Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
"Πνίγουν" την κυβέρνηση οι αντιδράσεις

Σε παλιρροϊκό κύμα εξελίσσονται, πλέον, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για υποχρεωτικές, χωρίς κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • Στη Λέσβο,ο Δήμος Αγιάσου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και οι Κοινότητες Λουτρών και Πλαγιάς, με ψηφίσματα λαϊκών συνελεύσεων που διοργάνωσαν, τάσσονται κατά των αναγκαστικών συνενώσεων και ξεκαθαρίζουν πως αυτές σημαίνουν πρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών. Επίσης, σύσσωμοι οι κάτοικοι των παραπάνω ΟΤΑ διεκδικούν το δικαίωμα να ορίσουν οι ίδιοι τις τύχες του τόπου τους, μέσω δημοψηφίσματος.
  • Στην Καρδίτσα,κοινοτάρχες του νομού διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση, όπου πήραν μέρος δήμαρχοι, κοινοτάρχες, κοινοτικοί, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι του νομού, οι αιρετοί επιβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια. Ζήτησαν εθελοντικές συνενώσεις με κίνητρα και διατράνωσαν την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στα κυβερνητικά πλάνα. Επιπλέον, οι συγκεντρωμένοι εξέλεξαν συντονιστική επιτροπή, που, μεταξύ άλλων, θα έρθει σε επαφή με ανάλογες κινήσεις αιρετών σε άλλους νομούς, προκειμένου να συντονιστεί η δράση τους πανελλαδικά.
  • Στη Βοιωτία,η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων του νομού πραγματοποιεί την Κυριακή γενική συνέλευση των μελών της, με θέμα τις αναγκαστικές συνενώσεις, κατόπιν σχετικού αιτήματος που έθεσαν 32 ΟΤΑ του νομού. Να σημειωθεί ότι 5 δήμοι (οι Πλαταιών, Λεύκτρων, Βαγίων, Οινοφύτων και Σχηματαρίου) από τους 13 της Βοιωτίας, καθώς και 55 από τις 61 κοινότητες του νομού έχουν ταχθεί ενάντια στις αναγκαστικές συνενώσεις.
  • Την αντίθεσή τους στην εξαφάνιση βιώσιμων και λειτουργικά αυτοδύναμων ΟΤΑ, με την εφαρμογή των αναγκαστικών συνενώσεων, εκφράζουν στη Φωκίδα ο Δήμος Δελφών και οι Κοινότητες Χρυσού, Δεσφίνας, Βουνιχώρας και Αγίας Ευθυμίας. Στον ίδιο νομό, οι κάτοικοι της Κοινότητας Τραγάνας, σε συνέλευσή τους, είπαν ομόφωνα "όχι" στις αναγκαστικές συνενώσεις και προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι, αν επιμείνει στα σχέδιά της, θα απαντήσουν ακόμα και με κλείσιμο της εθνικής οδού.
  • Στα Ιωάννινα,οι κάτοικοι της Κοινότητας Πέτρας Ζαγορίου, σε συνέλευσή τους, αποφάσισαν, ομόφωνα, να αντιταχθούν στις αναγκαστικές συνενώσεις. Σε επιστολή, μάλιστα, που έστειλαν στον πρωθυπουργό, υπογραμμίζουν πως χρειάζεται η διενέργεια δημοψηφίσματος για να εκφραστούν οι τοπικές κοινωνίες, πως η αναγκαστική συνένωση έρχεται σε αντίθεση με τις ανάγκες της υπαίθρου και πως αν η κυβέρνηση επιμείνει στα σχέδιά της, αυτοί θα παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια.
  • Από την πλευρά της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, επισημαίνει πως με τις συνενώσεις η κυβέρνηση επιδιώκει τη μετατροπή της ΤΑ σε επιχειρηματία - διεκπεραιωτή των αντιλαϊκών αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καλεί τους αιρετούς "να αντισταθούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους μετατρέψει σε φοροεισπράκτορές της, σε βάρος της ΤΑ και των λαϊκών συμφερόντων. Να αγωνιστούν, μαζί με το λαό, για μια ΤΑ που θα υπερασπίζεται και θα διευρύνει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Να απαντήσουν στον κυβερνητικό αυταρχισμό με την οργάνωση δημοψηφισμάτων σε κάθε κοινότητα, για να ενημερωθούν και να εκφράσουν τη γνώμη τους οι κάτοικοι του νησιού".
  • Τέλος, η ΝΕ Κεφαλληνίας - Ιθάκης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους κατοίκους και τα Κοινοτικά Συμβούλια των δύο νησιών να συγκαλέσουν λαϊκές συνελεύσεις, να πραγματοποιήσουν τοπικά δημοψηφίσματα και να καταδικάσουν τις επιχειρούμενες αναγκαστικές συνενώσεις των ΟΤΑ. Επίσης, να καταγγείλουν τους "ντόπιους διεκπεραιωτές" του κυβερνητικού προγράμματος, τους παράγοντες, δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και τη Διοικούσα Επιτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ιθάκης. Να ζητήσουν από την κεντρική διοίκηση να αποδώσει στους ΟΤΑ τα 890 δισ. που αυθαίρετα παρακρατά από τους θεσμοθετημένους πόρους τους και να απαιτήσουν την ουσιαστική χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας μέχρι την κατάργησή του(1997-11-08 00:00:00.0)
Παρέλαση στο μπλόκο(1997-10-22 00:00:00.0)
Αύριο η συγκέντρωση στην Αθήνα(1997-10-08 00:00:00.0)
Καταιγίδα πλέον οι αντιδράσεις(1997-06-20 00:00:00.0)
Συντονισμός κατά των αναγκαστικών συνενώσεων(1997-05-27 00:00:00.0)
Αυξάνουν καθημερινά οι αντιδράσεις(1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ