Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον ... αέρα ακόμη το "Σχολείο Παλιννοστούντων"

Στον ...αέρα παραμένει ακόμη το πρόβλημα μετεγκατάστασης των μαθητών του "Γυμνασίου - Λυκείου Παλιννοστούντων" Θεσσαλονίκης, ενώ οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου - Λυκείου, στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενούνται τα παιδιά των προσφύγων, συνεχίζουν την κατάληψη. Η Νομαρχία ρίχνει το "μπαλάκι" στους καθηγητές και τους γονείς, ενώ οι γονείς καταγγέλλουν ότι το κτίριο του πρώην εκπαιδευτηρίου "Κυψέλη" στο Πανόραμα, που "θα" στεγάσει τους μαθητές, δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει, αφού δεν έχει θρανία και άλλη σχετική υποδομή. Επίσης διαμαρτύρονται γιατί πάνω ακριβώς από τα κτίρια περνάνε πυλώνες υψηλής τάσεως της ΔΕΗ. Ακόμη δηλώνουν ότι η λύση του Πανοράματος θα δημιουργήσει πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών, που είναι κυρίως από το Κέντρο και τις Δυτικές Συνοικίες της περιοχής Θεσσαλονίκης.

Θέση πάνω στο θέμα πήρε η "Επιτροπή Κέντρου Θεσσαλονίκης για την υπεράσπιση του Ενιαίου Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης", σημειώνοντας πως η δίκαιη διαμαρτυρία και απαίτηση των μαθητών του 3ου Λυκείου και των γονιών τους για την κανονική σε πρωινή βάρδια λειτουργία του σχολείου, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να στραφεί κατά των Παλιννοστούντων, που σε τελική ανάλυση δεν ευθύνονται για το πρόβλημα.

Μάλιστα, αναφέρει ότι δημιουργεί ερωτηματικά η επιλογή του πρώην εκπαιδευτηρίου "Κυψέλη" για τη μεταστέγαση του "Γυμνασίου - Λυκείου Παλιννοστούντων", τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένοι χαρακτηρισμένοι χώροι σε περιοχές πλησιέστερες στον τόπο διαμονής τους, για την ανέγερση του συγκεκριμένου σχολείου, έτσι ώστε ούτε μακριά από τον τόπο κατοικίας του να είναι, ούτε μακριά από τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής.

Τέλος, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι αυτό το πρόβλημα, αλλά και συνολικότερα το κτιριακό πρόβλημα και η διπλή βάρδια στα σχολεία της Θεσσαλονίκης είναι πρόβλημα πιστώσεων και κατ' επέκταση άμεσα συνδεδεμένο με τις δαπάνες που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Παιδεία. "Χωρίς την αύξηση αυτών των δαπανών, το συγκεκριμένο πρόβλημα δε θα λυθεί διεξοδικά, αφού κανείς δεν αποκλείει τη μεταφορά αργότερα κάποιου άλλου σχολείου στις ίδιες κτιριακές εγκαταστάσεις, μια και πολλά σχολεία αντιμετωπίζουν το ίδιο ή ίσως και πιο οξυμένο πρόβλημα", καταλήγει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org