Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ανεπιθύμητος ο "Καποδίστριας"

Το σύνολο σχεδόν των κοινοτήτων του νομού Θεσσαλονίκης εναντιώνεται στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας", που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση επικαλούμενη τη συναίνεση των διοικήσεων των ΤΕΔΚ, που όμως δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ. Ετσι και στη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση της ΤΕΔΚ διατυμπανίζει προς κάθε κατεύθυνση τη θετική της άποψη για το σχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων, αρνείται επίμονα όμως να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μελών της, δηλαδή των Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού, επειδή γνωρίζει πολύ καλά πως η τελική απόφαση θα βγάλει το χαλί κάτω από τα πόδια της.

Χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα νομού Θεσσαλονίκης κατά του σχεδίου "Ι. Καποδίστριας", συναντήθηκε με τον Γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ Θεοδόση Κωνσταντινίδη και τον Γιάννη Κατσαρό μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ενημέρωσε για τους λόγους που τους οδήγησαν στη συγκρότηση της επιτροπής. Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ασβεστοχωρίου Θ. Χριστόδουλου, στην επιτροπή συμμετέχουν 35 κοινότητες, ενώ περισσότερες από 50 έχουν υπογράψει το κείμενο - αίτηση προς την ΤΕΔΚ μέσα από το οποίο απαιτούν την άμεση σύγκληση ΓΣ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των συνενώσεων και να διαμορφωθεί η τελική θέση των δήμων και κοινοτήτων του νομού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Μεσαίου, Πετροκέρασων, Χρυσαυγής και Ασβεστοχωρίου, σημείωσαν τη ριζική αντίθεσή τους τόσο στο περιεχόμενο του σχεδίου "Καποδίστριας" όσο και στις μεθόδους αυταρχικής προώθησης και επιβολής του. Ανέφεραν πως με το σχέδιο αυτό της κυβέρνησης, οι κοινότητες οδηγούνται σε μαρασμό και η επαρχία σε ερήμωση, αφού τα όποια έργα ανάπτυξης θα γίνουν στις έδρες των νέων δήμων. Επίσης, η ζωή των κατοίκων τους θα αποκτήσει περισσότερες δυσκολίες και τα ήθη και τα έθιμα των χωριών σταδιακά θα εκλείψουν. Τέλος, τόνισαν ότι στόχος του αγώνα τους είναι η απόσυρση του σχεδίου για τις αναγκαστικές συνενώσεις και σ' αυτό τον αγώνα ζήτησαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ.

Τόσο ο γραμματέας της ΚΟΘ Θ. Κωνσταντινίδης όσο και ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι το ΚΚΕ συμφωνεί με τους στόχους, που θέτει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και δήλωσαν τη ριζική αντίθεση του Κόμματος στα σχέδια των αναγκαστικών συνενώσεων, αλλά κυρίως στη συνολική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διευκρίνισαν ότι η κυβέρνηση δε συγκροτεί τους νέους Δήμους, για να βοηθήσει το λαό της υπαίθρου, αλλά, αντίθετα, για να τους μετατρέψει σε μηχανισμούς μέσα από τους οποίους θα προωθεί και θα περνάει πιο εύκολα την αντιλαϊκή της πολιτική και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ. Ο γραμματέας της ΚΟΘ ξεκαθάρισε πως τα σχέδια που εξυφαίνονται κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορούν να ανατραπούν μόνο με το συντονισμένο αγώνα της ΤΑ και του λαού. Δήλωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και κάθε παρόμοια πρωτοβουλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ