Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΝΙΑ
Αποκαλύπτεται η ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης
  • Χτυπημένα από το σεισμό των 6,9 Ρίχτερ 94 σχολεία, 32 μνημεία, 4 οδικά έργα, 2 γέφυρες και εκατοντάδες σπίτια
  • Η αδιαφορία των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι σχολείο που είχε κριθεί ακατάλληλο από το 2003, συνέχιζε τη λειτουργία του σα να μην τρέχει τίποτε...

Την έλλειψη μέτρων για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την κατάσταση αυτή, ανέδειξε, για μια ακόμη φορά, ο ισχυρός σεισμός των 6,9 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 8 Γενάρη, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κυθήρων.

Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνεται περίτρανα και από το νομό των Χανίων που χτύπησε ο ισχυρός σεισμός, αφήνοντας πίσω του σημαντικές υλικές ζημιές, όχι μόνο σε εκατοντάδες σπίτια, αλλά και σε άλλες βασικές υποδομές, όπως στο 54% των σχολικών κτιρίων, σε 32 μνημεία, σε 4 οδικά έργα, 2 γέφυρες και 2 αθλητικά κέντρα!

Τα παραπάνω στοιχεία, που αποδεικνύουν τη γύμνια της περιοχής από πλευράς αντισεισμικής προστασίας περιλαμβάνονται στην έκθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για τις συνέπειες από τον πρόσφατο σεισμό. Η πλήρης αδιαφορία, όμως, των μέχρι τώρα κυβερνήσεων αναδεικνύεται και από παλιότερες εκθέσεις που μόλις τώρα αποκαλύπτονται για ακατάλληλα σχολικά κτίρια που παρ' όλα αυτά λειτουργούσαν και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά...

Ολα αυτά, επιβεβαιώνουν απόλυτα τη θέση του ΚΚΕ - το οποίο επανειλημμένα έχει καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας την τελευταία δεκαετία - που επισημαίνει ότι στη χώρα μας σήμερα εκδηλώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο η τραγική αντίφαση: Από τη μια πλευρά, να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα συμβεί οπωσδήποτε κάποιος σεισμός και από την άλλη η αναλγησία της πολιτικής της ελεύθερης αγοράς, με την οποία αντιμετωπίζεται η αντισεισμική προστασία της χώρας, η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της.

Δραματικά στοιχεία

Από τις καταστροφές του σεισμού των 6,9 Ρίχτερ σε επαγγελματικό χώρο των Χανίων

Eurokinissi

Από τις καταστροφές του σεισμού των 6,9 Ρίχτερ σε επαγγελματικό χώρο των Χανίων
Σύμφωνα λοιπόν, με την έκθεση της ΝΑ Χανίων, οι μέχρι σήμερα ζημιές που έχουν καταγραφεί αφορούν 680 κτίρια. Ειδικότερα:

  • Το πιο σημαντικό είναι ότι διαπιστώθηκαν ζημιές στα 94 σχολικά κτίρια, από τα 176 που λειτουργούν συνολικά στο νομό! Από τα 87 που ελέγχθηκαν μέχρι σήμερα, τα 12 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση και τα υπόλοιπα, με περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ζημιές, οι οποίες χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.
  • Επίσης, ζημιές αναφέρθηκαν σε άλλα 32 ιστορικά κτίρια (ναοί, μνημεία, κτίρια ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος). Από αυτά ελέγχθηκαν μέχρι σήμερα 18 και βρέθηκαν 6 προσωρινά ακατάλληλα για χρήση.
  • Αντίστοιχα, ζημιές καταγράφηκαν σε 4 τεχνικά έργα οδοποιίας, σε 2 γέφυρες και 2 αθλητικά κέντρα εκ των οποίων το ένα κρίθηκε ακατάλληλο.
  • Σε έλεγχο κτιρίων εκδηλώσεων (αφορούν δημόσια και ιδιωτικά), διαπιστώθηκαν μέχρι στιγμής ζημιές σε 17 κτίρια. Από τους ελέγχους στα 11 από αυτά, τα 3 κρίθηκαν ακατάλληλα.
  • Ζημιές βέβαια αναφέρθηκαν μέχρι στιγμής και σε 510 κατοικίες. Από τις 142 που ελέγχθηκαν οι 42 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση και 8 από αυτές ακατάλληλες και επικίνδυνες για περαιτέρω χρήση.

Οι ζημιές που προκάλεσε η τελευταία σεισμική δόνηση, σε συνδυασμό με την αναλγησία των κυβερνήσεων και τις εγκληματικές ευθύνες τους, έχουν προκαλέσει την έντονη αγανάκτηση των Χανιωτών που μέρα με τη μέρα νιώθουν ολοένα και πιο ανοχύρωτοι όχι μόνο απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, αλλά και στην επιθετικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται σε κάθε τομέα της ζωής τους.

Επικίνδυνο σχολείο από το 2003!

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης

Eurokinissi

Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ανυπαρξία αντισεισμικής θωράκισης
Ενα ακόμη τρανταχτό στοιχείο για την πλήρη αδιαφορία, με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της αντισεισμικής προστασίας της χώρας αποτελεί και μια έκθεση του 2003 από Επιστήμονες Μηχανικούς, για το σχολικό κτίριο του 2ου Γυμνασίου Χανίων, η οποία μόλις τώρα αποκαλύπτεται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, το σχολικό αυτό κτίριο δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει σε νέο σεισμό και απαιτούνταν η άμεση αντισεισμική θωράκισή του.

Η έκθεση ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι οι οπλισμοί στις πλάκες που τοποθετήθηκαν την εποχή που χτίστηκαν (1920) με τα νέα μέτρα χαρακτηρίζονται ελάχιστοι μέχρι και πλημμελώς τοποθετημένοι. Ανιχνεύτηκαν ρωγμές σε μη φυσιολογικής ομοιογένειας σκυροδέματα, τουλάχιστον σε 200 σημεία, καθώς και μέτρια έως έντονη διάβρωση του οπλισμού του σκυροδέματος σε τοιχία.

Απορία, βέβαια, προκαλεί το ποιος διέταξε τη συγκεκριμένη έρευνα, αφού αυτό δεν αποσαφηνίζεται, αλλά και ποιος παρέλαβε (το 2003) μια έκθεση ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σχολικού κτιρίου και πού την προώθησε. Και βέβαια ποιος αποφάσισε να συνεχίσουν τόσα παιδιά να κινδυνεύουν καθημερινά σε ένα ακατάλληλο κτίριο και τι θα συνέβαινε αν ο σεισμός δεν έμενε μόνο σε υλικές ζημιές. Τέλος, ποια οικονομικά συμφέροντα και σκοπιμότητες υπαγορεύουν να μη θεωρείται ακόμη σεισμόπληκτη η περιοχή, ώστε να επιβληθούν τα κατάλληλα μέτρα;

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του συγκεκριμένου σχολείου καταγγέλλει το γεγονός αυτό και την εγκληματική ευθύνη των αρμοδίων, τονίζοντας ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στα παιδιά τους.

«Εστω και τώρα ζητάμε τη σύσταση αρμόδιας επιτροπής που άμεσα θα εξετάσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα της άμεσης στέγασης του Β' Γυμνασίου (και όχι τη λύση της μόνιμης απογευματινής βάρδιας που τόσο πρόχειρα δόθηκε) με αυστηρό χρονοδιάγραμμα που θα είναι δεσμευτικό και γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα και αμέσως μετά το θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων, με πρώτο το πολύπαθο κτίριο του Β' Γυμνασίου».

Κάτω από αυτή την πραγματικότητα και πολιτική που θέλει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια να χάνει κάθε αξία και να θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και συγκεκριμένων συμφερόντων των λίγων, απαιτείται ο χανιώτικος λαός, όλη η Κρήτη, να διεκδικήσει κάλυψη όλων των συνεπειών από τους σεισμούς, προβάλλοντας την απαίτηση για αντισεισμική προστασία.

Στην πολιτική του δικομματισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανάπτυξη με μοναδικό κριτήριο το κέρδος και με αποκλειστικό προορισμό ο τόπος μας να γίνει χώρος παροχής υπηρεσιών και υποδοχής ξένων τουριστών, να αντιτάξουν τις θέσεις του ΚΚΕ για μια άλλη πολιτική στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ