Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Παραμένει ουσιαστικά η κατάσταση πολιορκίας

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η επιβολή κατάστασης πολιορκίας στη Χαλκιδική, για χάρη των συμφερόντων της πολυεθνικής TVX, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε χτες σε μερική αναδίπλωση, χωρίς όμως να αλλάξει σχεδόν τίποτα επί της ουσίας. Χτες, στις 8.30 το πρωί, κοινοποιήθηκε στους κοινοτάρχες της περιοχής έγγραφο του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, στο οποίο αναφερόταν ότι από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας έπαυσε η ισχύς της απόφασης για απαγόρευση συναθροίσεων κλπ., επειδή "επί του παρόντος έπαυσαν να υπάρχουν οι λόγοι που επέβαλαν την έκδοση της απόφασης".

Ομως, στην πραγματικότητα δεν άλλαξε τίποτα, καθώς οι ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή. Τα μπλόκα με κλούβες, αύρες και άλλα αστυνομικά οχήματα ελέγχουν τους οδικούς κόμβους και απαγορεύουν τη διέλευση στους κτηνοτρόφους και τους υλοτόμους, που θέλουν να πάνε στις δουλιές τους. Κάνουν σωματικούς ελέγχους και ελέγχους σε αυτοκίνητα για "όπλα και άλλα επικίνδυνα υλικά" και προπάντων προκαλούν τους κατοίκους. Χτες το βράδυ προχώρησαν σε απρόκλητη επίθεση με καπνογόνα και πυροβολισμούς στον αέρα, εναντίον των κατοίκων της Ολυμπιάδας.

Σύμφωνα με δηλώσεις των κοινοταρχών, μελών της Επιτροπής Αγώνα, χτες το βράδυ την ώρα που οι κάτοικοι, οι οποίοι βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από την κοινότητα, άρχισαν να φεύγουν για τα σπίτια τους οι αστυνομικοί που ήταν μέσα σε δύο ασφαλίτικα αυτοκίνητα, πιθανά φοβούμενοι ότι θα τους επιτεθούν, άρχισαν να ρίχνουν καπνογόνα. Οι κάτοικοι αντέδρασαν πετώντας πέτρες εναντίον τους και εκείνοι ανταπάντησαν με πυροβολισμούς, ενώ συνέχισαν να πετούν καπνογόνα και βόμβες θορύβου. Για περισσότερο από μισή ώρα το κέντρο της Ολυμπιάδας είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Την ίδια ώρα, η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής βεβαίωνε ότι επικρατεί ησυχία στην περιοχή...

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθη ο Ν. Αναστασιάδης, κάτοικος Ολυμπιάδας και πρόσφατα απολυμένος από την TVX. Οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν μακριά από τα μεταλλεία, στους πρόποδες του βουνού και σε σημείο που δεν υπάρχουν μπλόκα. Πραγματοποίησαν έρευνα στο αυτοκίνητό του, όπου βρήκαν ένα τσεκούρι και κιάλια. Αντικείμενα που έχουν μόνιμα μαζί τους όσοι ασχολούνται, έστω και παράλληλα, με την υλοτομία. Μέχρι αργά το βράδυ παρέμενε στο ΑΤ Αρναίας. Ενώ η Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής αρνούνταν να επιβεβαιώσει τη σύλληψη.

"Μαγειρέματα"

Η αστυνομοκρατία λοιπόν συνεχίζεται. Οι κάτοικοι βιώνουν για άλλη μία φορά τη "φιλολαϊκή" πολιτική της κυβέρνησης και καταγγέλλουν την υποκρισία της. "Εμείς ζητήσαμε να σταματήσουν τις σωματικές έρευνες, που προσβάλλουν πραγματικά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, να απελευθερώσουν όλα τα κομβικά σημεία που έχουν καταλάβει και να επιτρέψουν τη διέλευση των κατοίκων. Δεν καταλαβαίνω τι θα πει άρση της απαγόρευσης, όταν εμποδίζουν τις μετακινήσεις μας", λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας, Ν. Μήτσιου.

Και όλα αυτά ενώ αναμένονται (;) τα αποτελέσματα της μελέτης του ΙΓΜΕ και του ΙΠΟ. Αποτελέσματα για τα οποία επιφυλάσσεται η Επιτροπή Αγώνα, αφού, όπως καταγγέλλει, η καθυστέρηση στην ανακοίνωσή τους οφείλεται "σε ένα όργιο πιέσεων και εκβιασμών που βρίσκεται σε εξέλιξη, με σκοπό το "μαγείρεμά" τους ώστε να ικανοποιηθούν πλήρως οι επιθυμίες και τα συμφέροντα της TVX". Πάντως, εξασφαλίστηκε η εγκατάσταση και λειτουργία του γεωτρυπάνου της TVX σε νέα θέση, λίγο πιο πέρα από τη θέση "Πλυντήρια" κοντά στην Ολυμπιάδα.

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν κάμφθηκαν ούτε από τη νέα αυταρχική συμπεριφορά της κυβέρνησης. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και προειδοποιούν πως, αν δεν αποχωρήσουν άμεσα οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή, θα τους βρουν και πάλι αντιμέτωπους. Τέλος καλούν την κυβέρνηση να καταθέσει τώρα τη μελέτη του ΙΓΜΕ και να προωθήσει λύση έξω από τον υδροκρίτη του Στρυμονικού Κόλπου.

Δεν είχε "έγκριση"

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης γινόταν χτες βράδυ "ανεπισήμως γνωστό" ότι ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής δεν είχε την έγκριση του υπουργείου για την έκδοση της απόφασής του. Διευκρινιζόταν μάλιστα ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας, Α. Βασιλόπουλος, θα στείλει σήμερα εγκύκλιο σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις ώστε στο μέλλον να μην παρατηρηθούν ανάλογου είδους πρωτοβουλίες. Διευκρινιζόταν επίσης ότι από το νόμο οι αστυνομικοί διευθυντές έχουν δικαίωμα να εκδίδουν τέτοιες αποφάσεις χωρίς την έγκριση των προϊσταμένων και γι' αυτό ο συγκεκριμένος αστυνομικός διευθυντής της Χαλκιδικής δεν πρόκειται να ελεγχθεί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προκλητικά υπέρ της TVX η κυβέρνηση(2002-04-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις(2002-04-17 00:00:00.0)
«Χρυσή» ενότητα ενάντια στις πολυεθνικές(2000-02-09 00:00:00.0)
Τα δικαστήρια δεν κάμπτουν τους αγώνες(1997-12-12 00:00:00.0)
Βάλτε ένα τέρμα στην τρομοκρατία(1997-11-29 00:00:00.0)
Επίκειται αστυνομική επέμβαση(1997-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ