Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΒΕΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑ'ΪΔΟΥ, ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συντονισμός κατά των αναγκαστικών συνενώσεων

- Η κυβέρνηση επιμένει στην αναγκαστική συνένωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γιατί;

- Στόχος της είναι να τελειώσει μια ώρα γρηγορότερα με τις συνενώσεις, γιατί έτσι διευκολύνεται. Να χρησιμοποιήσει, δηλαδή, την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εφαρμόσει μέσω αυτής, ταχύτερα, την αντιλαϊκή πολιτική της, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό ομολογούν και όλα τα κυβερνητικά στελέχη, που δε χάνουν ευκαιρία για να πουν ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και απλά η κυβέρνηση τις εξειδικεύει και τις υλοποιεί. Και είναι σίγουρο πως μέσα από τις συνενώσεις θέλουν να περάσουν ευκολότερα τις ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, την ανταποδοτικότητα και την πρόσθετη φορολογία. Και προκειμένου να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια, εγκαινίασαν ένα "διάλογο" με τους αιρετούς, διαφημιστική καμπάνια ουσιαστικά των σχεδίων τους. Ενα "διάλογο" στα πρότυπα του διαβόητου "κοινωνικού διαλόγου", που από την αρχή φάνηκε ότι είναι του στιλ "ελάτε, ακούστε τι έχουμε να σας πούμε και ίσως σας επιτρέψουμε να συμφωνήσετε".

- Εχει ξεσηκωθεί, όμως, θύελλα διαμαρτυριών από τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί αντιδρούν αιρετοί και κάτοικοι της περιφέρειας;

- Παρουσιάζονται πρωτοβουλίες, διοργανώνονται λαϊκές συνελεύσεις, ουσιαστικές συζητήσεις επί του ζητήματος με τη συμμετοχή των κατοίκων. Γίνονται, ακόμα, και τοπικά δημοψηφίσματα, προκειμένου να αποφανθούν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες για το μέλλον τους. Απ' αυτές τις εκδηλώσεις, φαίνεται ότι υπάρχει, όχι μόνο αντίδραση, αλλά και ουσιαστικές προτάσεις για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Και, μάλιστα, φαίνεται ότι αντιδρούν ακόμα και φιλοκυβερνητικοί αιρετοί. Και αυτό, γιατί δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους μη φύγουν και οι τελευταίοι κάτοικοι που έχουν απομείνει στα χωριά. Ξέρουν, άλλωστε, ότι η ερήμωση των χωριών είναι αναπόφευκτη, λόγω των "αναπτυξιακών" πολιτικών που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις. Μας κάνει εντύπωση, όμως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά τις αντιδράσεις αυτές, ενώ είναι υποχρεωμένη να αφουγκραστεί την ανησυχία των τοπικών κοινωνιών και να αποσύρει τα διοικητικά μέτρα της. Διαφορετικά, αν επιμείνει, στο όνομα της σύγκλισης, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας. Και αν συμβεί αυτό, ευθύνη θα έχουν, φυσικά, και οι τοπικοί βουλευτές. Οι τελευταίοι πρέπει τώρα να πιέσουν, ώστε να μην εφαρμοστούν τα κυβερνητικά πλάνα. Να βοηθήσουν στην ενημέρωση του λαού, ώστε, μέσα από διεξοδικές συζητήσεις, να ενημερωθεί και ο τελευταίος κάτοικος για τα σχέδια της κυβέρνησης και να αποφασίσει για την τύχη του τόπου του.

- Το ΚΚΕ πώς αντιμετωπίζει το θέμα των συνενώσεων;

- Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν τα κυβερνητικά σχέδια, το Κόμμα μας είπε πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα σε αρκετά χωριά, αλλά και ότι είναι γνωστό σ' όλους ότι η ερήμωσή τους οφείλεται στην πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του τόπου. Από την πρώτη στιγμή, αντιτάχθηκε στον αναγκαστικό χαρακτήρα των συνενώσεων. Ζήτησε ενημέρωση και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων του λαού και όχι οι αιρετοί, που εκλέχτηκαν για να υπηρετήσουν τις κοινότητες, να καλούνται να αποδεχτούν ένα πρόγραμμα που διαλύει τα χωριά τους και ενισχύει το συγκεντρωτικό κράτος. Θεωρούμε πως οι αντιδράσεις που εκφράζονται είναι ενθαρρυντικό σημάδι. Αυτό που μένει είναι να συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο και να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα χαρακτηριστικά της ΤΑ για να περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια των Βρυξελλών.

Θ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ