Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Οι κάτοικοι εγκαλούν τους υπεύθυνους

Στην αντεπίθεση περνούν οι κάτοικοι της Καστέλας,οι οποίοι μαζί με τη Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση",παλεύουν για τη διάσωση του λεγόμενου "οικοπέδου Ευσταθίου",η τσιμεντοποίηση του οποίου προχωρά ώρα με την ώρα, αν και μέχρι σήμερα αμφισβητούνταν οι τίτλοι που είχαν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του.

Απ' τα χαράματα έως αργά το μεσημέρι δουλεύουν με εντατικούς ρυθμούς τα συνεργεία, που απασχολούνται στην οικοδομή, ώστε να προλάβουν να ολοκληρώσουν την ανέγερση του κτιρίου, πριν τους σταματήσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι αντί του ιδιωτικού τσιμέντου, δε ζητούν τίποτα άλλο παρά την πλατεία και το πράσινο, που χρόνια τους υπόσχονταν ότι θα δημιουργηθεί εκεί.

Ο Δήμος Πειραιά εδώ και επτά χρόνια, οπότε εκδηλώθηκε η πρώτη απόπειρα οικοδόμησης, είχε αποτρέψει την καταστροφή της περιοχής, στην οποία υπήρχαν μάλιστα από παλιά παγκάκια, και όλοι περίμεναν πως θα μετατραπεί σε πλατεία. Δεν προχώρησε όμως όλα αυτά τα χρόνια στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου, αφήνοντάς το εκτεθειμένο στις διαθέσεις των διεκδικητών του.Ετσι φτάσαμε στην οικοδόμησή του, που προωθείται πια με τετελεσμένα, όπως καταγγέλλει η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς Αναγέννηση" και "με την ανοχή των αρμόδιων υπουργών ΠΕΧΩΔΕ αλλά και Πολιτισμού, καθώς στο συγκεκριμένο οικόπεδο αλλά και στον άμεσο περίγυρό του υπάρχουν αρχαία",τα οποία ακόμη και αν αποφύγουν την καταστροφή, πάντως "προσβάλλονται" από τον ασφυκτικό "συγχρωτισμό" τους με το μπετόν.

Αυτές τις μέρες έφτασαν στα αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, τη Νομαρχία και το Δήμο Πειραιά έγγραφες καταγγελίες που φέρουν τις πρώτες 120 υπογραφές περιοίκων, που συγκέντρωσε η Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του οικοπέδου. Υπογραφές συνεχίζουν να συγκεντρώνονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Οι κάτοικοι της περιοχής, στο έγγραφό τους, υπενθυμίζουν στους αρμόδιους ότι ανάλογες οικοδομικές εργασίες, στον ίδιο χώρο, σταμάτησαν προ επταετίας λόγω παρανομιών και ρωτούν να μάθουν τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα, ώστε και αυτός ο χώρος να παραδίδεται τελικά στους ιδιώτες για τσιμεντοποίηση.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης και οι κάτοικοι της περιοχής καλούν συγκεκριμένα τους αρμόδιους να απαντήσουν:

  • Αν γνωμάτευσαν οι αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες ότι μπορεί να κτίσει κανείς πάνω σε αρχαιολογικό χώρο, θάβοντάς τον ή βάζοντάς τον δίπλα σε ογκώδες κτίριο, και αν εξετάστηκε η προσέγγιση με το γνωστό αρχαιολογικό χώρο της "σπηλιάς του Παρασκευά".
  • Αν εφαρμόστηκε ο νόμος σχετικά με τα Τοπία Φυσικού Κάλλους και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πειραιά.
  • Αν εφαρμόστηκαν οι πολεοδομικοί κανόνες και το Σχέδιο Πόλης, αφού ξέρουμε ότι ο χώρος είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστος και με ποιες διαδικασίες αποχαρακτηρίστηκε ή σταμάτησε παράνομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας χαρακτηρισμού, με ευθύνη των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ και του ίδιου του υπουργού.
  • Αν έχει ξεπεραστεί το θέμα ιδιοκτησίας, αφού η αμφισβήτηση των τίτλων του οικοπέδου σταμάτησε πριν από 7 χρόνια την οικοδομή, καθώς ο χώρος κρίθηκε δημόσιο κτήμα. Αν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες υπέβαλλαν στο μεταξύ το σχετικό έγγραφο που είχε ζητήσει τότε η Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Οσον αφορά το αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής, σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, ως προς τα αρχαιολογικά στοιχεία του οικοπέδου έχει γνωμοδοτήσει το Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδας και ορίζεται ότι το ανάλημμα που έχει εντοπιστεί σ' αυτό εξαιρείται του οικοδομήσιμου χώρου και μετά την ολοκλήρωση των οικοδομικών εργασιών, θα ανασκαφεί ώστε να αποκαλυφθεί στο σύνολό του...

Γεράσιμος ΤΡΥΦΩΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ