Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Στο περιθώριο τα προβλήματα των εργαζομένων

Απώλειες εισοδήματος, ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, διαιώνιση του θεσμού των εκτάκτων και ελλείψεις προσωπικού δεν απασχολούν την πλειοψηφία των συνέδρων. Την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών επισημαίνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα"

ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΙΧΑΗΛΑΡΗ).-

Στον τρόπο διαχείρισης της σημερινής πολιτικής, όπως σχεδιάζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση, αναλώθηκαν, στην πλειοψηφία τους, αιρετοί, εκπρόσωποι κομμάτων και συνδικαλιστές, χτες πρώτη μέρα του 28ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ - ΟΤΑ). Την ίδια στιγμή, άφησαν στο περιθώριο τα προβλήματα των εργαζομένων, που είτε παραμένουν άλυτα είτε διογκώνονται ανησυχητικά, όπως οι απώλειες του εισοδήματος τα τελευταία χρόνια, οι ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών, η διαιώνιση του θεσμού των εκτάκτων, η μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και το ασφαλιστικό.

Την εκτίμησή της στη σημασία του συνεδρίου απέδειξε η κυβέρνηση, διά της απουσίας της. Αρκέστηκε σε μια μικρή επιστολή, όπου αναφέρει προκλητικά πως έχουν επιλυθεί πολλά από τα προβλήματα των εργαζομένων. Ενώ τονίζει την ανάγκη για ισχυρούς ΟΤΑ με αρμοδιότητες και πόρους, την ίδια στιγμή παρακρατεί παράνομα 890 δισεκατομμύρια θεσμοθετημένους, υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πόρους.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μεσσηνίας Γιάννης Παπαδόπουλος,προτρέποντας τους εργαζόμενους να μην κινητοποιούνται ενάντια στις δημοτικές επιχειρήσεις, γιατί, όπως είπε, έχουν βοηθήσει την ΤΑ! Ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νώντας Λαμπρακάκης,πιεζόμενος από τους εργαζόμενους, είπε ότι το συνέδριο πρέπει να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το θέμα των εκτάκτων, ενώ θεώρησε πως τα προβλήματα των εργαζομένων μπορούν απλά να λυθούν με την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ενταση δημιουργήθηκε όταν ο γραμματέας του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Θανάσης Τσούρας υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ - με το επίδομα των 15.000 δραχμών - έχουν μεγαλύτερο μισθό από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους! Εμφαση επίσης έδωσε και στα διαβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που αποσκοπούν στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, αλλά και στην προώθηση της ανταποδοτικότητας.

Η χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου έληξε με τη συζήτηση του Διοικητικού Απολογισμού, ο οποίος εγκρίθηκε την προηγούμενη μέρα στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ - η ΔΑΚΕ ψήφισε λευκό. Τον απολογισμό καταψήφισε η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα", γιατί "δε στέκεται στις αποφάσεις του προηγούμενου συνεδρίου και είναι απολογισμός υποταγής στην κυβερνητική πολιτική".

Διακήρυξη της ΔΕ

"Το ερώτημα που μπαίνει σήμερα για τους εργαζόμενους είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν την επίθεση που τους γίνεται και ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν. Οι επιλογές είναι δύο. Από τη μία είναι ο δρόμος που προτείνουν οι άλλες παρατάξεις, δηλαδή ο δρόμος της αδράνειας και της υποταγής που ακολουθεί η Ομοσπονδία και η ΑΔΕΔΥ. Από την άλλη είναι ο δρόμος της ενότητας των εργαζομένων που προτείνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" και η ανάπτυξη αγώνων τέτοιων που να αντιστοιχούν στην ένταση της επίθεσης που τους γίνεται". Αυτά επισημαίνει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" στη διακήρυξη που εξέδωσε χτες, καλώντας τους εργαζόμενους - συνέδρους να αλλάξουν την πορεία της Ομοσπονδίας, δίνοντας την ψήφο τους στην παράταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ