Τετάρτη 21 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Κι όμως μετατρέπεται σε πάρκο

Από το 1965, χρονιά που ξεκίνησε η λειτουργία της χωματερής των Ανω Λιοσίων, μέχρι σήμερα, η περιοχή έχει ταυτιστεί με τη λέξη σκουπίδια. Μετά μάλιστα και το κλείσιμο της χωματερής του Σχιστού το 1991, χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων απ' όλη την Αττική καταλήγουν σ' αυτή την περιοχή. Ωστόσο, αυτός ο χώρος που καθημερινά δέχεται 3.500 τόνους σκουπιδιών, έχει όλες τις προϋποθέσεις μέχρι το 1998 να έχει μετατραπεί σε χώρο πρασίνου με πάρκα, άλση και χώρους αναψυχής. Μπορεί αυτό να ακούγεται απίστευτο, ωστόσο τα έργα αποκατάστασης της χωματερής έχουν ήδη ξεκινήσει, υπό την επίβλεψη του "Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής" (ΕΣΔΚΝΑ).

Χτες, σε συνέντευξη Τύπου του ΕΣΔΚΝΑ και του Δήμου Ανω Λιοσίων, παρουσιάστηκε μόνον η μία από μια σειρά παρεμβάσεων στη χωματερή, αυτή της αποκατάστασης των τελειωμένων πρανών (πλαϊνά τμήματα) του χώρου διαχείρισης των απορριμμάτων. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει την περιβαλλοντική αναβάθμιση του χώρου, την αποστράγγιση, συλλογή και αξιοποίηση των ομβρίων, την ελεγχόμενη άντληση και συλλογή του παραγόμενου βιοαερίου, την κατασκευή κτιρίου διοίκησης της χωματερής, την κατασκευή φυτωρίου και θερμοκηπίου και τη δημιουργία δικτύου μετρήσεων, επιτήρησης και τηλελέγχου που θα βρίσκεται στο κτίριο διοίκησης και θα επικοινωνεί με τα κεντρικά γραφεία του ΕΣΔΚΝΑ.

Ολα αυτά τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 1998 από την ανάδοχο κοινοπραξία, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου και θα παραδοθούν για χρήση στους κατοίκους της περιοχής. "Η τελική αποκατάσταση τελειωμένων πρανών της χωματερής των Ανω Λιοσίων περιλαμβάνει 500 από τα 900 στρέμματα που πρόκειται να αποκατασταθούν. Στο μέλλον πρόκειται να προχωρήσουμε και στην αποκατάσταση των 20 ανεξέλεγκτων χωματερών της Ανατολικής Αττικής", τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Μ. Λιτσαρδάκης.Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΕΣΔΚΝΑ Μπ. Ζιώγας, επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Σύνδεσμος στη σύλληψη και στην υλοποίηση του προγράμματος, στην αξιολόγηση των προσφορών, καθώς και στην επίβλεψη του έργου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ