Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιτήματα για "οικονομική αυτοτέλεια" των νομαρχιών

Τις προτάσεις της, για το πώς θα επιτευχθεί η οικονομική αυτοτέλεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης από τον επόμενο χρόνο, έστειλε στην κυβέρνηση η ηγεσία της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας. Το αίτημα, πάντως, των νομαρχών, από το '98 οι νομαρχίες να λειτουργούν με δικούς τους προϋπολογισμούς και να μην εξαρτώνται από την επιχορήγησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, φαίνεται δύσκολο να ικανοποιηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Β. Κουλουμπής,με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, ζητά τη θεσμοθέτηση κεντρικών αυτοτελών πόρων της ΝΑ μέχρι τον επόμενο μήνα. Στην επιστολή αναφέρει πως πρέπει "να ψηφιστεί νόμος κατ' αναλογία του ν. 1828/89 (για τα οικονομικά της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης), που θα προβλέπει σταθερές πηγές εσόδων με αυτοτελείς φορολογίες, που σήμερα εισπράττει το κράτος και θα αποδίδει στη ΝΑ, με ποσοστά επί του φόρου εισοδήματος και με ποσοστά επί των τελών κυκλοφορίας".

Συγκεκριμένα, για να καλυφθούν τα έξοδα της ΝΑ, η ΕΝΑΕ ζητά να μεταφερθούν στο θεσμό οι εξής αυτοτελείς πόροι: Τα έσοδα από το συμπληρωματικό φόρο στα εισοδήματα από ακίνητα, από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων και από το φόρο αυτόματης υπερτίμησης ακινήτων. Το 50% από τα έσοδα των τελών κυκλοφορίας αυτοκινήτων και τα έσοδα από το πρόσθετο εφάπαξ τέλος και την εφάπαξ εισφορά αυτοκινήτων. Οι εισπράξεις από κατηγορίες τελών χαρτοσήμου. Οι εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ακόμα, ποσοστό 17% επί των συνολικών εισπράξεων του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπόσχεται να εξετάσει τις θέσεις της ΕΝΑΕ, προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής διάταξης νόμου. Επιδιώκει, πάντως, να έρθει, πρώτα, σε επαφή με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών, με σκοπό να ενημερωθεί για τις δικές τους θέσεις επί των προτάσεων της ΕΝΑΕ και στη συνέχεια να συντάξει τη σχετική διάταξη. Αυτή αναμένεται να περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ωστόσο, το αίτημα των νομαρχών, για οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού από τον επόμενο χρόνο, είναι αμφίβολο αν θα ικανοποιηθεί και ενδέχεται η αυτοτέλεια αυτή να παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον. Γι' αυτό και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει αρνηθεί, επίμονα, να απαντήσει στο ερώτημα των νομαρχών, αν από το '98 οι νομαρχίες θα λειτουργούν με δικούς τους προϋπολογισμούς. Επιπλέον, η ικανοποίηση του αιτήματος προσκρούει στην "επιφυλακτικότητα", με την οποία το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο, να χάσει η κεντρική διοίκηση τα έσοδα από τους φόρους πράγμα το οποίο ζητούν οι αιρετοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ