Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Η λιτότητα "κλείνει" παιδικούς σταθμούς

Η Ελ. Παπαδοπούλου, επικεφαλής της ΔΑΣ, περιόδευσε χτες στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς και θα φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο τα προβλήματά τους

Παιδικοί σταθμοί χωρίς το αναγκαίο για τη λειτουργία τους προσωπικό. Ακατάλληλα για το σκοπό αυτό κτίρια χωρίς αυλές ή αυλές σε ακάλυπτους χώρους μεταξύ πολυκατοικιών. Ακόμα και διαμερίσματα που έχουν διαμορφωθεί σε αυλές.

Αυτή είναι η εικόνα των Κρατικών Παιδικών Σταθμών στο Κερατσίνι. Κι ενώ οι πέντε σταθμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού, αντί να γίνει αποδεκτή πρόταση της Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΔΑΣ) για κατασκευή σε οικόπεδο στην Ευγένεια δημοτικού παιδικού σταθμού που να πληροί όλες τις προϋποθέσεις, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας προτείνει στο χώρο να γίνει τετραώροφο κτίριο για τη στέγαση Ναυτικού Μουσείου.

Η κύρια αιτία για την κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς είναι η έλλειψη των απαραίτητων για την εύρυθμη λειτουργία τους οικονομικών πόρων. Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μεταθέτει την ευθύνη λειτουργίας στους δήμους, χωρίς όμως να τους δίνει και τα σχετικά κονδύλια.

Ο Δήμος Κερατσινίου όχι μόνο το έχει αποδεχτεί, επιβάλλοντας τροφεία 10.000 δραχμές το μήνα για τους κρατικούς σταθμούς, αλλά στο δημοτικό παιδικό σταθμό, που σύντομα θα λειτουργήσει, προσανατολίζεται στην επιβολή τροφείων 25.000 δραχμών. Το χειρότερο είναι ότι λόγω της κατάστασης στους κρατικούς σταθμούς, πολλοί οδηγούνται εμμέσως στους ιδιωτικούς.

Εξάλλου ο νέος κανονισμός λειτουργίας των Κρατικών Παιδικών Σταθμών που εξέδωσε το υπουργείο, κινούμενο στη λογική που λέει ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες πρέπει να πληρώνονται, θέτει υποχρεωτικά την καταβολή από τους γονείς τροφείων, προβλέποντας μάλιστα και την αποβολή του παιδιού μετά τη μη πληρωμή δύο μηνών.

Χτες η επικεφαλής της ΔΑΣ Ελένη Παπαδοπούλου,συνοδευόμενη από στελέχη της κίνησης, επισκέφθηκε τους παιδικούς σταθμούς στο Κερατσίνι. Η διαπίστωση για όλους τους σταθμούς είναι ότι το προσωπικό δεν επαρκεί. Είναι αδύνατον δύο μόνο παιδαγωγοί να φροντίσουν σωστά 50 ή 60 παιδιά. Ετσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει το προσωπικό, περιορίζονται μόνο στη φύλαξή τους. Ανάλογα είναι και τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη του βοηθητικού προσωπικού, μαγειρισσών και καθαριστριών.

Ο τρίτος Κρατικός Παιδικός Σταθμός στεγάζεται σε ένα κτίριο που δε διαθέτει αυλή. Εχει 50 παιδιά που τα φυλάνε δύο παιδαγωγοί. Η μία μαγείρισσα που πήρε σύνταξη έχει αντικατασταθεί από τη μία εκ των δύο καθαριστριών. Οι οργανικές θέσεις του προσωπικού υπάρχουν, αλλά δεν καλύπτονται. "Αν μείνει μόνη της η διευθύντρια με 50 παιδιά, αναγκαστικά θα κάνει αναστολή λειτουργίας", λέει η διευθύντρια του σταθμού Εύα Ματζούκα,προσθέτοντας ότι η κατ' αρχήν πρόβλεψη ήταν ο σταθμός να έχει 70 παιδιά, αλλά η έλλειψη προσωπικού τα έχει περιορίσει στα 50. Αναφερόμενη εξάλλου στην πληρωμή των τροφείων, τονίζει: "Δε νοείται πρόνοια με πληρωμή".

Αντίστοιχη η κατάσταση στον τέταρτο παιδικό σταθμό. Εδώ έχει μεν αυλή, αλλά αυτή βρίσκεται στον ακάλυπτο χώρο μεταξύ των πολυκατοικιών. Εκεί όμως που η πραγματικότητα ξεπερνά κάθε φαντασία είναι στον πέμπτο παιδικό σταθμό που στεγάζεται στον τρίτο όροφο και για αυλή έχει διαμορφωθεί το διπλανό διαμέρισμα.

Να σημειωθεί ότι ο δημοτικός παιδικός σταθμός, που θα λειτουργήσει, έχει θέα το νεκροταφείο.

Η Ελένη Παπαδοπούλου δήλωσε ότι η ΔΑΣ θα φέρει το θέμα των παιδικών σταθμών στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ