Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
Στον ΟΤΕ "προσλαμβάνουν" μέσω εργολαβιών!

Τεράστιο οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο: Αναθέτουν πανομοιότυπες εργολαβίες για την "αναβάθμιση δικτύου" και μέσω αυτών προσλαμβάνουν και πληρώνουν "ημέτερους". Εργο, κόστους 2,5 εκατομμυρίων δραχμών, συνοδεύτηκε από 5.750 μεροκάματα και 1.000 ώρες υπερωριακής εργασίας, συνολικού κόστους 105.450.000 δραχμών!

Κομπίνα, που ξεπερνά τα όρια του σκανδάλου - οικονομικού και ηθικού - και προκαλεί ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων στον ΟΤΕ, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα έναν τεράστιο μηχανισμό ρουσφετιού και εκμαυλισμού συνειδήσεων, έχει στηθεί και λειτουργεί, με το πρόσχημα κάποιων εργασιών στις υπηρεσίες καλωδιακών βλαβών του Οργανισμού.

Η κομπίνα γίνεται υπό τη μορφή εργολαβιών, που το τελευταίο διάστημα φυτρώνουν σαν μανιτάρια στον ΟΤΕ. Μέσω αυτών παρακάμπτονται οι νόμοι περί προσλήψεων στις ΔΕΚΟ, προσλαμβάνονται και απασχολούνται εκατοντάδες νέοι εργαζόμενοι, αρκετές φορές μάλιστα δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, και βέβαια μέσα από αυτή τη διαδικασία, πολλοί "ημέτεροι" βολεύονται και κάποιοι εργολάβοι τσεπώνουν εκατομμύρια.

Πώς στήνεται το κόλπο

Ο μηχανισμός, απλός στη σύλληψή του, ξεπερνάει κάθε φαντασία. Κάθε τηλεπικοινωνιακό διαμέρισμα, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που έχει, προκηρύσσει διαγωνισμούς για μικροεπεκτάσεις δικτύου και χωματουργικές εργασίες. Στα χέρια μας βρίσκονται στοιχεία από μια τέτοια εργολαβία, η οποία, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει συντάξει, η υπηρεσία χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο αφορά τις καθαρά χωματουργικές εργασίες (σκάψιμο, επαναφορά πεζοδρομίων, πλάκες κλπ.), το κόστος των εργασιών αυτών δεν ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια. Ομως, στο δεύτερο μέρος που περιλαμβάνει τα ημερομίσθια που χρειάστηκαν για τη συγκεκριμένη εργολαβία και την οικονομική επιβάρυνση του ΟΤΕ, για κάθε απασχολούμενο που χρησιμοποιεί ο εργολάβος, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά! Για τη συγκεκριμένη εργολαβία με χωματουργικές εργασίες κόστους 2,5 εκατομμυρίων, έγιναν5.750(;) ημερομίσθια, που, μαζί με κάποιες υπερωρίες στοίχισαν στον ΟΤΕ 105.450.000 δραχμές! Τώρα πώς γίνεται ένα τόσο μικρό έργο να χρειάζεται 5.750 μεροκάματα, αυτό μόνο η Διοίκηση του Οργανισμού μπορεί να το απαντήσει. Εκτός, βέβαια, εάν πρόκειται για τη σύγχρονη εκδοχή, "αλά ΟΤΕ", της κατασκευής του γεφυριού της Αρτας.

Οπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές, μόλις μια τέτοια εικονική εργολαβία κοντεύει να τελειώσει, προκηρύσσεται άλλη. Με αυτό τον τρόπο, τα άτομα που έχει προσλάβει ο εργολάβος και που στην ουσία έχουν παραχωρηθεί στον ΟΤΕ, και απασχολούνται ή υποαπασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες του, συνεχίζουν να "εργάζονται", ή αντικαθίστανται μερικώς, ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης των "ημετέρων"...

Η κερδοσκοπία των εργολάβων

Για κάθε "κεφάλι" ο εργολάβος εισπράττει από τον ΟΤΕ ημερησίως 17.200 δραχμές και 2.500 για κάθε ώρα υπερωρίας. Στη συγκεκριμένη μάλιστα εργολαβία, δηλώθηκαν 1.000 ώρες υπερωρίας, συνολικού κόστους 2,5 εκατομμυρίων. Απ' αυτά ο εργολάβος πληρώνει στον κάθε εργαζόμενο ημερομίσθιο5.300 - 5.500 δραχμών και μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές το συνολικό κόστος δεν ξεπερνάει τις 10.000 δραχμές, αποκομίζοντας κέρδος τουλάχιστον7.000 δραχμών από καθέναν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, οι εργαζόμενοι να δηλώνονται στον ΟΑΕΔ, ως νεοαπασχολούμενοι, και ο εργολάβος να τυγχάνει και των επιδοτήσεων του Οργανισμού, αυξάνοντας έτσι τα κέρδη του.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, σε δύο μόνο (Α και Β) από τα εφτά τηλεπικοινωνιακά διαμερίσματα της Αττικής, έχουν δοθεί τουλάχιστον τέσσερις (4) πλασματικές εργολαβίες, σαν την παραπάνω, συνολικού κόστους 600 εκατομμυρίων δραχμών, μέσω των οποίων "απασχολήθηκαν" στον ΟΤΕ 300 εργαζόμενοι. Και στα εφτά διαμερίσματα, υπολογίζεται ότι ο αριθμός τωνανθρώπων που "εντάσσονται" στον Οργανισμό με αυτό τον ειδεχθή τρόπο, και που οι ίδιοι γίνονται ταυτόχρονα θύματα εκμετάλλευσης, φτάνει τους 1.000.Η ονομασία της εργολαβίας και στις τέσσερις περιπτώσεις είναι πανομοιότυπη με τον τίτλο: "Χωματουργικές και βοηθητικές δικτυακές εργασίες αποκατάστασης καλωδιακών βλαβών - αναβάθμισης δικτύου ΟΤΕ κλπ. Επαναφοράμουφών και τάφρων".

Η πλειοψηφία των εργαζομένων που "καλύπτονται" με τέτοιου είδους εργολαβίες είναι νέες κοπέλες. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις δε γνωρίζουν τον εργολάβο από τον οποίο έχουν "προσληφθεί" και ξέρουν μόνο "το πολιτικό μέσον" που μεσολάβησε για να βρουν την εργασία.

Η "πρωτοπορία" του ΟΤΕ

Αν και το φαινόμενο των εργολαβιών στον ΟΤΕ δεν είναι καινούριο, ωστόσο τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν σε μικρότερο βαθμό, και κυρίως προσλαμβάνονταν εργάτες που χρησιμοποιούνταν πράγματι στις υπηρεσίες καλωδιακών βλαβών.

Ομως σήμερα, καταγγέλλουν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, έχει εξελιχθεί σε κύριο τρόπο άσκησης πολιτικής ανθρώπινου δυναμικού.Με αυτόν τον τρόπο, το ρουσφέτι στον ΟΤΕ, μπαίνει και αυτό στο στάδιο του "εκσυγχρονισμού", αφού παρακάμπτονται οι σχετικοί νόμοι περί προσλήψεων στις ΔΕΚΟ, μια και την ευθύνη για τις προσλήψεις φέρουν οι εργολάβοι.

Ετσι πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο λεγόμενος "κοινωνικός διάλογος", επιτυγχάνεται στον ΟΤΕ, ο νέος τύπος εργαζομένου (απασχολήσιμου;) που δε θα κατέχει όχι μόνο τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, αλλά δε θα γνωρίζει ούτε τον εργοδότη του.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως ενώ η διοίκηση του ΟΤΕ, χαρακτηρίζει το προσωπικό υπεράριθμο και χρηματοδοτεί την αποχώρηση χιλιάδων υπαλλήλων του, την ίδια στιγμή με το πρόσχημα της αδυναμίας εκτέλεσης αναγκαίων τεχνικών έργων εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, παραχωρεί στους εργολάβους και το τεχνικό έργο, και την πρόσληψη προσωπικού με αυτόν τον σκανδαλώδη τρόπο.

Μετά απ' όλα αυτά, και πέρα βεβαίως από τις πολιτικές ευθύνες, μήπως προκύπτει και ζήτημα χρηστής διαχείρισης; Ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί που στήνουν και λειτουργούν αυτή τη "φάμπρικα". Με τις υπογραφές ποιων "υπευθύνων" του ΟΤΕ αναπαράγονται τέτοιες εργολαβίες; Ποιος θα προστατέψει τον ΟΤΕ από φαινόμενα που τον υπονομεύουν και του προκαλούν υπέρογκο κόστος; Μήπως, τελικά, εδώ εκτός από τα συνδικάτα, την Επιθεώρηση Εργασίας, έχει "ρόλο" και ο δικαστικός λειτουργός;

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ