Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΤΑ
Τώρα θέλουν και το βόδι...

Κατά την εκτίμηση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ, η κυβέρνηση δε χρωστάει τίποτα στους ΟΤΑ ενώ από τον ίδιο τον Κρατικό Προϋπολογισμό αποκαλύπτεται ότι φέτος η παράνομη παρακράτηση έφτασε στα 178 δισ.

Σε πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης για την αρπαγή του 1,5 τρισ. από τους πόρους που ανήκουν στους ΟΤΑ και παράνομα παρακρατούνται, προχώρησε η Επιτροπή Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ,χτες, λίγες ώρες πριν κηρυχτεί και επίσημα η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου της στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Παπαδριέλης,δήμαρχος Κομοτηνής, ανακοίνωσε στη διάρκεια στρογγυλού τραπεζιού που έγινε για τα οικονομικά των ΟΤΑ, ότι φέτος η κυβέρνηση απέδωσε σ' αυτούς το σύνολο του ποσού που προβλέπεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Κι αυτό σε πείσμα των πινάκων του ίδιου του Κρατικού Προϋπολογισμού που αποκαλύπτουν ότι φέτος η παράνομη παρακράτηση έφτασε στα 178 δισ., γεγονός που εντόπισε ο δήμαρχος Ταύρου, Π. Βακαλόπουλος.

Συνολικά ο πρόεδρος της Επιτροπής δικαίωσε το ρόλο που του ανατέθηκε, ως κυβερνητικού υπαλλήλου, με το να ανακοινώσει για ένα προς ένα τα αιτήματα των ΟΤΑ πως αυτά έχουν ικανοποιηθεί. Δικαίωσε έτσι και την εκτίμηση όσων πιστεύουν πως τα τελευταία χρόνια τα συνέδρια γίνονται μόνο και μόνο για να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση να νομοθετήσει και άλλα μέτρα σε βάρος της Αυτοδιοίκησης, ικανοποιώντας δήθεν αιτήματα της ΚΕΔΚΕ. Ετσι, αφού κατά την εκτίμηση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ, η κυβέρνηση δε χρωστάει τίποτα στους ΟΤΑ, αλλά αυτοί έχουν οικονομικό πρόβλημα, τότε κάτι άλλο φταίει. Αυτό ανέλαβαν να δείξουν δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου, διατυπώνοντας έτσι και το αίτημα της ΚΕΔΚΕ που αύριο θα ικανοποιήσει η κυβέρνηση....

Σύμφωνα λοιπόν με τις εισηγήσεις που παρουσίασαν οι Γ. Βενιέρης και Ν. Τάτσος,αυτό που φταίει στους ΟΤΑ είναι ότι δεν αξιοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να καλύψουν τα έξοδά τους, όπως και το ότι δεν επιβάλλουν επαρκείς φόρους και τέλη. Σύμφωνα με την αντίληψη που μετέφεραν ως επιστημονική άποψη, κακώς οι ΟΤΑ ζητούν απ' την κυβέρνηση να εφαρμόσει το Σύνταγμα και ν' ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αυτό που χρειάζεται είπε ο Ν. Τάτσος είναι ο επαναπροσδιορισμός του τι είναι "φόρος" και τι "τέλος", άρα και ο επαναπροσδιορισμός του ποιος θα πληρώνει.

Τόσο οι απόψεις των δύο καθηγητών, όσο και οι θέσεις του προέδρου της Επιτροπής δέχτηκαν σκληρή κριτική από πολλούς αιρετούς, όσους μπόρεσαν να μιλήσουν, αφού ο πρόεδρος έπαιξε και ρόλο... χωροφύλακα για όσους τολμούσαν να ασκήσουν κριτική. Η προκλητικότητα των όσων παρουσιάστηκαν ως επιστημονική θέση και νεοτερισμός, είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε αντικείμενο κριτικής, ακόμα και από φιλοκυβερνητικούς δημάρχους.Οπως με στοιχεία απέδειξαν οι αιρετοί, με το σχέδιο "Καποδίστριας" όχι μόνο δε δίνονται πρόσθετοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση, αλλά προκύπτει και νέα περικοπή κονδυλίων, ειδικά για τους παλιούς δήμους. Ως προς την επιδίωξη της κυβέρνησης μέσα από το σύνολο των ρυθμίσεων που προωθεί αυτή την περίοδο για την ΤΑ, είναι χαρακτηριστική η φράση του δημάρχου Δράμας: "Θέλουν να μας κάνουν ένα κράτος μέσα στο κράτος, που θα ασκεί μια απάνθρωπη "αποκεντρωμένη" εξουσία".


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org