Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Παραπλανά το λαό η κυβέρνηση
  • Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των κοινοτήτων
  • Προετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις για το επόμενο διάστημα

Η κυβέρνηση επιμένει στις αναγκαστικές καταργήσεις των κοινοτήτων και οδηγεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε περιπέτειες. Σ' έναν κατήφορο που οδηγεί στην υποβάθμιση της ελληνικής υπαίθρου. Με τους κυβερνητικούς χειρισμούς οι κοινότητες και η περιφέρεια δεν έχουν να περιμένουν τίποτε καλό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η επαρχία χρειάζονται μια άλλη πολιτική, περιφερειακή, οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική, που να έχει στο επίκεντρό της τις ανάγκες της υπαίθρου.

Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, η Γραμματεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων,που προωθεί η κυβέρνηση. Με χτεσινή ανακοίνωσή της, απαντά στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,που προχτές έσπευσε για άλλη μια φορά να τονίσει πως η κυβέρνηση επιμένει στους καταστροφικούς της σχεδιασμούς για ερήμωση της υπαίθρου, κατάργηση των κοινοτήτων και συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως "αποτελεί τρανό παράδειγμα παραπλάνησης του λαού η προσπάθεια του πρωθυπουργού να προκρίνει τις αναγκαστικές συνενώσεις για να γίνουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πιο αναπτυξιακοί και πιο αποτελεσματικοί, όταν γνωρίζει πως και οι μεγάλοι δήμοι, αλλά και οι δήμοι που προέκυψαν από εθελοντικές συνενώσεις κοινοτήτων έχουν τεράστια προβλήματα, μεγάλα χρέη, δεν παρέχουν υπηρεσίες υψηλού ποιοτικού βαθμού, αλλά χειρίστου με υψηλό κόστος και, τέλος, δεν έχουν καμία αναπτυξιακή προοπτική".

Συνεχίζει πως η κυβέρνηση είναι γελασμένη αν πιστεύει πως θα υποτάξει τον αγώνα των κοινοτήτων. Πως αιρετοί και κάτοικοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την "αποτροπή του κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και την ανατροπή της αντι-αυτοδιοικητικής πολιτικής της κυβέρνησης που χρεοκοπεί την ελληνική ύπαιθρο". Παράλληλα, καλεί όλες τις κοινότητες να απαντήσουν στην κυβέρνηση, εντείνοντας τον αγώνα τους για την ανατροπή του "Ιωάν. Καποδίστρια".

Αντιδράσεις

Αιρετοί και κάτοικοι συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα, ενώ προετοιμάζονται για ακόμα δυναμικότερες στο διάστημα 25 - 30 Σεπτέμβρη και για το συλλαλητήριό τους στην Αθήνα, στις 9 Οκτώβρη. Σ' αυτό το πλαίσιο, στο Ζάρκο Τρικάλων η Συντονιστική Επιτροπή των μαζικών φορέων διοργανώνει συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στις 22 Σεπτέμβρη, στην Εθνική οδό Λάρισας - Τρικάλων, στο οποίο καλεί όλους τους Ζαρκινούς, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Με δυναμικές κινητοποιήσεις θα απαντήσουν στην κυβέρνηση και οι κοινοτάρχες των Σερρών. Στη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του νομού αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις, με κλείσιμο κεντρικών δρόμων και οδικών κόμβων από 25 έως 30 Σεπτέμβρη. Μάλιστα, την Κυριακή, στις 5μ.μ. σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα πραγματοποιηθεί συνέλευσή τους στο Νομό Δράμας, προκειμένου να συντονιστεί ο αγώνας τους.

Στο μεταξύ, αγανακτισμένοι οι κάτοικοι του Δαρβίσκου Σερρών από την απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει την περιοχή τους στο Δήμο Ν. Ζίχνης, έκλεισαν με τα αυτοκίνητά τους το δρόμο στο χωριό.

"Οχι στις συνενώσεις" λένε και οι κοινοτικές αρχές του ορεινού όγκου Μπέλλες,όπου βρίσκονται τα χωριά Ανω Πορόια, Κάτω Πορόια, Μακρυνίτσα, Πλατανάκια και Καστανούσα. Οι κοινότητες αυτές προγραμματίζουν αποκλεισμό της Εθνικής οδού στο ύψος της Κοινότητας Καστανούσας το Σαββατοκύριακο και σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως υπέβαλαν πρόταση για τη συνένωση των κοινοτήτων αυτών σε έναν νέο δήμο.

"Φαίνεται, όπως επισημαίνουν, πως κάποιοι δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την εμπεριστατωμένη και ουσιαστική πρόταση "ζωής" που υποβλήθηκε. Στο όνομα κάποιων μικροκομματικών επιδιώξεων τοπικιστικών συμφερόντων και με την ανοχή, αν όχι και με τη βοήθεια, μεγαλόσχημων παραγοντίσκων της περιοχής, τορπίλισαν και συκοφάντησαν αυτή την προσπάθεια, με αποτέλεσμα τώρα να βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών δεν υιοθετεί την πρότασή μας και προωθεί τη δημιουργία ενός μεγάλου δήμου με 15 χωριά και έδρα τη Ροδόπολη. Αντιμαχόμαστε αυτή την προοπτική γιατί αν συμβεί αυτό θα σημάνει πλήρη υποβάθμιση των χωριών μας, το μαράζωμα της περιοχής μας, την εξόντωσή μας".

  • Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χτες, με δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ και του υπουργού Εσωτερικών, η ανούσια και για ψηφοθηρικούς λόγους δικομματική αντιδικία, σχετικά με τη διαδικασία που θα προωθηθούν οι αναγκαστικές καταργήσεις κοινοτήτων.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας μέχρι την κατάργησή του(1997-11-08 00:00:00.0)
Κλείνουν προειδοποιητικά(1997-11-05 00:00:00.0)
"Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής..."(1997-10-14 00:00:00.0)
Ανεπιθύμητος ο "Καποδίστριας"(1997-09-02 00:00:00.0)
Καταιγίδα πλέον οι αντιδράσεις(1997-06-20 00:00:00.0)
"Πνίγουν" την κυβέρνηση οι αντιδράσεις(1997-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ