Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βίωμα η παραδοσιακή μας κληρονομιά

"Ο χορός μάς κάνει να αισθανόμαστε τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, κοινωνικοποιεί και φέρνει πιο κοντά", μας έλεγε χτες η Χριστίνα Λυκούδη,μέλος του χορευτικού συγκροτήματος του Συλλόγου Φαρακλάδων η "Εύγερος" Κεφαλλονιάς, λίγο πριν αρχίσει να λικνίζεται στους ρυθμούς της κερκυραϊκής "Πέρδικας" και τους άλλους παραδοσιακούς χορούς από τα Επτάνησα και τη Θράκη. "Η συμμετοχή μας εδώ, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, συμπλήρωσε η ίδια είναι για μας σημαντική. Θέλουμε να συμβάλουμε με το δικό μας τρόπο, στη δουλιά που κάνει η ΚΝΕ".

Ο Κεφαλλονίτικος σύλλογος ιδρύθηκε το 1975 στην Αθήνα και σήμερα συγκεντρώνει πολλά νέα παιδιά, που συμμετέχουν στην προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης των ελληνικών λαϊκών χορών που κάνει ο σύλλογος με τα τμήματα το χορευτικό, τη μεικτή χορωδία και μαντολινάτα.

Χαιρετίζοντας από την πλευρά του το Φεστιβάλ της ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ, εκπρόσωπος του συλλόγου μίλησε για το θεσμό που προάγει τον πολιτισμό και ενισχύει τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή - χωρίς ναρκωτικά, διαφθορά και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. "Είναι συγκινητικό, τόνισε, στην εποχή της υποβάθμισης των ιδανικών να υπάρχουν νέοι που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο" και επισήμανε ότι η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι η πιο χρήσιμη επένδυση για την πρόοδο της χώρας.

"Ο Σύλλογος "Εύγερος" καλλιεργεί στις ψυχές των ανθρώπων την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό, τη μουσική, το χορό, τον πολιτισμό", υπογράμμισε και ευχήθηκε"στις γλάστρες των σπιτιών να φυτεύουμε λουλούδια και όχι ναρκωτικά". Υστερα τα μαντίλια κι ο χορός είχαν τον πρώτο λόγο...

  • Την Πέμπτη, στην κεντρική εξέδρα, ο χορευτικός Τομέας του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από τη Μακεδονία, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Ο χορευτικός τομέας δημιουργήθηκε το 1976 με στόχο την ευαισθητοποίηση των φοιτητών σε θέματα του λαϊκού μας πολιτισμού. Παράλληλα οι φοιτητές καταγράφουν και επεξεργάζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον ελληνικό πολιτισμό. "Ολο και περισσότερο, μέρα με τη μέρα, γινόταν βίωμά μας η παραδοσιακή μας κληρονομιά", είπε στην αρχή του προγράμματος μέλος του Χορευτικού Τομέα. Και το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι φοιτητές ήταν η απόδειξη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
2ο συναπάντημα παραδοσιακών χορών στο Θέατρο Πέτρας(2015-09-08 00:00:00.0)
Διήμερο παραδοσιακών χορών(2011-08-05 00:00:00.0)
μια εκδήλωση(2001-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ