Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Δύσκολο παρόν, αβέβαιο μέλλον...

Μπορεί να αποφεύχθηκαν οι μεγάλες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, από τον πρόσφατο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ, όμως η κατάσταση των περισσότερων κτιρίων δεν εμπνέει καμιά σιγουριά για το μέλλον. Οι κάτοικοι, γνωρίζοντας πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής, απαιτούν να ξεκινήσουν άμεσα έργα πρόληψης και προστασίας, καθώς τονίζουν πως ένας νέος σεισμός θα καταστρέψει όλα τα παλιά κτίρια της Μεσσηνίας. Παράλληλα, ζητούν απ' την κυβέρνηση να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των σεισμόπληκτων, αφού στην Κυπαρισσία,στα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους υπάρχουν, ήδη, εκατοντάδες οικογένειες που ζουν - μετά τον πρόσφατο σεισμό - σε ακατάλληλα κτίρια, γιατί δεν έχουν πού αλλού να μείνουν....

Τα παραπάνω διαπίστωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου,ο οποίος περιόδευσε πρόσφατα στις τρεις αυτές περιοχές. Αρχικά συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κυπαρισσίας Ηλία Τσίγκανο,ο οποίος σημείωσε πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί ζημιές σε 450 κτίρια, 10 από τα οποία έχουν κριθεί κατεδαφιστέα. Ανάμεσα στα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές είναι αυτό του ΙΚΑ, το δικαστήριο και το λαογραφικό μουσείο της περιοχής, ενώ σοβαρές ρωγμές έχουν και κάποια σχολικά συγκροτήματα. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και το δίκτυο ύδρευσης.

Ο Η. Τσίγκανος επισήμανε πως ζημιές υπέστησαν τα παλιά κτίρια και κατηγόρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Νομαρχία, γιατί αποποιούνται των ευθυνών τους παραπέμποντας τους κατοίκους ...από τον Αννα στον Καϊάφα. Ζήτησε να υπάρξει άμεση βοήθεια από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες και να δημιουργηθούν έργα πρόληψης και προστασίας. Πρότεινε επίσης την ένταξη του νομού στις σεισμοπαθείς περιοχές.

Επόμενος σταθμός τα Φιλιατρά. Εκεί ο βουλευτής επισκέφθηκε κτίρια που έπαθαν ζημιές και ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Δημήτρη Σωτηρόπουλο.Στα Φιλιατρά, 35 σπίτια και 15 στο διπλανό χωριό Πλατύ έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, ενώ 150 κτίρια επισκευάσιμα. Ανάμεσά τους, δύο δημοτικά σχολεία, ένα λύκειο και τέσσερις εκκλησίες.

Ο δήμαρχος ανέφερε πως ζήτησε να ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης "Ξενοκράτης", αλλά η Περιφέρεια δεν το έπραξε.

Ιδιο ήταν το κλίμα και στους Γαργαλιάνους, όπου ο δήμαρχος Σπύρος Μπουντάς πληροφόρησε τον βουλευτή του ΚΚΕ πως ήδη έχουν γίνει δηλώσεις για ζημιές σε 239 κτίρια, ενώ υπολογίζεται πως ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί. Από τους πρώτους ελέγχους, 5 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα και 30 επισκευάσιμα. Μέσα στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές, είναι ο βρεφονηπιακός σταθμός, το κτηνιατρείο, αλλά και το σχολικό συγκρότημα, που στεγάζει δύο δημοτικά, ένα γυμνάσιο και ένα νηπιαγωγείο.

Ο δήμαρχος επισήμανε πως 120 οικογένειες δεν μπορούν, με βάση τις προδιαγραφές, να μένουν σπίτι τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι μένουν ακόμα και σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, καθώς δεν έχουν πού να πάνε!

"Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Πρέπει να γίνει αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών, που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της περιοχής, κυρίως οι φτωχοί. Επίσης επείγει η αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημόσιων κτιρίων. Τέλος, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων στο μέλλον", δήλωσε μετά το τέλος της περιοδείας του ο Στ. Παναγιώτου.

Για την άμεση ανάγκη να επισκευαστούν οι κατοικίες και τα δημόσια κτίρια στο Νομό Μεσσηνίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Απ. Τασούλας κατέθεσαν Ερώτηση προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών.

Υπογραμμίζουν ότι η άμεση και χωρίς καθυστέρηση επισκευή κατοικιών και δημοσίων κτιρίων προβάλλει επιτακτικά, γιατί βρισκόμαστε μέσα στο χειμώνα και σε περίπτωση νέων σεισμών δε θα αντέξουν. Ρωτούν δε τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα έχουν ληφθεί ή πρόκειται να ληφθούν και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ