Παρασκευή 21 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΑΦΝΗΣ
Προκλητική συμπεριφορά κατά των αντιστασιακών

Η απαράδεκτη υπαναχώρηση του δημάρχου Χ. Σαραντόπουλου,από τα όσα είχαν συμφωνηθεί με τους συνδιοργανωτές αντιστασιακούς της ΠΕΑΕΑ, αμαύρωσε την εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στη Δάφνη, την περασμένη Κυριακή.

Συγκεκριμένα ενώ τα πάντα ήταν έτοιμα. ο Χ. Σαραντόπουλος, μετά από απαίτηση μελών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, άλλαξε το πρόγραμμα της εκδήλωσης, για να μιλήσουν - όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι αντιστασιακοί - "οι απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής και οι απόντες απ' τους αγώνες". Αποτέλεσμα ήταν ν' αποχωρήσουν οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ και πλήθος συγκεντρωμένου κόσμου και αργότερα να πραγματοποιήσουν δική τους εκδήλωση τιμής στο χώρο του Μνημείου.

"Εμείς αγωνιστήκαμε τέσσερα χρόνια τώρα για τη δημιουργία Μνημείου Τιμής της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ. Απόντες απ' αυτήν την προσπάθεια, οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που ήρθαν να καπηλευτούν αυτήν την προσπάθεια. Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή και δηλώνουμε ότι οι αντιστασιακοί της Δάφνης θα βρίσκονται πάντα αντιμέτωποι σε κάθε προσπάθειά της να υποβαθμίσει τους αγώνες τους",τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Δάφνης, Κώστας Βεζύρης.

Για το ίδιο θέμα η πρώην δήμαρχος Δάφνης Ειρήνη Καρά τόνισε: "Θεωρούμε ότι η διασπαστική και απαράδεκτη στάση του δημάρχου προσβάλλει βάναυσα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και θα καταγγείλουμε τα όσα συμβαίνουν στο λαό της Δάφνης και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς, όπως τιμήσαμε την Αντίσταση γιορτάζοντας τα 50χρονα του ΕΑΜ, έτσι όταν αναλάβουμε εκ νέου τη Δημοτική Αρχή θα διοργανώσουμε μια εκδήλωση αντάξια της προσφοράς, αλλά και της τιμής που ανήκει στους αγωνιστές της Δάφνης".

Πάντως την Κυριακή, όταν η εκδήλωση - παρωδία του δημάρχου τελείωσε, η Δάφνη έζησε στιγμές που ξάφνιασαν πολλούς. Η πορεία των αντιστασιακών, από τα γραφεία της ΠΕΑΕΑ προς το Μνημείο, συνοδεύτηκε από πλήθος κόσμου. "Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα" ακουγόταν συνεχώς και οι σημαίες κυμάτιζαν πάνω απ' τα άσπρα μαλλιά των αγωνιστών.

Το ποίημα που απήγγειλε ένας αγωνιστής συγκίνησε τους συγκεντρωμένους. Στη συνέχεια στεφάνια κατέθεσαν η ΠΕΑΕΑ Δάφνης, παραρτήματα από τους γύρω δήμους, η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, η ΚΝΕ Δάφνης, η Επιτροπή Ειρήνης και η Δημοτική Κίνηση "Δάφνη προς το 2000".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ