Τετάρτη 26 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΣΑΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ 3ΟΥ ΓΕΛΧΟΛΑΡΓΟΥ
Συντονισμένες αντιδράσεις των μαθητών

- Τι οδηγεί τους μαθητές στην αυριανή κινητοποίηση;

- Οι μαθητές αντιμετωπίζουν καθημερινά τα προβλήματα της παιδείας με τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, σε εκπαιδευτικούς, που διατηρούνται και οξύνονται με τα ποσοστά που προβλέπει για την παιδεία ο νέος προϋπολογισμός. Κάνουν μάθημα μόνο με τα στοιχειώδη διδακτικά μέσα και είναι υποχρεωμένοι να σπαταλούν τον - υπό κανονικές συνθήκες - ελεύθερο χρόνο τους στα φροντιστήρια.

Την ίδια στιγμή, ο νέος νόμος για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υποβαθμίζει και υπονομεύει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία. Με τις πολλαπλές εξετάσεις στην Α, Β και Γ Λυκείου σε Νομαρχιακό και σε Εθνικό επίπεδο, με την κατάργηση της δεύτερης ευκαιρίας στους μαθητές, καθώς και με τη σκληρή λιτότητα για την παιδεία, η κυβέρνηση στέλνει στα φροντιστήρια τους μαθητές από το Γυμνάσιο ή και το Δημοτικό ακόμα. Η μόρφωση μετατρέπεται πλήρως σε εμπόρευμα που θα το αγοράζει όποιος έχει περισσότερα χρήματα ενώ η ζωή των μαθητών γίνεται ένας μαραθώνιος ανάμεσα στο σχολείο και το φροντιστήριο.

- Και φέτος, οι μαθητικές εκλογές δεν πραγματοποιήθηκαν ενιαία σε όλα τα σχολεία. Πού πιστεύεις ότι αποσκοπεί αυτό και κατά πόσο έχουν πετύχει το στόχο τους εκείνοι που θέλουν την υπονόμευση του μαθητικού συνδικαλισμού; - Το υπουργείο καθυστερεί τις μαθητικές εκλογές παραβιάζοντας τον ίδιο τον μαθητικό κανονισμό που προβλέπει εκλογές στον πρώτο μήνα έναρξης των μαθημάτων. Ακόμα καταργεί την ενιαία τέλεση των εκλογών στοχεύοντας στην αποδιοργάνωση του μαθητικού κινήματος και στον αποσυντονισμό της κοινής δράσης των μαθητών. Ο στόχος για αλλοίωση του κύρους των εκλογών έχει πετύχει σε ένα βαθμό μόνο, καθώς αυξάνει όλο και περισσότερο ο αριθμός εκείνων των μαθητών που αγωνίζονται για να αλλάξει η νοοτροπία που θέλει τους μαθητές στη γωνία.

- Πώς οργανώνουν οι μαθητές την αντίδρασή τους απέναντι σε αυτή την πολιτική που ακολουθείται στην παιδεία αλλά και στα ιδιαίτερα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν μέσα στα σχολεία;

- Οι μαθητές απέναντι στην πολιτική αυτή εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους τη σοβαρή τους ανησυχία και την αντίδρασή τους στα νέα μέτρα της κυβέρνησης καθώς και στην πολιτική λιτότητας που ακολουθείται πολλά χρόνια στην παιδεία. Σαν μια πρώτη απάντηση υπήρξε η κινητοποίηση σχολείων της Αθήνας στις 2 Οκτώβρη ενώ ταυτόχρονα μέσα και από την ολοκλήρωση των εκλογών με αποφάσεις των μαθητικών συμβουλίων και κοινοτήτων οργανώνεται αυριανή κινητοποίηση σχολείων της Αθήνας. Παράλληλα προσανατολιζόμαστε στη διαμόρφωση τοπικών συντονιστικών επιτροπών αγώνα των σχολείων που θα συντονίζουν τη δράση μαθητικών συμβουλίων και κοινοτήτων.

Ομως δε θα μείνουμε μόνο εκεί. Η παιδεία αφορά όλους, μαθητές, καθηγητές, γονείς, φοιτητές και όλο τον εργαζόμενο λαό της πατρίδας μας. Γι' αυτό το λόγο χρειάζεται η διαμόρφωση ενός πανίσχυρου μετώπου παιδείας με όλο το λαό που θα ξεκινά από την κοινή δράση από κάθε δήμο και σε μια πορεία θα πρέπει να αγκαλιάζει ολόκληρη τη χώρα. Οι μαθητές σε αυτή την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στη δουλιά, στη ζωή.

Μ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ