήθηκε το αίτημα για απλή αναλογική στην ανάδειξη των συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ. Αίτημα που λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, καθώς δε συνοδεύεται και από το αίτημα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την ανάδειξη των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ. Παράλληλα, η συζήτηση αναλώθηκε σε θέματα αναβάθμισης γενικά του κύρους των αιρετών "που θίγονται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", παραβλέποντας το γεγονός ότι το κύρος των αιρετών και του θεσμού, συνεπακόλουθα, αμαυρώνεται από τη συμβιβαστική στάση στις κυβερνητικές επιλογές των συλλογικών τους οργάνων κυρίως.

Ωστόσο, κατά τη χτεσινή σχετική συζήτηση, δεν έλειψαν παρεμβάσεις αιρετών που "άγγιζαν" την πηγή του κακού, για την άσχημη πορεία του θεσμού γενικότερα και πρόταξαν τη δική τους αγωνιστική δράση ως λύση και απάντηση στα προβλήματα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org