Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ"
Κάτω τα χέρια από την επετηρίδα

"Ξέρουν καλά ότι η επετηρίδα είναι ο μόνος ίσως θεσμός που διασφαλίζει τυπικά θα λέγαμε και ουσιαστικά τη σύνδεση πτυχίου επαγγελματικών δικαιωμάτων και πιέζει την πολιτεία για ικανοποίηση του δικαιώματος στην εργασία". Με αυτά τα λόγια η ΔΕΕ απαντά στην κυβέρνηση που έχει βάλει εδώ και καιρό στο στόχαστρο την επετηρίδα των εκπαιδευτικών.

Η ΔΕΕ, με ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις προκλητικές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας σε κυριακάτικη εφημερίδα κατά τις οποίες με αποκαλυπτικό τρόπο στρεφόταν κατά της επετηρίδας διορισμού των εκπαιδευτικών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν υπάρχει πλέον κανένα επιχείρημα που να την κρατά στη ζωή". Πλήθος, όμως, επιχειρημάτων υπέρ της επετηρίδας έχει να παρουσιάσει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών", που με ανακοίνωσή της απαντά στον υφυπουργό Παιδείας.

"Πράγματι, λέει η ΔΕΕ, η επετηρίδα έχει μεγαλώσει και υπάρχει μεγάλη αναμονή για διορισμό. Αυτό, όμως, οφείλεται στις χαμηλές δαπάνες στην παιδεία, στους λίγους διορισμούς και βέβαια στην οικονομική - κοινωνική πολιτική της αποβιομηχάνισης, των σταθεροποιητικών προγραμμάτων που διογκώνει την ανεργία. Ας μας εξηγήσουν οι "Ευρωεκσυγχρονιστές" πώς θα συντομεύσουν το χρονικό διάστημα εισόδου στην εκπαίδευση με τον "Νόμο Πεπονή"" (2190).

Δεν τους ενδιαφέρει η ταχύτερη είσοδος στην εκπαίδευση των αδιορίστων εκπαιδευτικών, τονίζει η ΔΕΕ. Ενοχλούνται, γιατί η επετηρίδα είναι το μόνο αντικειμενικό, αξιοκρατικό και αδιάβλητο σύστημα πρόσληψης στο δημόσιο χωρίς πελατειακές ή άλλες εξαρτήσεις από την εξουσία. Είναι ο μόνος, ίσως, θεσμός που διασφαλίζει, τυπικά θα λέγαμε και ουσιαστικά, τη σύνδεση πτυχίου επαγγελματικών δικαιωμάτων και πιέζει την πολιτεία για ικανοποίηση του δικαιώματος στην εργασία.Ξέρουν καλά ότι η επετηρίδα συνδέεται με το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, ευνοεί τη συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα, δυσκολεύει την ιδεολογική χειραγώγηση του εκπαιδευτικού (γιατί δεν υποκλίνεται σε κανέναν, προκειμένου να προσληφθεί). Κανενός είδους εξετάσεις δεν είναι πιο έγκυρες και αξιόπιστες από τα ίδια τα πτυχία.

Δεν είναι τυχαίο, τονίζεται, ότι η επετηρίδα δέχεται τη μεγαλύτερη επίθεση, τώρα που η κυβέρνηση προωθεί για υλοποίηση την αποσύνδεση του πτυχίου από τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πλαίσια των εντολώνΕΕ -"Λευκής Βίβλου". Θέλουν έναν εκπαιδευτικό υποταγμένο, για να εφαρμόσουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Η ΔΕΕ προτείνει

Αν πράγματι θέλουν περιορισμό της αδιοριστίας - ανεργίας να τους υποδείξουμε ορισμένα μέτρα, τονίζει η ΔΕΕ:

  • "Να μειωθούν, αντί να αυξηθούν, τα όρια ηλικίας για σύνταξη. Αυτό θα έχει και ευεργετικά αποτελέσματα στο επίπεδο της εκπαίδευσης.
  • Αμεση μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα (μέχρι 25)
  • Ενισχυτική διδασκαλία με νέους διορισμούς
  • Μέτρα για να μην εγκαταλείπουν οι μαθητές το σχολείο (το 20% έως 25% εγκαταλείπει το γυμνάσιο)
  • Μαζικοί διορισμοί μέσω επετηρίδας (και στα ΙΕΚ, ΟΑΕΔ κλπ.)
  • Μέτρα καταπολέμησης του αναλφαβητισμού με αξιοποίηση της επετηρίδας.
  • Παραπέρα μείωση ωραρίου εκπαιδευτικών
  • Το δεύτερο επιχείρημα (για εισαγωγή νέων εκπαιδευτικών) δε δικαιούνται καθόλου να το επικαλούνται. Γιατί πρώτοι οι εκπαιδευτικοί τονίζουν την ανάγκη αναμόρφωσης των πανεπιστημιακών προγραμμάτων, ώστε να παρέχεται ψυχοπαιδαγωγική κατάρτιση και διεκδικούν περιοδική (κάθε 6 ή 7 χρόνια) επιμόρφωσή τους. Γιατί δεν εφαρμόζει το υπουργείο ουσιαστική επιμόρφωση στους νεοδιόριστους πριν αναλάβουν υπηρεσία στα σχολεία; Μήπως ευθύνεται για αυτό η επετηρίδα;", αναρωτιούνται οι εκπαιδευτικοί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ