Τετάρτη 28 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ομολογίες...

Το σκάνδαλο "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΚΟΝΣΟΥΜ" στη Χαλκίδα, με τη λειτουργία παρατράπεζας, πέρα από την οικονομική και, ενδεχομένως, ποινική του διάσταση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνική (συμπεριλαμβανομένων και των εργαζομένων) και πολιτική πλευρά του ζητήματος.

Στην πρώτη (κοινωνική πλευρά) περίπτωση, που παίρνει τραγικές διαστάσεις, είναι τα θύματα - μικροκαταθέτες, απλοί εργαζόμενοι, μεροκαματιάρηδες, που χτυπημένοι από τις ανάλγητες, κοινωνικά, πολιτικές του Μάαστριχτ τις οποίες εφαρμόζουν οι δικομματικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, "δελεάστηκαν" από την υψηλή απόδοση καταθέσεων, που πρόσφερε η παρατράπεζα και κατέθεσαν, χωρίς να "ψυλλιάζονται" τίποτα, αφού τους προσφέρονταν κανονικό βιβλιάριο καταθέσεων, τις αποταμιεύσεις τους.

Ηταν και αυτοί που, εκμεταλλευόμενοι τη "συνεταιριστική ιδέα", έπαιξαν το ρόλο των θυτών. Οπως συμβαίνει, δηλαδή, στον καπιταλισμό και όταν ο "πράσινος σοσιαλισμός" του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιήθηκε μόνο ως μέσο εκμαυλισμού της προοδευτικής συνείδησης και του σοσιαλιστικού οράματος για την ελληνική κοινωνία.

***

Είναι επίσης οι 130 εργαζόμενοι θύματα και αυτοί της "ελεύθερης" οικονομίας της αγοράς, που αναγκάζονται σήμερα - με ευθύνη και του ΔΣ του σωματείου - να αναζητούν τα χρήματα - καταθέσεις, αλλά παράλληλα στο όνομα της διάσωσης του "συνεταιριστικού καταναλωτικού ιδεώδους", πάλι με ευθύνη της διοίκησης του σωματείου, οδηγήθηκαν στην αποδοχή εργασιακών σχέσεων, που κάθε άλλο παρά το πραγματικό συνεταιριστικό κίνημα προάγουν. Πρόσφατα το σωματείο δέχτηκε την πρόταση της εταιρίας για εφαρμογή 4ήμερου και 3 απλήρωτων ρεπό. Επίσης, έγινε αποδεκτό το μειωμένο καθημερινό ωράριο και οι μειωμένες αποδοχές, προκειμένου "να ξεπεραστεί το πρόβλημα", ενώ τα δεδουλευμένα είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν.

***

Στη δεύτερη (πολιτική πλευρά) περίπτωση είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο και τα λέει όλα η δήλωση του γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Σιαγιάννη: "...Το πρόβλημα είναι τεράστιο για εκατοντάδες μικροκαταθέτες ή μικροδανειστές και δεν μπορώ, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΕ, να εκφράσω τη μεγάλη μου συμπάθεια και κατανόηση... Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι κάποια στελέχη του έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς και ασχολούνται με τη διαχείριση της αστικής εμπορικής εταιρίας "Καταναλωτής"".

"...Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τους συνεταιρισμούς, στηρίζει το καταναλωτικό κίνημα και θα συνεχίσει να το κάνει. Αυτό που δε θα κάνει είναι να υιοθετεί ευθύνες φίλων του, μελών του ή στελεχών του, τα οποία εμφανίζουν ανεπάρκειες ή και κακές στιγμές όσον αφορά τις διοικητικές ευθύνες διαχείρισης ή ό,τι άλλο συνεπάγεται η άσκηση μιας πολιτικής μάνατζμεντ σε μια εταιρία".

"...Αυτές οι ευθύνες (φίλων, μελών ή στελεχών) εξατομικεύονται, προσωποποιούνται εφόσον υπάρχουν... και θα λυθούν μέσα από τις διαδικασίες της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας".

"...Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη να δει τις όποιες πολιτικές ευθύνες υπάρχουν".

Αυτά, "όταν ο κόσμος το 'χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι".

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ