Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑ ΤΟ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ!

Το στοίχημα, όπως λέει και ο κ. Σημίτης, είναι μεγάλο. Η τώρα ή ποτέ, δηλαδή. Τα σαγόνια έχουν ανοίξει για τα καλά και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μείνουν έτσι ανοιχτά, αγκυλωμένα, αν... Αν ο εχθρός λαός - έτσι όπως φαίνεται να παίρνει αμπάριζα και να ξεσηκώνεται ανά τις κοινότητες - κατορθώσει, αυτή την ώρα, να βάλει φρένο στα εκτρωματικά σχέδια για την κατάργηση των κοινοτήτων και την οικοδόμηση ενός ακόμα πιο σιδερόφραχτου κράτους από το οποίο "δεν πρέπει να υπάρχει καμία δυνατότητα διαφυγής" (σχέδιο "Καποδίστριας"). Κίνδυνος, αντί να επιταχυνθεί η διαδικασία για να μαζευτεί το χρήμα στο πουγκί διαφόρων "επιχειρηματιών" - έστω και μέσα από τη μορφή "δήμοι - επιχειρήσεις", να συμβεί το ανήκουστο: Να ζητάει δυναμικά το πόπολο και να αναγκάζεται η κυβέρνηση να δώσει έστω και λίγα απ' αυτά που αρπάζει καθημερινά. Εφιάλτης! Γι' αυτό και διατάζει: Ολα τα κεφάλια μέσα. Κρατώντας ο καθένας το ρόλο που του έχει ανατεθεί - από τον μέγα χρηματοδότη αυτής της τεράστιας επιχείρησης εξαπάτησης και καταλήστευσης του λαού, τον ονομαζόμενο και "Κομισιόν" - εμπρός για την τελική έφοδο.

****

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "του 21ου αιώνα" ως γενικός ταμίας, σε ρόλο κέρβερου - για λογαριασμό των συμφερόντων που προσδοκούν (ζητάνε, μάλιστα, στοχοπροσήλωση στην κατεύθυνση των πόρων) να ανοίξουν κι άλλο οι κρουνοί του δημοσίου χρήματος - διατάζει "κομματική πειθαρχία", ώστε να αποδείξει ότι "δε διστάζει μπροστά στο λεγόμενο πολιτικό κόστος" (Σημίτης στη χτεσινή ΚΕ του ΠΑΣΟΚ).

Ο ΣΥΝ σε ρόλο χωροφύλακα των πράξεων του ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό της "Κομισιόν", ώστε να μη "φαλκιδεύεται το πνεύμα" του συνόλου της προωθούμενης πολιτικής ούτε καν στις λεπτομέρειες (χτεσινή "Αυγή").

Η ΝΔ, η ΠΟΛ. ΑΝ. το ΔΗΚΚΙ και κάποιοι "αιρετικοί" του ΠΑΣΟΚ με παραλλαγές σε ρόλος απόχης να ελέγχουν όσες αντιδράσεις μπορούν αναφωνώντας: σωστό το πνεύμα του "Καποδίστρια", λάθη στην υλοποίησή του.

Πράγματι, το στοίχημα είναι μεγάλο και κανείς απ' όσους το καλοκαίρι του '92 ψήφιζαν το Μάαστριχτ δε σκοπεύει να μείνει σήμερα εκτός παιχνιδιού, τώρα που τα αναμενόμενα κέρδη αρχίζουν να γίνονται ορατά (ένα γρήγορο ψάξιμο στο πώς και από ποιους ξεκοκαλίζονται τα διάφορα "πακέτα" δε δείχνει μόνο ΠΑΣΟΚ).

*****

Μόνο που: Τέσσερις χιλιάδες κοινότητες σ' όλη την επικράτεια χαλάνε τη μανέστρα. Τόσο με τις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν όσο και με αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν στο πενθήμερο 25 - 30 Σεπτέμβρη στους νομούς και στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα. Γι' αυτό, εξάλλου, εμφανίστηκαν και τα "γκάλοπ". Που όμως κι αυτά, ενώ προσπαθούν να εμφανίσουν το λαό να συμφωνεί με την κυβέρνηση, δεν κατορθώνουν να κρύψουν πως άλλο πράγμα είναι η ανάγκη για κάποιες συνενώσεις κι άλλο το έκτρωμα που ακούει στο όνομα "Καποδίστριας". Λαθροχειρούν, προβάλλοντας την εξίσωση: Συνενώσεις ίσον "Καποδίστριας".

Ε, όχι. Δεν είναι έτσι. Κι αυτό πλέον τείνει να γίνει κοινή συνείδηση στο σύνολο σχεδόν του κόσμου της υπαίθρου. Το έχουμε εντοπίσει ξανά, το επαναβεβαιώνουμε με την ανάγνωση όλο και περισσότερων ψηφισμάτων που φτάνουν από την επαρχία: Η αντίδραση αφορά αυτόν καθ' αυτόν τον "Καποδίστρια". Αυτό το σχέδιο, ολόκληρο, ζητάει η επαρχία να μην περάσει στο σύνολό του από τη Βουλή κι όχι κάποια από τις ρυθμίσεις του. Οι άνθρωποι ζητάνε να μείνουν ζωντανά τα χωριά τους, ζητάνε ενισχύσεις στην αγροτική παραγωγή, χρήματα για έργα υποδομής. Και διαπιστώνουν, διαβάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο ότι αυτό προβλέπει μεν την ένωση των ταμείων τους, προβλέπει όμως ταυτόχρονα και την υποταγή κάθε αναγκαίου έργου στο γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό. Κι αυτός ο σχεδιασμός έχει γίνει ήδη καθαρός: Επιτρέπονται μόνο υποδομές που βοηθούν το μεγάλο κεφάλαιο. Δε χρειάζονται ελιές, δε χρειάζονται καπνά, δε χρειάζονται πρόβατα, δε χρειάζονται δρόμοι να ενώνουν τα χωριά, δε χρειάζονται σχολεία στα χωριά γιατί είναι πολυδάπανα και άλλα ανάλογα "απαγορεύεται". Γι' αυτό και ο κυβερνητικός αυταρχισμός για την επιβολή του σχεδίου. Γι' αυτό, όμως, ταυτόχρονα, όλο και περισσότερο οι αντιδράσεις έχουν ως σημείο εκκίνησης ένα εξίσου κατηγορηματικό "όχι στον "Καποδίστρια" και μετά συζητάμε... ".

*****

Σ' όλο το διάστημα που πέρασε απ' όταν δόθηκε στη δημοσιότητα ο "Καποδίστριας" οι κομμουνιστές έκαναν όσα περνούσαν από το χέρι τους, μ' όσες δυνάμεις διαθέτουν - δυστυχώς δεν είναι πολλές - για να γίνει γνωστό στο λαό το τι πραγματικά σχεδιάζει η κυβέρνηση, τι είναι αυτό που χειροκροτούν οι Αβραμόπουλοι και Κωνσταντόπουλοι. Προσπάθησαν, στο μέτρο πάντα των δυνάμεών τους, να συμβάλουν στην οργάνωση της απαιτούμενης αντίστασης. Αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν και το επόμενο διάστημα με αυξανόμενη ένταση, ανάλογη της εντεινόμενης επίθεσης από την πλευρά της κυβέρνησης και τους ομοτράπεζούς της.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Τέσσερις χιλιάδες κοινότητες σ' όλη την επικράτεια... χαλάνε τη μανέστρα. Τόσο με τις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν όσο και με αυτές που προγραμματίζονται να γίνουν στο πενθήμερο 25 - 30 Σεπτέμβρη στους νομούς και στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ