Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μόνο 1 στις 4 Ελληνίδες κάνει "τεστ Παπ"

Μολονότι έχει διαπιστωθεί ότι η μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας σχετίζεται με την έγκαιρη διάγνωση των παθήσεων, εντούτοις μόλις το 25% των Ελληνίδων κάνει "Τεστ Παπανικολάου". Αυτό οφείλεται, τόσο στην ελλιπή ενημέρωση, όσο και στην ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση των Κέντρων Υγείας.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή, με Ερώτηση που κατέθεσαν - με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Δράσης για την Υγεία των Γυναικών - οι βουλευτές του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου και Απ. Τασούλας.

Στην Ερώτηση τονίζουν ότι η υγειονομική φροντίδα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να είναι προσανατολισμένη στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η αξία της πρόληψης φαίνεται και μέσα από στατιστικές, που δείχνουν ως κυριότερη αιτία θανάτου στις γυναίκες τον καρκίνο του μαστού, του στομάχου, της μήτρας. Η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης στη θνησιμότητα των γυναικών από τις κακοήθεις νεοπλασίες.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να λειτουργούν στους εργασιακούς χώρους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα οργανωμένες δομές υγιεινής και ασφάλειας, ώστε να διαπιστώνονται και να αντιμετωπίζονται οι επαγγελματικοί κίνδυνοι και οι νοσογόνοι παράγοντες που επιδρούν στην υγεία των γυναικών.
  • Να δημιουργηθούν τα κατάλληλα επιστημονικά - ερευνητικά κέντρα για τη μελέτη και την εισήγηση μέτρων μείωσης των κληρονομικών νόσων.
  • Να εφαρμόζονται οι διατάξεις για την προστασία της μητρότητας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ