Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΨΕΛΗ
Αφού τους στοίβαξαν, τους τιμωρούν κιόλας...

Συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή με κατοίκους και εκπροσώπους μαζικών φορέων για τα προβλήματα της περιοχής τους

Δεν αποτελεί, βέβαια, είδηση ότι η πιο πυκνοδομημένη και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αθήνας, η Κυψέλη, δεν έχει πράσινο και ελεύθερους χώρους. Η απώλεια όμως και των τελευταίων μικρών κομματιών γης, που της είχαν απομείνει, έτσι, να ανασαίνει λίγο με την ελπίδα της αξιοποίησής τους, ήταν από τα θέματα, που απασχόλησαν τη χτεσινή συνάντηση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Λεων. Αυδή,επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", με κατοίκους και εκπροσώπους φορέων και συλλόγων της περιοχής του 6ου Διαμερίσματος.

Κι αυτό γιατί, στην Κυψέλη και σε άλλες περιοχές, ο Δήμος Αθηναίων επί ημερών Δ. Αβραμόπουλου έχει στήσει βιομηχανία αποχαρακτηρισμών των μικρών ελεύθερων χώρων - τους μεγαλύτερους θα καταπιούν ούτως ή άλλως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και οι εργολάβοι τους - με το επιχείρημα ότι δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν ...διάσπαρτες "κουτσουλιές" πράσινου, αλλά, αντίθετα, οι μεγάλου μεγέθους παρεμβάσεις. "Μόνο που κανείς δε λέει πού θα βρεθούν οι μεγάλοι ελεύθεροι χώροι στην τσιμεντούπολη για να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις", σχολίασε ο Λεων. Αυδής.

Η Κυψέλη, αντίθετα με άλλες ...βορειότερες περιοχές, δεν είναι στρωμένη με πράσινο, αλλά με τσιμέντο, δήμαρχε, υπενθυμίζουν οι κάτοικοι. Ακόμα κι οι πεζόδρομοι, όπου υπάρχουν, έχουν περισσότερες πλάκες και τραπεζοκαθίσματα - δεν μπορείς να περάσεις, πόσο μάλλον να παίξουν τα παιδιά της γειτονιάς ή να κάνουν τη βόλτα τους οι ηλικιωμένοι - παρά γκαζόν και δέντρα.

Τώρα όσοι χώροι είχαν γλιτώσει την τσιμεντοποίηση, ως μικροί για να αξίζουν αξιοποίηση, αποχαρακτηρίζονται από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και δίνονται σε ιδιώτες για να γίνουν άρτια και κατά συνέπεια τσιμέντο διπλανά οικόπεδα.

Το σκηνικό συμπληρώνουν τα ατέλειωτα προβλήματα των σχολείων της περιοχής, από τα συγκροτήματα της Κυψέλης και της Γκράβας μέχρι την Αχαρνών, αλλά και ο βραχνάς της ελεγχόμενης στάθμευσης και της ασυδοσίας των ιδιωτικών εταιριών που την έχουν αναλάβει.

Ο Λεων. Αυδής, συζητώντας με τους κατοίκους τα προβλήματα αυτά, τους ενημέρωσε για τις θέσεις της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", σημειώνοντας, ωστόσο, χαρακτηριστικά: "Δεν ήρθαμε εδώ να σας λύσουμε τα προβλήματα. Να συμβάλουμε στην ανάδειξή τους προσπαθούμε, να βοηθήσουμε, να προτείνουμε. Πρωταγωνιστές για την επίλυσή τους ή όχι είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι και ο αγώνας τους, ο κοινός μας αγώνας, μικρός ή μεγαλύτερος, ανάλογα με την ισχύ των συμφερόντων που έχουμε κάθε φορά να αντιμετωπίσουμε".

Σχετικά με τα προβλήματα των σχολείων, που ξεκινούν από την ασφάλεια των μαθητών και τη μάστιγα των ναρκωτικών και φθάνουν ως την - ανύπαρκτη στην ουσία - διαπολιτισμική εκπαίδευση, που μένοντας στα λόγια δεν έχει τίποτα να προσφέρει ούτε στους αλλοδαπούς μαθητές ούτε στους Ελληνες, ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε ότι χρειάζεται ανυποχώρητη πάλη του μετώπου των ίδιων των μαθητών, με τους γονείς και τους καθηγητές τους, στο πλευρό του οποίου βρίσκεται η "Αγωνιστική Συνεργασία", για να επιτευχθεί και το παραμικρό βήμα βελτίωσης της κατάστασης. Ειδικά για τα ναρκωτικά, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" παρατήρησε ότι δεν είναι μόνο θέμα αστυνομικής δράσης, η οποία γενικά απαιτείται, ούτε είναι σκόπιμο να μετατραπούν τα σχολεία σε "αστακούς". Πρέπει, μάλιστα, οι χώροι τους, οι αυλές, με τον απαραίτητο βέβαια έλεγχο, να μπορεί να χρησιμοποιούνται και μετά το τέλος των μαθημάτων από τα παιδιά για αθλητικές και άλλες δραστηριότητες. Τη στιγμή ειδικά που δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι και όσες εγκαταστάσεις υπάρχουν χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τα αθλητικά σωματεία και όχι για το μαζικό αθλητισμό.

Χρειάζονται για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, υπογράμμισε, τέλος, ο Λεων. Αυδής, κοινωνικά μέτρα και κυρίως το χτύπημα των παραγόντων που δημιουργούν την πελατεία του εμπορίου του θανάτου: "Είναι το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν εμπνέει αγάπη για τη ζωή, η ανεργία, η έλλειψη χώρων για να συναντηθούν οι νέοι και να δραστηριοποιηθούν δημιουργικά και τόσα άλλα. Αυτά είναι που πρέπει να αλλάξουν. Και γι' αυτά έχουμε να δώσουμε τη μάχη"...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org