Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θα τη θυμόμαστε και θα την τραγουδάμε

Το 23ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ τιμώντας την προσφορά της αρχόντισσας του ρεμπέτικου Σωτηρίας Μπέλλου,που πρόσφατα έφυγε από κοντά μας, πραγματοποίησε, προχτές το βράδυ, αφιέρωμα στη φωνή - σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού.

Σε ομιλία, που προηγήθηκε του μουσικού μέρους, το αφιέρωμα χαρακτηρίστηκε "ελάχιστος φόρος τιμής στη μοναδική, ανόθευτη, λαϊκή φωνή". "Ανθρωποι, σαν τη Σωτηρία Μπέλλου, που έζησε και δημιούργησε με άσβεστη τη διάθεση προσφοράς δε χάνονται. Απλά φεύγουν, έχοντας αφήσει πίσω τους μνήμες που καταγράφονται στις σελίδες της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού. Η φωνή - σύμβολο του λαϊκού μας τραγουδιού, αυτή που επί μισό αιώνα τραγουδούσε τους πόθους, τις αγωνίες και τους αγώνες του ελληνικού λαού, μας άφησε, παντοτινή κληρονομιά, τα εκατοντάδες τραγούδια, τα οποία σφράγισε με την αμίμητη ερμηνεία της. Και είναι αναμφισβήτητο ότι είχε μια εξαιρετική αλληλεπίδραση με το κοινό, με τους λαϊκούς ανθρώπους, στους οποίους απευθυνόταν. Μέσα από τις ερμηνείες της ήταν σαν ν' αντάλλασσε κάποιες από τις σκέψεις της με το λαϊκό άνθρωπο, αυτόν που έπαιρνε το μήνυμα και την έβαζε στην καρδιά του. Ξέρουμε όλοι ότι έφυγε πικραμένη. Για την πίκρα ενός ανθρώπου που έφυγε πολύ λίγα μπορούμε να κάνουμε. Το λιγότερο είναι να τη θυμόμαστε και να την τραγουδάμε. Αυτό θα κάνουμε κι απόψε"...

Η "Ανώνυμη Κομπανία",με τους Στέφανο Ψαραδάκο (κιθάρα - τραγούδι), Εύα Κυριαζοπούλου (τραγούδι), Λευτέρη Ψαραδάκο (μπουζούκι - ούτι), Ανδρέα Δαβιήδ (τραγούδι - μπαγλαμά - τουμπελέκι - λαούτο), Παύλο Καλδερεμίδη (ακορντεόν) και Παύλο Παπαδόπουλο (βιολί) ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι μέσα στο χρόνο, με αθάνατες επιτυχίες της Σωτηρίας Μπέλλου. Ακούσαμε τραγούδια, που τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση ("Κάνε λιγάκι υπομονή" κ. ά.), αλλά και άλλα που σφράγισε με τη φωνή της: "Συννεφιασμένη Κυριακή", "Ολοι οι ρεμπέτες του ντουνιά" κ. ά. Τραγούδια των Βασίλη Τσιτσάνη,Μάρκου Βαμβακάρη και άλλων δημιουργών, καθώς και το τραγούδι που με πόνο είχε γράψει η ίδια και φωτογράφιζε τη ζωή της εκείνης της εποχής "Σαν απόκληρος γυρίζω".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ