Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Β'
Δε θα εμβολιάζονται οι μετανάστες

Το Γενάρη ξεκινά πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού των παιδιών

Μολονότι κυβέρνηση και Ελληνες επιστήμονες διατείνονται ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλό δρόμο, όσον αφορά τη μολυσματικότητα από τον ιό της ηπατίτιδας Β (ποσοστό 2%), εντούτοις το 1998 θα εφαρμόζεται πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε νεογέννητα, παιδιά ηλικίας 12 ετών και ενήλικες που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Και το κόστος από την εφαρμογή του προγράμματος θα επιβαρύνει τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου και του ΟΓΑ, καθώς και οι άποροι, που η δαπάνη του εμβολιασμού θα καλύπτεται από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας και ειδικοί επιστήμονες από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), το Ινστιτούτο Παστέρ, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού και την Ελληνική Εταιρεία Αντιμετώπισης του ΕΪΤΖ, ειπώθηκε ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη κατά σειρά χώρα που εφαρμόζεται το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, ακολουθώντας τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).

Το παράλογο, ωστόσο, είναι ότι το πρόγραμμα - σε πρώτη φάση - δεν αφορά τους μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας δεν ήταν χτες σε θέση να ενημερώσει για το τι θα γίνει με την ομάδα του μετακινούμενου πληθυσμού. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Μ. Σκουλάκης είπε: "Κατεγράφη το πρόβλημα, δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας απαντήσω. Πιστεύω ότι μέσα από τη μονιμοποίηση που θα αρχίσει με την κάρτα εργασίας, η οποία στη συνέχεια θα εξασφαλίσει ασφαλιστική κάλυψη, θα λυθεί ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος".Για την εφαρμογή του προγράμματος, το ύψος της δαπάνης είναι 500 εκατ. δραχμές ετησίως και αφορά περί τους 200.000 εμβολιασμούς σε νεογέννητα και παιδιά ηλικίας 12 ετών. Θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το Γενάρη του 1998 σε περιοχές της Β. Ελλάδος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org