Σάββατο 24 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καθυστερούν τα έργα βιολογικού καθαρισμού

Η πλήρης αποκατάσταση της καθαρότητας του Θερμαϊκού θα επιτευχθεί μόνο μετά την αποπεράτωση του έργου και τη λειτουργία της β φάσης του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Τα έργα όμως της β φάσης είναι στην αρχή και παρ' όλο που διαβεβαιώνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια, λίγοι είναι αυτοί που συμμερίζονται την αισιοδοξία του. Για να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός β φάσης θα πρέπει να έχει τελειώσει το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού, το οποίο τώρα δημοπρατείται. Να σημειωθεί ότι τα έργα β φάσης των τουριστικών περιοχών του Θερμαϊκού καθυστερούν εδώ και 18 μήνες, γιατί δεν μπορεί να αναδειχτεί ανάδοχος μετά τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας των Εταιριών που μειοδότησαν στο διαγωνισμό.

Ωστόσο, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Χρ. Τσόγκας την αντιπροσωπεία της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον νομαρχιακό σύμβουλο Μ. Σπυριδάκη που τον επισκέφθηκε, οι παρεμβάσεις στο δίκτυο της πόλης που γίνονται από τον Οργανισμό θα σταματήσουν τη ρύπανση της παραλίας. Σύντομα οι 3 τελευταίοι αγωγοί που βρίσκονται στην παραλία από το Λευκό Πύργο ως το Ποσειδώνειο θα κλείσουν, αφού τα λύματα των περιοχών αυτών θα παροχετεύονται στον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό.

Ο Χρ. Τσόγκας επισήμανε επίσης τα παρακάτω για την κατάσταση στον Οργανισμό Αποχέτευσης: Οι κενές θέσεις στον Οργανισμό είναι 100. Σήμερα εργάζονται 194 συνολικά άτομα έναντι 241 που υπηρετούσαν πριν 10 χρόνια. Οι εργαζόμενοι δε δικαιούνται βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός ασφαλείας. Ενα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο Οργανισμός, είναι η στέρηση του βασικού εσόδου τέλους 3% στα εισοδήματα από οικοδομές, τα οποία εισπράττονται από το 1992 από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Επίσης, σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης τονίστηκε ότι τα μπαζώματα και οι καταπατήσεις είναι καθημερινό πρόβλημα (ιδιαίτερα στην κοίτη του Δενδροποτάμου), κατάσταση που δεν ελέγχεται ούτε με τη θεσμοθέτηση ειδικής αστυνομίας.

  • "Τεχνητή" έλλειψη απαρτίας μεθόδευσαν οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποφύγουν τη συζήτηση κρίσιμων, όσο και δυσάρεστων γι' αυτές θεμάτων, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, αλλά έσπευσαν να κατηγορήσουν η μία την άλλη. Στην πραγματικότητα και οι δύο παρατάξεις δέχτηκαν ευμενώς την αναβολή, αφού τελευταία η διεξαγωγή παρόμοιων συζητήσεων έχει απρόοπτη τροπή και φέρνει στο φως αποκαλύψεις πολύ δυσάρεστες γι' αυτές.

Με ανακοίνωσή της η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" καταγγέλλει ότι οι μεν πρώτοι με την απουσία τους, οι δε δεύτεροι με το να κρύβονται στους διαδρόμους του Δημαρχιακού Μεγάρου χωρίς να υπογράφουν στο βιβλίο παρουσίας του Δημοτικού Συμβουλίουσυμπράττουν στην αναβολή των συνεδριάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ