Τρίτη 27 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Με Προεδρικά Διατάγματα η πολεοδόμηση οικισμών

Οι όροι δόμησης και η τροποποίηση των πολεοδομικών σχεδίων, ακόμη και για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, θα υπάγονται στις αρμοδιότητες της κρατικής διοίκησης και θα γίνεται με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, σύμφωνα με την απόφαση του Ε Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η αρμοδιότητα που είχε παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1985 να εγκρίνει την επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων για οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι το ζήτημα της πολεοδόμησης δεν μπορεί να μπει σε "πληθυσμιακή κλίμακα" και συνδέεται με τη συνταγματική επιταγή για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αναλυτικότερα, επισημαίνει:

  • Η επέκταση του σχεδίου ή η αλλαγή δόμησης στους μικρούς οικισμούς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπίτρεπτη αλλοίωση της φυσιογνωμίας τους, ιδιαίτερα αν βρίσκονται σε αρχαιολογικές περιοχές, βιότοπους κλπ.
  • Ο οικιστικός έλεγχος στις παραθεριστικές και τουριστικές περιοχές υπερβαίνει το τοπικό ενδιαφέρον, ενώ η επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων σ' αυτούς τους χώρους μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα για τις παραλίες.

Θα πρέπει να επισημανθεί επίσης ότι η επίμαχη αρμοδιότητα αφαιρείται από τους νομάρχες, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει η Ολομέλεια του ΣτΕ για το θέμα της συνταγματικότητας ή όχι της παραχώρησης αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στους αιρετούς νομάρχες (ύστερα από την καθιέρωση του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνονται σειρά πράξεων του υπουργείου Πολιτισμού που είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς σε δόμηση αρκετών περιοχών (κυρίως νησιών).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ