Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
"Φάτε - πιείτε - συμβιβαστείτε"

Με τα ΜΑΤ να κυνηγούν εργάτες και αιρετούς, εξασφαλίστηκε μια ησυχία νεκροταφείου προς χάριν του "Καποδίστρια"

Με εκατοντάδες άντρες των ΜΑΤ να έχουν κυκλώσει το "Βελλίδειο" και να έχουν προσδώσει στη Λεωφόρο Στρατού, που περνά από μπροστά, χαρακτηριστικά - πραγματικά - στρατοκρατούμενης περιοχής, έγινε τελικά χτες το βράδυ η επίσημη έναρξη της παρασυναγωγής που ονομάζεται από τους οργανωτές της "συνέδριο ΚΕΔΚΕ".

Υλοποιώντας την ίδια εντολή που είχε δοθεί και ενάντια στους απεργούς της ΕΑΣ "αντιμετωπίστε τους ως εισβολείς", οι δυνάμεις της Αστυνομίας παρέταξαν σειρές κλούβες σε απόσταση 500 μέτρων αριστερά και δεξιά από το χώρο του συνεδρίου και απαγόρευαν την προσπέλαση στο χώρο σε οποιονδήποτε δεν ενέκρινε ο ίδιος ο διευθυντής της ΚΕΔΚΕ Στ. Γιανναράκης ικανό να παρακολουθήσει την παρασυναγωγή.

Εχθρός ήταν και πάλι ο ίδιος ο λαός. Εχθρός ήταν οι εργαζόμενοι - μέλη των έξι σωματείων εργαζομένων στους ΟΤΑ, που κυριολεκτικά πατήθηκαν από τα ΜΑΤ, όταν τόλμησαν στις 7 το απόγευμα να καταγγείλουν έξω από το "Βελλίδειο" ότι με τον "Καποδίστρια" καταργούνται οι σημερινές εργασιακές σχέσεις.

Εχθρός ήταν και οι αιρετοί. Εκατοντάδες δήμαρχοι, κοινοτάρχες, δημοτικοί σύμβουλοι, στους οποίους η ΚΕΔΚΕ δεν είχε δώσει ένα μαγικό χαρτάκι που θα τους επέτρεπε να πάρουν μέρος στην παρασυναγωγή, παρότι τους είχε καλέσει να πάρουν μέρος στο συνέδριο, οι κυρίως εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα. Οι αιρετοί, που μέχρι εκείνη την ώρα έπαιρναν μέρος σε δύο στρογγυλά τραπέζια για τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, στη συνέχεια αναγκάστηκαν να υποστούν μια σειρά εξευτελιστικούς ελέγχους, προκειμένου να φτάσουν μέχρι την είσοδο της παρασυναγωγής.

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε την επιβολή κλίματος στρατιωτικού νόμου; Ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος επρόκειτο - όπως και έκανε - να μιλήσει σε επιλεγμένους συνέδρους για το επίτευγμά του, τη διάλυση 4.000 κοινοτήτων. Δεν ήθελε όχι μόνο να έχει ανάμεσα στο ακροατήριό του τυχόν διαφωνούντες, αλλά ούτε σε μεγάλη ακτίνα γύρω του. Αυτός επέβαλε πολιτικά την κατάσταση πολιορκίας, ο Απ. Κοιμήσης γραμματέας της ΚΕΔΚΕ ανέλαβε να στήσει το σκηνικό - το επιλεκτικό μοίρασμα των προσκλήσεων - και ο Στ. Γιανναράκης είχε το μέρος της εκτέλεσης του σχεδίου στη φάση ελέγχου των προσκλήσεων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δ. Αβραμόπουλος γνώριζε τα πάντα, γι' αυτό και δεν έφτασε στο χώρο του συνεδρίου πριν τις 8.30 - ήταν να μιλήσει στις 8.00.

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη, με τα ΜΑΤ να κυνηγάνε στα στενά τους εργάτες, να σπρώχνουν αιρετούς, να σφραγίζουν την αίθουσα συνεδρίων, ανάγκασε έως κι αυτόν τον δήμαρχο της πόλης Κ. Κοσμόπουλο να καταγγείλει από το βήμα της παρασυναγωγής που άρχισε τελικά στις 9, ως απαράδεκτη την εικόνα και τους εμπνευστές της.

Προκλητική ήταν η στάση των στελεχών του ΣΥΝ, που περνώντας ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, δήλωναν πως δε γνώριζαν τίποτα για την απαγόρευση και έσπευδαν να πιάσουν θέση στα τραπέζια της παρασυναγωγής.

Προς τιμήν τους μια σειρά δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όπως και πολιτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στάθηκαν στο πλευρό των αιρετών, αρνήθηκαν να μπουν στην αίθουσα, έμειναν έξω όπως ήδη από νωρίς είχαν κάνει οι κομμουνιστές αιρετοί. Κι όταν στις 8.45 ο Δ. Αβραμόπουλος βγήκε σαν βρεγμένη γάτα για να ανακοινώσει ότι λύθηκε η παρεξήγηση και όσοι θέλουν μπορούν να περάσουν μέσα, εισέπραξε ένα περήφανο "όχι", ένα "παραιτήσου", ενώ το σύνθημα "φάτε, πιείτε, συμβιβαστείτε" απλωνόταν παντού.

Μόνοι πια, χωρίς τους παρείσακτους, ο υπουργός Εσωτερικών και η παρέα του συνέχισαν ως αργά το βράδυ την ανταλλαγή φιλοφρονήσεων για το πόσο καλός είναι ο "Καποδίστριας" και τι μεγάλες μάσες περιμένουν όσους πάρουν μέρος σ' αυτό το φαγοπότι.

Ας είναι σίγουροι. Το λαό θα τον έχουν απέναντι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ